Devlet Size Günlük 65 TL ödüyor! Hemen paranızı alın!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde sigortalı olarak çalışmakta olan ve sıradan bir sağlık problemi sebebiyle dahi işine gelemeyen tüm çalışanlar raporlu oldukları günler boyunca 65 TL alacaklar.

Devlet Size Günlük 65 TL ödüyor! Hemen paranızı alın!
Yayın Tarihi: 5.05.2020 13:56:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde sigortalı olarak çalışmakta olan ve sıradan bir sağlık problemi sebebiyle dahi işine gelemeyen tüm çalışanlar raporlu oldukları günler boyunca 65 TL alacaklar.

Çalışanlar kendi istekleri dışında başlarına gelen sağlık sorunları, iş kazaları, meslek hastalıkları ve doğum gibi kendisini iş hayatından uzaklaştıracak olan tüm sağlık problemleri ile alakalı devlet kişinin raporlu olduğu günler boyunca kendisine 65 TL ödeme yapacak. İş hayatından uzak kalan vatandaşlarımızın bir şekilde istirahat ettikleri süre boyunca rapor almaları gerekiyor. Eğer kişiler rapor alamazsa herhangi bir şekilde devletten ödeme alamıyorlar. Geçici iş görmezlik raporu ile beraber gerekli başvuruyu yapanlar ise mutlak bir şekilde başvuruları onaylanıyor. SGK haklarından kesinti yapmadan ekstra ödemeler yapabiliyor. İşveren bu konuda işçisini işinden çıkartamıyor. Bu nedenle işçinin bütün hakları korunmuş olurken işverene yük olmadan kendisine ödeme yapılıyor. Devletimiz hem işvereni korurken hem de işçiyi koruyor. Bu bağlamda işveren çalışmayan personeline ödeme yapmak zorunda kalmıyor ve onu işten çıkartamıyor. İşçi de işverenine yük olmuyor ve günlük ihtiyaç karşılığı parasını devletten alıyor. Bu bağlamda her iki tarafında gönlü yapılmış oluyor.

İŞ GÖRMEZLİK ÖDENEĞİ ŞARTLARI NELERDİR?


İş görmezlik ödeneği hepimizin bildiği adı ile rapor parası olarak anılır. İş görmezlik ödeneği işçilerin çalışamadıkları ve iş göremez raporuna sahip oldukları tarihler aralığında kendisine yapılan ödemelerin tamamıdır. SGK tarafından kişinin incelenmesi ve ödemelerini yapmadı iş görmezlik ödeneği anlamına gelir. İş görmezlik ödeneğini alabilmenin şartları şu şekildedir:
  • Sigortalı olarak çalışanların aktif olarak işlerine devam etmesi gerekir. İş kazası, meslek hastalığı, hastalık, rahatsızlık ya da doğum hallerinden birinin aktif iş hayatı sırasında ortaya çıkması şarttır.
  • SGK tarafından yetkilendirilen hekim ve sağlık kurullarından sağlık raporu alınması gerekir.
  • Raporda belirlenen süre kadar çalışanlara ödeme yapılmaktadır. Ancak rapor süresinin en az 2 gün olması da ödeme için önemli bir detaydır. Başka bir ifade ile çalışanlara istirahat süresinin 3. gününden itibaren ödeme yapılır.
  • Sigortalı olarak çalışanların, belirlenen iş göremezlik durumlarının başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primlerinin ödenmiş olması gerekir.
  • Rapor parası almak isteyen kişilerin prim borçlarının olmaması gerekir.

İŞ GÖRMEZLİK ÖDENEĞİNE NASIL BAŞVURU YAPILIR?

İş görmezlik ödeneğine başvuru yapabilmek çalışanların kendi istekleri dışında başlarına gelen sağlık sorunları, iş kazaları, meslek hastalıkları ve doğum gibi kendisini iş hayatından uzaklaştıracak olan tüm sağlık problemleri sebebiyle hastaneden almış oldukları iş göremez raporu ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bizzat başvuru yapmaları gerekmektedir. Ya da çalışanın iş göremez raporu, e-Rapor sistemi ile işvereni tarafından işçinin raporunun gönderilmesi gerekir.

İŞ GÖRMEZLİK ÖDENEĞİ NE KADAR?

İş görmezlik ödeneği her kişi için farklı farklı hesaplanabilir. Hasar durumu, kaç gün raporlu olacağı, mesleki olarak icra ettiği iş, iyileşme durumu ve ayaklı ya da yatan hasta olarak tedavi görüyor olması tüm fiyat etkenini değiştiriyor. Bu nedenle sabit bir iş görmezlik ödeneği var denilmesi hata olur. Ancak başlangıç olarak 30 günlük iş göremezlik raporu almış asgari ücretli çalışanın rapor parası 28 gün üzerinden değerlendirilir. Bu durumda ise yatarak tedavi alıyorsa 1.373 TL, ayakta tedavi alıyorsa 1.831 TL rapor parası alır.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR