Dolar ve Euro Neden Fırlıyor? Daha ne kadar fırlayacak? İşte Asıl Neden

Ekonomistler açıkladı! Son dönemde Dolar ve Euro kurlarında yaşanan ani artış, vatandaşları kara kara düşündürürken işin uzmanları Dolar ve Euro'da yaşanan bu oynaklığı mercek altına aldı! Dolar ve Euro'da kurun yükselişinin ekonomi temelli değil panik ve korku iklimi oluşturularak manipülatif

Dolar ve Euro Neden Fırlıyor? Daha ne kadar fırlayacak? İşte Asıl Neden
Yayın Tarihi: 4.08.2020 15:38:00

Ekonomistler açıkladı! Son dönemde Dolar ve Euro kurlarında yaşanan ani artış, vatandaşları kara kara düşündürürken işin uzmanları Dolar ve Euro'da yaşanan bu oynaklığı mercek altına aldı! Dolar ve Euro'da kurun yükselişinin ekonomi temelli değil panik ve korku iklimi oluşturularak manipülatif işlemler temelli olduğunu belirten ekonomistler şahsi hesaplarda bulunan 130 milyar dolarlık servetin ticari bir işleme konu olmadığını belirtti! 

Kurban Bayramı'yla birlikte piyasaların Türkiye'de kapalı olmasına karşın dışarıda açık piyasalar, BDDK ve ilgili kurumların aldıkları önlemler çerçevesinde TL ile işlem yürütmeye devam ediyor. Bu süreçte Dolar kuru bayram tatiline girmeden hemen önce %2, Euro ise %3 değer kazanarak dalgalı seyrini sürdürdü. 7 TL seviyesine dayanan Dolar KUru ile 8,20 TL seviyelerini gören Euro neden fırlıyor? 

Ekonomistler, son 1 haftada şahsi döviz mevduatlarında 6,7 milyar Dolar'lık bir artış yaşandığını belirterek, Dolar kurunda yaşanan fırlamanın ekonomi temelli değil, panik ve korku ikliminden kaynaklandığının altını çiziyor. Döviz paranın menşe ülkeleri ABD ve Avrupa, Koronavirüs sürecinde tonla para basıp faizleri de sıfıra çekerken dövizde yaşanan bu artış "Güvenli Liman" arayışı olarak dile getiriliyor. Türkiye'de mevduat hesaplarında bulunan dövizlerin 227,7 milyar Dolar seviyesinde olduğunu belirten ekonomistler, bu tezatlığa da dikkat çekiyor.


Dövizdeki Artış "Psikolojik"

Bazı ekonomistler dövizdeki artışı tamamen psikoloji temelinde anlamlandırıyor. Elbette ki ekonomik ve ticari neden ve sonuçlarıyla dövizde bir takım gelişmeler yaşanıyor. Ancak Dolar-Euro gibi rezerv paralara karşı özellikle son dönemde yaşanan Koronavirüs pandemisinin de etkisiyle "Güvenli liman" arayan vatandaş ve yatırımcıların akın ettiği belirtiliyor. Haliyle döviz kurlarındaki artışın da ekonomik temellerle açıklamanın zor olduğu belirtiliyor.

Karşılıksız olan basılan Dolara yönelik bu rağbetin anlamlandırılmasının güç olduğunu belirten uzmanlar, ABD Merkez Bankası FED'in aldığı parasal genişleme ile Dünya'nın yeni bir krize doğru gittiğini belirterek Dolara yönelik talebin de, geleceği bilinmez bir hâl aldığını söylüyorlar.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR