Dolar'dan kar etmek isteyenlere kötü haber Merkez Bankası 2020 Dolar Tahmini

Dolar'dan kar etmek isteyenlere kötü haber. Merkez Bankası 2020 Dolar Tahminini açıkladı. Dolar'dan kar etmek için yıl sonunu bekleyenler 6 seviyelerinde Yıl Sonu Dolar tahmini 5.91 olarak güncellendi. Dolar düşecek mi sizin için derledik.

Dolar'dan kar etmek isteyenlere kötü haber Merkez Bankası 2020 Dolar Tahmini
Yayın Tarihi: 15.11.2019 14:37:00

Dolar'dan kar etmek isteyenlere kötü haber. Merkez Bankası 2020 Dolar Tahminini açıkladı. Dolar'dan kar etmek için yıl sonunu bekleyenler 6 seviyelerinde Yıl Sonu Dolar tahmini 5.91 olarak güncellendi. Dolar düşecek mi sizin için derledik.

Dolar yıl Sonu kaç olacak?

2020 Dolar Tahmini geldi. Dolar'dan Kar etmek isteyenler için Merkez Bankası 2020 Dolar Tahmini yeniledi. Merkez Bankası "yıl sonu dolar tahminini 5,91 TL, yıl sonu enflasyon tahminini ise yüzde 12,18 olarak açıkladı." Dolar yıl sonu 5.91 seviyelerinde olması öngörülüyor.

Uzmanlar ne diyor?

Faiz oranlarının düşmesi ve enflasyondaki gerilemenin etkisiyle 5,55 bandına kadar gerileyen dolar, Türk Ordusunun Suriye’nin kuzeyine düzenlendiği “Barış Pınarı” harekatıyla yeniden yükselişe geçerek 5,90 bandını aştı. 2019’u geride bırakmaya kısa süre kala Türk Lirası’nın (TL) bu hızlı kan kaybı da 2020 de dolar ne olur?  Sorularını akıllara getirdi.

Askeri operasyonun dış yankıları Türk ekonomisi üzerinde baskı oluştururken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın ekonomik yaptırım söylemleri doların, TL karşısında değer kazanmasında etkin rol oynadı. Kasım ve Aralık’ta enflasyonun yeniden tırmanışa geçeceği gerçeğini de göz önünde bulunduran ekonomistler, 2020’de doların kısa vadede 6,10 seviyesine çıkacağını belirtti. Uzun vadede ise 6,70 seviyesine çıkabileceği öngörüsünde bulundu.

2020 Dolar Kuru Tahminleri

Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere çok sayıda ülkenin Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği askeri operasyonu kınamasının sonucu TL karşısında hızla değer kazanan dolar için 6,10’u direnç konu olarak değerlendiren uzmanlar, direncin aşılması halinde döviz kurunun yıl sonuna kadar 6 TL üzerinde seyredeceğini ve 2020’de değer kazanımı sürdürerek yılın ilk çeyreğinde 6,15 bandını aşacağı yorumunu yaptı.

Ay başında dolar kurunun gidişatıyla ilgili tahminini paylaşan İnfo Yatırım, para biriminin yukarı yönlü hareketlenmelerde 5,75 – 5,80 – 5,85 seviyelerinin direnç olarak takip edilebileceğini, değer kaybında ise sırasıyla 5.66 – 5.63 – 5.59 seviyelerinin destek konumunda olabileceği yorumunda bulundu. Para birimine ilişkin diğer kuruluşların tahminleri ve yorumları ise şu şekilde:

HSBC Bank

Dolar kurunun 2020’nin ilk çeyreğinde 6,50 TL’ye yükseleceği yönünde öngörüsünü paylaşan kuruluş, tahminine dayanak olarak, yatırımcıların tercihini altından yana kullanacağını ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) başta olmak üzere Merkez Bankalarını yapacağı faiz düşürme işleminden en çok nasibini alan yatırım aracının altın olacağı gerekçelerini gösterdi.

TCMB

Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 14,42’den yüzde 13,96’ya düşüren Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, dolar kuru tahminini ise 5,90’dan 6,00’a yükseltti. Kurum, 09.09.2019 tarihli beklenti anketinde 2020 için dolar kuru tahminini 6,68’den 6,64’e çekmişti.

JP Morgan

2020’nin ilk çeyreği için dolar kuru tahminini 7 TL olarak açıklayan kurum, tahmininde revizeye giderek 6,30’a çekti.

Anadolu Yatırım

Halk Bankası’na açılan dava ve Suriye’deki askeri harekatın dolar kuruna yukarı yönlü ivme kazandırdığını belirten kuruluş, bu doğrultuda kurun 5,93 seviyesine kadar yükseldiğini ve 5,87 – 5,90 aralığından seyrettiğini belirtti. Doların daha da değer kazanmaması için 5,94 bandını aşmaması gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde 5,98 – 6,00 seviyesinin test edileceği öngörüsünde bulundu.

2020 Dolar Kuru Banka Tahminleri


Ziraat Yatırım

Suriye düzenlenen askeri operasyonun gündemin ilk maddesi olmayı sürdürdüğünü ve buradan gelecek haberlerin izleneceğini belirten kurum, borsadaki değer kaybına kıyasla TL’de daha az kayıp yaşandığın belirtti. Küresel piyasalarda risk iştahının nötr olduğu, bu sebeple doların kısa vadede 5,84 – 5,89 aralığında değişim kaydedeceği tahminini paylaştı.

Oanda Corpun

Türk Lirası’na değer kazandıracak olumlu haberlerin fiyatlandığını aktaran kuruluş, ekonominin iyileşmesine yönelik beklentileri TL’yi desteklemeye yetmeyeceği tahminini yaptı.

Deutsche Bank

Yatırımcılara dolar almaları yönünde tavsiyede bulunan kurum, dolar için kısa vade tahminini 5,95 olarak açıkladı.

Capital Economics

Enflasyon oranlarındaki düşüşün daha fazla gevşeme anlamı ifade ettiğini belirten kuruluş, bu durumun TL’yi baskı altına alabileceği yönünde görüş belirtti.

Fitch’in Dolar Kuru Tahmini

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Türkiye ekonomisinin 2019 dördüncü çeyreğinde yüzde 1,1 daralacağını, 2020’de ise yüzde 3,1 büyüceğini belirterek, doların kısa vadede 5,70 ve 5,90 seviyesinde dalgalanacağı, orta vadede ise 6,60 TL bandını göreceği tahminini paylaştı.

Fitch’in Orta Doğu ve Afrika Grubu Direktörü Ed Parker, Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin olası riskleri; kamu borcunun milli gelire oranla artış kaydetmesi, bankaların varlık kalitesinde bozulmalar, iç ve dış politikadaki belirsizlikler, Beyaz Saray yönetiminin uygulayabileceği olası yaptırımlar, Suriye ve Orta Doğu’daki olumsuzluklar olarak sıraladı.

Dolar Kurunu Etkileyecek Sebepler

Para birimini etkileyecek sebeplerin başında ABD ekonomisindeki gelişmeler yer alıyor. Pekin ile Washington yönetimleri arasında devam eden ticaret savaşlarının, ABD ekonomisini olası negatif etkisi FED’in faiz indirimine gideceği olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar indirimin 25 baz puan olacağını öngörüyor. Ekonomistler, faiz indiriminin tahmin edilenden fazla olması durumunda, dolar kurunda bir gevşeme yaşanacağını belirtiyor. Düşürülen faizlerin etkisiyle para biriminin başka ülkelere kaçtığı ve kaçmayı sürdüreceğini ifade eden uzmanlar, ABD’nin bu durumun önünü kesmek için girişimlerde bulunacağını, bunun sonucunda da dolar kurunun yukarı yönlü hızlı bir ivmesinin olabileceğini aktarıyor.

Yurt içindeki etkenlerin başında da baskın seçim söylemleri yer alıyor. AK Parti yönetiminin Suriye’deki askeri operasyonla kendisine sırt çeviren seçmeninin gönlünü yeniden kazandığını belirten uzmanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu durumu fırsata çevirmek için baskın seçim kararı alabileceğini ifade ediyor. Kısa süre önce kamuoyunda tartışılan 40+1 seçim modeli de uzmanların bu görüşünü destekler nitelikte.

Bütçe Açığı ve Ekonomik Yaptırımlar

Bütçe açığının beklentilerden fazla artış kaydetmesi, enflasyonun düşmesine rağmen hayat pahalılığının devam etmesi, işsizlik oranının yüzde 13,9’a yükselmesi, dolar kurunu etkileyecek sebepler arasında yer alıyor. İşsizliği artması, sanayi üretiminin düşmesi gibi veriler, yatırımcının tercihini Türkiye’den yana kullanmaması anlamına geliyor. Bu durumda ekonomik krizden çıkış sürecinin uzayacağını, doların TL karşısında daha da değerlenme ihtimali olduğu sonucunu doğuruyor.

Dolar kurunun TL karşısında değer kazanmasına etki edecek sebeplere, ABD’nin başlatacağı olası ekonomik yaptırımlara, Avrupa Birliği ve Arap Birliği’nin de katılacağı gerçeğini ekleyebiliriz.

Kısa Vadede Dolar Ne Olur?
Türk askerinin Suriye’nin kuzeyine girmesi nedeniyle Beyaz Saray lideri Donald Trump’ın yaptırım sözleri, ABD Federal savcıları tarafından Halkbank hakkında iddianame hazırlaması dolar kuruna yukarı yönlü bir ivme kazandırdı. Bu etkenlerin ardından, 5,90’a kadar çıkan kurda gerçekleşecek 5,90 ve 5,93 üzeri yükselişler, 6,00 – 6,08 dirençlerini gündeme getirebilir. Kısa vadeli görüntünün negatife dönmesi adına, kurun 5,85 ve 5,89 aralığında seyretmesi önemlidir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR