Deprem Uzmanı Uyardı: "7.8 Şiddetinde Deprem Geliyor"

Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'deki deprem sonrası çok kritik uyarı yaptı: "7.8 şiddetinde deprem geliyor."

Deprem Uzmanı Uyardı: "7.8 Şiddetinde Deprem Geliyor"
Yayın Tarihi: 10.11.2020 20:00:00

Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'deki deprem sonrası çok kritik uyarı yaptı: "7.8 şiddetinde deprem geliyor."
Deprem uzmanından korkutan açıklama. İzmir'de meydana gelen ve yüzlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremin ardından Prof. Dr. Ahmet Ercan kritik bir uyarı yaptı.

Yaklaşık 10 yıldır İzmir depremi için uyaran Prof. Dr. Ahmet Ercan, gelecek 100 yılda ülkemizde İzmir'in çok daha ilerisinde sarsıntıların yaşanacağını belirtti.


Yaklaşık 10 yıldır Sisam yakınlarında büyük bir deprem olacağını söyleyen ve depremden üç gün önce de bunu tekrar eden Prof. Dr. Ahmet Ercan, Bayraklı ve Bornova ağırlıklı yıkımın her şeye rağmen yine de ucuz atlatıldığını, bu noktada yapılan en büyük hatanın Bayraklı bölgesindeki yanlış yapılaşma olduğunu vurguladı.

 Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan sözlerini şöyle tamamladı: " Foça-Karaburun-Midilli üçgeninde deprem olacağını söylemiştik ve 2017 yılında deprem gerçekleşti. O çok büyük bir deprem değildi. O dönem İzmir bir depremi hasarsız atlatarak güvenli bir alana girdi. Fakat son dönemde Sisam'ın üzerinde jeofizik bilgiler yığılmaya başlamıştı. İzmir depremiyle ilgili üç gün önce yapılacak bir şey yoktu tabii. Uzun vadede yapılması gereken işler bunlar. Aslında beni en çok dinleyenler İzmirliler. Şehrin çevresini saran dağlara yerleşim yapılması gerekiyordu. Yapıldı da.

Örnek vermek gerekirse kuzeydeki Yamanlar Dağı. 99'dan beri yaptığım açıklamalar sonucunda, dağ şimdi toplu konutlarla dolu. Ayrıca Güney'deki Dikmen Dağı. Aydın yolu, Balçova, Buca... 'Bunlar sağlam yerler, buralara yerleşin' dedim. İnsanlar buralara yerleşmeye, toplu konutlar yapmaya başladı. Bu sayede aslında can kaybı bir miktar azaldı. En büyük hata ise Bayraklı'da yapılıyor. Bir süre önce Meles civarında, 1850'de kurumuş olan Halkapınar Gölü üzerinde, yani Bayraklı tarafında yapılaşma başladı. Göl üzeri noktaların yapılaşmaya açılması, idam ipine başını geçirmek gibi bir şeydir. Yaptığımız jeofizik araştırmalarda buranın zemininin çamur niteliğinde olduğunu görmüştük. Burada bina yapabilmek için gerekli temelin en az 86 metre olması gerektiğini bulmuştuk. Bir yapının temeli bu kadar olmayacağına göre. Orada Karadeniz mimarisiyle sığ bir temel üzerine yerleşim başladı. Ayrıca bugün yıkılan yapılar mühendislik hizmeti alınmayan, denetlenmeyen mimarilerdir.”
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR