Domain (Alan Adı) Nedir? Nereden, Nasıl Sorgulanır ve Satın Alınır?

Bir web sitesi veya projesini hayata geçirmeden önce mutlaka yapılması gereken en önemli adımlardan birisi domain (alan adı) seçimidir. Seçmiş olduğunuz domainler daha önce satın alınmış olabilir. Bunun için de sorgulama yapmanız gerekiyor. Peki domain nereden nasıl sorgulanı? Nasıl satın alınır?

Domain (Alan Adı) Nedir? Nereden, Nasıl Sorgulanır ve Satın Alınır?
Yayın Tarihi: 13.12.2018 15:33:00

Domain (alan adı) bir web sitesinin adıdır. Web siteleri server denilen biraz daha güçlü ve 24 saat açık sistemler üzerinden yayın yapar. Bu sistemler eskiden şuan kullandığımız bilgisayarın biraz daha gelişmişi gibiydi. Ancak Cloud teknolojisinin hızla ilerlemesiyle artık çok daha farklı bir boyuta ulaştı.

Her web sitesinin bir IP adresi vardır. Ancak IP adresleri akıllarda tutulamayacağı için bir isimlendirme ihtiyacı doğmuş ve buna domain denmiş.

Örneğin siz Facebook'a girerken 31.13.84.36 gibi bir IP adresini aklınızda tutmak zorunda değilsiniz. Facebook.com yazarak daha akılda kalıcı bir şekilde internet sitelerine giriş yapabilirsiniz.

İşte IP adreslerinin isim karşılıklarına domain denir. Bunun da türkçe karşılığı "Alan Adı"'dır.

PEKİ NEDEN BİR DOMAİN SATIN ALMALIYIM?

Domain satın almak için bir çok farklı neden vardır. Bireysel web projenizi yayınlamak, domain yatırımcılığı yapmak, iş yeriniz için internet sitesi açmak, blog açmak ya da işletmeniz adına kurumsal mail hizmeti kullanmak için domain (alan adı) satın alınabilir.

İşletmenize özel bir alan adı kayıt ederek, sahip olabileceğiniz avantajları sizler için derledik;

1- İşinize Özel Tanıtım Sitesi Açmak

Sektörünüzdeki rekabet artarken ve kullanıcılar için farklı mağaza alternatifleri oluşurken, siz de daha fazla satış yapabilmek ve gelirinizi arttırabilmeniz için harika bir alan adı kayıt edebilir, ürün ve hizmetlerinizi yayınlayacağınız bir firma tanıtım sitesi açabilirsiniz.

Domain satın alma işleminin ardından, web sitenizi yayına alarak daha fazla mağaza ziyareti alabilir ve satış yapabilirsiniz.

2- Kurumsal Mail Adresleri Açabilirsiniz

Firmanız için yapacağınız mail gönderimlerinde, gmail, hotmail gibi kurumsal olmayan, ücretsiz mail uzantıları yerine [email protected] gibi daha kurumsal bir mail adresi ile gönderim yapabilir ve markanızın imajını arttırabilirsiniz. İşletmenize özel mail hesabı açmak ve ticari yazışmalarınızda marka prestijinizi arttırmak için domain tescil edebilirsiniz.

3- Kurumsal Kimlik Çalışmalarınızı Güçlendirin

Kurumsal kimlik çalışmaları, firmanın müşterilerine ve ticari ilişkilerde bulunduğu diğer firmalara karşı imajını ve prestjini arttıran önemli bir çalışmadır. Firmanızda kullanılan tüm iletişim meteryalleri birbirlerini bütünleyici renk, iletişim dili, motto, ve tasarıma sahip olmalıdır. Kurumsal kimlik çalışmalarının en önemlileri arasında web sitesi gelmektedir.

Siz de kurumsal kimlik çalışmalarınızı güçlendirmek için kısa ve akılda kalıcı harika bir alan adı satın alın.

4- Kişisel Markanızı Oluşturmaya Başlayın


İş hayatınızdaki tecrübeleriniz ya da kişisel hobileriniz ile ilgili bir blog sitesi açarak, sizinle aynı alanlara ilgi duyan binlerce kişiye ulaşabilir ve kişisel markanızı oluşturabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ilk işlem, domain sorgulama işlemi yapmak ve projenize uygun kısa ve akılda kalıcı bir alan adı satın almaktır.
Domain sorgulama ve kayıt işlemi yaptıktan sonra açacağınız web sitesi ile hem kişisel markanızı oluşturabilir hem de alternatif gelir modeli oluşturabilirsiniz. Günümüzde bir çok kişi gezi, moda, spor ve teknoloji siteleri ile internet üzerinden bu tür web projeleri ile para kazanmaktadır.

DOMAİN NEREDEN NASIL SORGULANIR? NASIL SATIN ALINIR?

Domain global bir sistem üzerinden cevap verir. Ancak aracı kuruluşlar vasıtasıyla domain sorgulanıp satın alınabilir. İnternette birçok domain alacağınız yerli ve yabancı kaynak bulabilirsiniz. Özellikle son yıllarda Türkiye kaynaklı aracı kurumlar Türkiye'den satın alınan domainler için önemli bir pazar yeri olmuş durumda. Çünkü hem aradığınızda konuşacak bir muhatabın olması, hem tüm yönetici panelin ve sistemin Türkçe olması, hiç bu konuda bilgisi olmayan kişilerin anlayacağı şekilde tasarlanan altyapılar ve yurt dışı yerine yerli sermayeye katlı gibi farklı birçok sebep yerli firmalara ilgiliyi üst seviyeye çıkarttı.

Biz de sorgulama işlemine bu firmaların başındaki Vargonen.com ile devam edeceğiz.

VARGONEN'DE DOMAİN SORGULAMA

Öncelikle www.vargonen.com'a giriyoruz. Üst menüden domain sekmesini tıklıyoruz.






Açılan Menüden Domain Sorgulama bölümünü tıklıyoruz.


Bu konuyu yazarken aklıma şöyle bir proje geldi. Hayvan barınaklarında yer alan tüm kedi ve köpeklerin olduğu bir web sitesi olsa. Bu web sitesinden de isteyenler hayvanları sahiplense ve onlara sıcak bir yuva kursa? 

Hemen öyleyse domain düşünelim ve sorgulayalım. Mesela aklıma gelen ilk domain "sahibimolmakistermisin.com". Hemen sorgulayalım.



Bingooo!!! Tek seferde nokta atışı. Boş çıkması için açıkçası bilerek biraz da uzun yazdım. Gördüğünüz gibi sadece 7.99 $ gibi bir fiyata bu ismi 1 yıllık satın alabilirsiniz. 

Bundan sonraki adımlar sepete ekleme ve ödeme adımları olduğu için tek tek yazmayacağım. Standart bir e-ticaret sitesindeki prosedürün aynısı. 

Güzel projeler gerçekleştirmeniz dileğimizle.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR