Dolar Haftaya Hareketli Başladı! Piyasa'da Son Durum

Dolar düşecek mi? Uzmanların Dolar hareketliliği konusunda görüşleri ne? Haftanın İlk İşlem Gününe Sabah saatlerinde 7,65-7,67 düzeyinde seyreden dolar/TL, piyasaların açılmasıyla birlikte 7,80'in üzerini gördü...

Dolar Haftaya Hareketli Başladı! Piyasa'da Son Durum
Yayın Tarihi: 24.11.2020 20:00:00

Faiz artışının desteğiyle geçen hafta son 1 ayın en düşük seviyesi olan 7,50'ye kadar gerileyen dolar/TL yeni haftaya yükselişle başladı. Dün Sabah saatlerinde 7,65-7,67 düzeyinde seyreden dolar/TL, piyasaların açılmasıyla birlikte 7,80'in üzerini gördü.

PİYASA HAFTAYA YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), yeni Başkan Naci Ağbal'ın başkanlık ettiği ilk politika toplantısında 475 baz puanlık faiz artırımına gitmesinin ardından kur haftayı 7.6381 seviyesinden tamamlamış idi.

Dolar/TL yeni haftanın ilk işlem gününe yükselişle başladı. Kur, TSİ 09.40'ta yüzde 1.22 artıda yaklaşık 7.7305 seviyesinden işlem gördü. Kur sepeti 8.4534 oldu.

Geçtiğimiz hafta faiz artışı kararının da desteğiyle 7,5065 ile son 1 ayın en düşük seviyelerine kadar çekilen dolar/TL, bu haftanın ilk işlem gününde 7,80'in üzerine kadar tırmandı. Benzer grafikler sergileyen euro/TL'de de 9,25'nin üzerinde.

Deniz Yatırım stratejisti Orkun Gödek, "En büyük soru işareti yerlilerin lira pozisyonlarını artırmaya başlayıp başlamayacağı. Bu trend aynı zamanda dolar/TL'nin 7.53 seviyesinin altına inip inmeyeceğinin de yanıtını verecek." dedi.


Kurda bir yıllık işlem aralığı 8.5393 - 5.7001 seviyeleri arasında. 1 aylık hareketli ortalaması 8.0031, 50 günlük hareketli ortalaması 7.8816, 100 günlük hareketli ortalaması 7.5144'te bulunuyor.

PMI VERİLERİ DÜŞEBİLİR

Bugün uluslararası piyasalarda öncü PMI verileri takip edilecek. Sırasıyla Fransa, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD'den gelen PMI verileri içinde bulunduğumuz aya ilişkin öncü gösterge olması açısından önem taşımakta. Hem imalat hem hizmet sektörü PMI verilerinde düşüş beklenirken, hizmette düşüşün daha fazla olacağı tahmin edilmekte.

DOLAR DÜŞECEK Mİ, YÜKSELECEK Mİ?

Merkez Bankası faiz artırımı kararı sonrası dolarda düşüş meydana gelmişti. Yatırımcılar dolar fiyatları yükselir mi düşer mi araştırmalarına başladı. Özel Fon Yöneticisi Rıdvan Baştürk, dolar tahminini 7.20 seviyeleri olarak belirleyerek şunları ekledi:

"Atılan normalleşme adımları ve yapılan sözlü yönlendirmelerin ardından TL tarafında önemli bir kuvvetlenme gördük. Dün ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklentileri karşılayarak politika faizini yüzde 15’e yükseltti. Aslında faiz anlamında önemli bir artış yok. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin (AOFM) yüzde 14.80’lere ulaştığını biliyoruz. Reel olarak 0.20 puan artış yapılmış oldu. Burada önemli olan, TCMB’nin piyasaya ayak uydurması ve sadeleşmeye gitmesiydi. Bundan sonraki süreçte dolar kurunun belirli bir bant arasında sakin bir seyir izlemesi yüksek ihtimal. Burada 7.80 TL’nin kritik eşik olarak izliyorum. Bu seviye geçilmediği sürece TL için bir risk görmüyorum. Aşağıda ise 7.50 TL destek olarak ön planda gözüküyor. TL’de iyimserliğin artması için bu seviyenin kırılması gerekiyor. Böyle bir durumda 7.20 TL seviyeleri izlenebilir. "




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR