Efsane Dosyası: Lefter Küçükandonyadis

Futbolun Ordinaryüsü.. Türk Milli Takımı formasını kalbiyle taşıyan tüm renklerin saygıyla önünde eğildiği, adına "Ver Lefter'e, yaz deftere!" sloganı yazıldığı adam Lefter Küçükandonyadis...

Efsane Dosyası: Lefter Küçükandonyadis
Yayın Tarihi: 5.07.2018 18:20:00

Efsane olmak sadece yetenek istemez. Metin Oktay olmak, Lefter olmak.. Her rengin saygısını, sevgisini kazanmak.. Olamayanların dilinden düşmeyen tabiriyle ADAM olmak...

Spor Toto Süper Lig'in 2018-2019 sezonuna ismi verilince tozlu defterlerden yeniden gündeme geldi Rum asıllı efsanenin yaşamı. Süleyman Seba, Hasan Doğan, Turgay Şeren ve İlhan Cavcav'dan sonra Lefter ismine kim itiraz edebilirdi ki?



22 Aralık 1925'te İstanbul Büyükada'da dünyaya gelen çocuğa,  Rumcada 'özgür' anlamına gelen Elefterios ismi verildi. Kısaca Lefter olarak anılan adı daha sonraları "ordinaryüs" lakabına yerini bırakacaktı.

Fenerbahçe formasıyla 615 maçta, 423 gol atan Lefter, Türk Milli Takımı formasıyla, 50 maçta 22 gol kaydetti. Milli Takım formasını 50 kez giyen Lefter, Futbol Federasyonu‘nun “Altın Şeref Madalyası”nı alan ilk futbolcu olarak da tarihe geçti. Fenerbahçe marşında adı geçen sembol oyunculardan olan efsane isim Fenerbahçe ile İstanbul Profesyonel Ligi'nde 2, Türkiye Şampiyonası'nda 3 kere şampiyonluk yaşadı.




Futbolun Ordinaryüs'ü 1942 dönemlerinde tüm akrabalarının Türkiye'yi terk etmek zorunda kaldığını ve babasının yoksulluğu sayesinde sürgünden kurtulduğunu söyleyemişti. Küçükandonyadis, bu dönemin ardından 1943 yılında askere gitti ve Diyarbakır'da 4 yıl askerlik yaptı. Askerlikten sonra 1947'de İstanbul'a dönen Lefter, Fenerbahçe kulübüne girdi. 



Peki bir Rum olarak neler yaşadı Lefter?  Küçükandonyadis'in, İstanbul'da Rumlar başta olmak üzere gayrimüslimlere yönelik birilerinin maşaları tarafından büyük saldırıların yaşandığı utanç dolu 6-7 Eylül 1955'te de Büyükada’daki evi "Vurun şu gavura" sözleriyle basıldı. Lefter elinde silah sabaha kadar kapıda bekledi. Lefter olay sonrası saldırganların hepsini tanıdığını söyledi ama kimseden şikayetçi olmadı. 

Türk futbol severler her rengin sevgisi ve saygısı asla bitmeyen Lefter'in 3 Mayıs 2009'da Kadıköy'de Kuşdili Parkı'na heykeli dikildi. 

Tüm bu bilgileri son olarak farklı düşüncede olan arkadaşların okuması dileğiyle; 

  

 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR