Emekli olmak için 1440 gün kazanmak ister misiniz? Ne zaman emekli olabilirim? Hemen emekli olun!

Milyonlarca emekli olmak isteyen vatandaş nasıl erken emekli olabilirim? Şeklinde arama motorlarında aramalar yapıyor. Özellikle yaşı kemale ermiş kişilerin artık yavaş yavaş emeklilik yollarını araştırdığı ve emeklilik şartlarını araştırdığı bilinen bir gerçek

Emekli olmak için 1440 gün kazanmak ister misiniz? Ne zaman emekli olabilirim? Hemen emekli olun!
Yayın Tarihi: 25.05.2020 15:00:00

Milyonlarca emekli olmak isteyen vatandaş nasıl erken emekli olabilirim? Şeklinde arama motorlarında aramalar yapıyor. Özellikle yaşı kemale ermiş kişilerin artık yavaş yavaş emeklilik yollarını araştırdığı ve emeklilik şartlarını araştırdığı bilinen bir gerçek. Ne zaman emekli olabilirim? Emeklilik hesaplama nasıl yapılır? Kadınların doğum borçlanması, erkeklerin askerlik borçlanmasıyla hemen erken emekli olabilecekleri sosyal güvenlik uzmanları tarafından sürekli olarak açıklanıyor.

Kadınlar ve erkeklerin emeklilik için büyük öneme sahip olduğu düşünülen iki adet yol var. Erken emeklilik için gereken şartlar arasında büyük öneme sahip olan doğum borçlanması ve askerlik borçlanması ile alakalı tüm detaylar…

Vatandaşlar erken emekli olabilmek için ellerinden geleni yapmaktadır, özellikle uzun zamandır çalışmakta olan insanlar bir an önce erkenden emekli olabilmenin yollarını arıyor. Sosyal güvenlik uzmanlarının yaptığı açıklamalara göre ise erken emeklilik diye bir şey yok ancak çeşitli yollardan emeklilik tarihi kısaltılabilir. En az 25 yıldır çalışan kişiler artık yavaş yavaş emekli olabilmek için hazırlık yaparlar. Ancak tek şart 25 yıl çalışmak değil bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) belirlemiş olduğu tüm emeklilik şartları karşılanabilmelidir.

Yaş haddini dolduran ama SSK, SGK ve Bağ-Kur primleri eksik olan kişiler için ideal iki yol var. Birincisi askerlik borçlanması bir diğeri ise doğum borçlanmasıdır. Doğum borçlanması ve askerlik borçlanması erken emekli olabilmek için en önemli iki ayrıntıdır. Tabii ki askerlik borçlanması ve doğum borçlanması malulen emeklilik gibi net olarak emeklilik vaat etmez ancak erken emeklilik için en önemli iki rol bunlardır.  Eğer erkenden emekli olabilmek istiyorsanız mutlaka bu iki kuralı iyi öğrenmeli ve zamanı geldiğinde aktif bir şekilde kullanabilmelisiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

Türkiye’de insanlar emeklilik hesaplama işlemlerini genellikle el ve hesap makinası ile yapmaktadır. Artık gelişen teknoloji ile beraber tüm sistemler otomatik olarak kaç yaşınızda ve kaç SSK prim gün sayısında emekli olabileceğinizi açıklıyor. E-Devlet Kapısı üzerinden emeklilik durumu sorgulama yapılabilir.


E-DEVLET İLE EMEKLİLİK HESAPLAMA İÇİN TIKLAYIN

Yukarıdaki linkten hemen e-Devlet kapısı üzerinden ne zaman emekli olabilirim gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Bir diğer sorgulama aracı ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kendi web sitesi üzerindedir. Ancak burada daha ayrıntılı bilgi verilmektedir. Vereceğiniz tüm doğru bilgilere göre net emeklilik tarihinizi sorgulayabilirsiniz.

İŞKUR İLE EMEKLİLİK HESAPLAMA İÇİN TIKLAYIN

ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR? NASIL YAPILIR?

Askerlik borçlanması, erkek kişilerin çalıştıkları süre içerisinde askerlik hizmetlerini yerine getirdikleri için bir borçlanma söz konusudur. Askerlik borçlanması 2020 yılı için şu şekildedir:
  • Askerlik borçlanması 20 ay üzerinden hesaplandığında, en düşük toplam tutar 16.373,76 TL
  • Askerlik borçlanması 18 ay üzerinden hesaplandığında, en düşük toplam tutar yaklaşık 14.736,38 TL
  • Askerlik borçlanması 12 ay üzerinden hesaplandığında, en düşük toplam tutar yaklaşık 9.824,27 TL
  • Askerlik borçlanması 6 ay üzerinden hesaplandığında, en düşük toplam tutar yaklaşık 4.912,13 TL
  • Askerlik borçlanması 1 ay üzerinden hesaplandığında, en düşük toplam tutar yaklaşık 818,69 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.
DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR? NASIL YAPILIR?
Doğum borçlanması kadınların çalıştıkları süre içerisinde doğum yapmaları halinde her bir çocuk için 2 yıl erken emekli olabilmelerini sağlar. Doğum borçlanması ayrıntıları şu şekildedir:
  • 1 çocuk için (720 gün) doğum borçlanması toplam: 15.580,80 TL
  • 2 çocuk için doğum borçlanması (1.440 gün): 31.161,60 TL
  • 3 çocuk için doğum borçlanması (2.160 gün): 46.742,40 TL olacaktır.
 
 
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR