Emekli Olamayanlara Toptan Prim ödemesi müjdesi! EYT'de yeni formül

Emekli olamayanlara prim ödemesi müjdesi geldi. 2020'de EYT bir daha açılmamak üzere kapanmıştı. Ancak son gelişmeler eşiğinde Emekli olamayanlara Prim ödemesi sağlanacak. EYT'de yeni formül sonrası neler yapılacak? EYT müjdesi geldi!

Emekli Olamayanlara Toptan Prim ödemesi müjdesi! EYT'de yeni formül
Yayın Tarihi: 29.12.2019 21:55:00

Emekli olamayanlara prim ödemesi müjdesi geldi. 2020'de EYT bir daha açılmamak üzere kapanmıştı. Ancak son gelişmeler eşiğinde Emekli olamayanlara Prim ödemesi sağlanacak. EYT'de yeni formül sonrası neler yapılacak? EYT müjdesi geldi! Emekli olamayanlara toptan prim ödemesi gerçekleştirerek emekliliğin yolu açılıyor.

2020'de EYT açılmayacak ancak..

Bilindiği üzere emekli olabilmek için belli koşulların birlikte sağlanması gerekmektedir. Bunlar işe giriş tarihine göre prim gün sayısı, yaş ve sigortalılık süresi koşullarıdır. 5510 Sayılı Kanunla birlikte sigortalılık süresi şartı kaldırılmış, emeklilik için prim gün sayısı ve yaşın tamamlanması halinde sigortalılar emekliliğe ayrılabilmektedirler. Ancak yaşı tamamlamasına rağmen prim günü eksiğinden dolayı emekli olamayan sigortalı ve ya vefat eden sigortalıların hak sahiplerine toptan ödeme imkanı tanınmaktadır. Peki toptan ödeme için gerekli koşullar nelerdir, kimler emekli olamadığından dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan toplu ödeme alabilir?


Kimler toptan ödeme hakkına sahiptir?

5510 Sayılı Kanunun 4/a(SSK) ve 4/b Bağ-Kur ile ilk defa 5510 Sayılı Kanuna göre 4/c(Emekli Sandığı) kapsamında çalışmaya başlayanlardan herhangi bir nedenle çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan ve yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu halde malûllük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalılara kendisi adına prim ödenen dönemlere ait tutarlar toptan ödeme olarak iade edilir
 
Toptan ödeme ile sigortalı ya da hak sahiplerine ne kadar ödeme yapılır?

5510 Sayılı Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a)(SSK) ve (c)(Emekli Sandığı) bentleri kapsamında ise kendi adına bildirilen, (b)(Bağ-Kur) bendi kapsamında ise ödediği malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin her yıla ait tutarı, primin ait olduğu yıldan itibaren yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için, her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek toptan ödeme şeklinde verilir.

Toptan ödeme ile alınan süreler ihya (canlandırma) ile borçlanılabilir mi?
 
5510 Sayılı Kanuna göre  toptan ödeme yapılarak hizmetleri tasfiye edilmiş bulunanlardan, yeniden bu Kanuna tabi olarak malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olanlar, yazılı olarak müracaat etmeleri halinde, aldıkları toptan ödemenin ödeme tarihi ile yazılı istek tarihi arasında geçen yıllar için her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek bulunan tutarın ilgiliye tebliğ tarihini takip eden ayın sonuna kadar ödemeleri halinde, bu hizmetler ihya edilerek yeniden emeklilik hesabında dikkate alınmaktadır.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR