Emekli Olmayanlara Dilekçe ile 2700 TL Ödeme Yapılacak

Yıllarca emekli olabilmek adına prim ödemesi yapan vatandaşların SGK'dan çeşitli haklar kazandığı bilinmektedir. Bu hakların ilki vatandaşların emekli olmadığı durumlarda SGK'dan toplu olarak ödemesini yaptığı pirimi tekrar alabilmesidir. En fazla merak edilen konular arasında prim ödemesinin nasıl

Emekli Olmayanlara Dilekçe ile 2700 TL Ödeme Yapılacak
Yayın Tarihi: 7.10.2020 23:17:00

Yıllarca emekli olabilmek adına prim ödemesi yapan vatandaşların SGK'dan çeşitli haklar kazandığı bilinmektedir. Bu hakların ilki vatandaşların emekli olmadığı durumlarda SGK'dan toplu olarak ödemesini yaptığı pirimi tekrar alabilmesidir. En fazla merak edilen konular arasında prim ödemesinin nasıl alındığıdır.

Emekli Olma Durumu

Emekli olabilmek adına her ay düzenli olarak prim ödemesi yapılmakta ve yanı sıra ödenen prim ile çalışma gün sayısının tamamlanması emekli olabilmek için gerekli olan şartlar arasında yer almaktadır. Tüm bu şartların sağlanmasının ve de emekli olabilmek için gerekli olan yaşın tamamlanması sonucu vatandaşların emekli olabilmesi mümkündür. Gerekli olan bu şartların her hangi birinin tamamlanmaması durumunda vatandaşlar emekli olabilme hakkına sahip olamamaktadır. Emeklilik şartlarının sağlanamadığı durumlarda ödenen prim toplu olarak geri alınabilmektedir.

SGK'dan Prim Ödemesi Nasıl Yapılmaktadır

Gerekli olan şartların tamamlanmaması sonucu bazı vatandaşların emekli olamadığı bilinmektedir. Bu durumda prim ödemesini iade alabilmek mümkündür. Bunun için yapılması gerekenler ise yazının devamında yer almaktadır. 

Emekli olabilmek adına gerekli olan ü. temel unsur prim, yaş ve de çalışma gün sayısının tamamlanmasıdır. Bu üç temel unsurdan olan çalışma gün sayısı ve yaş durumunu tamamlayan ancak prim ödemesini tamamlayamayan vatandaşlar prim ödemesini toplu bir biçimde alabilir. Güncel tutar ile pirim ödemesi için hesaplama yapılmaktadır. Eklenmesi gereken önemli bilgilerden biri de prim iadesi yapılırken bireyin sağlık hizmeti masraflarının da hesaplara eklenmesidir. Başka bir değişle sağlık hizmeti başta olmak üzere ödenecek prim iadesinden bu hizmetlerin bedeli kesilmektedir. 

Toplu Prim Ödemesi Almaya Hak Kazanan Vatandaşlar

Bu bağlamda başvuru yapmak isteyen vatandaşlarda aranan temel unsur yaş ve çalışma gün sayısının tamamlanmasıdır. Bu iki şartın tamamlanmış olduğu ancak prim durumunun tamamlanmamış olduğu her vatandaş toplu iade alabilmek adına gerekli evrakları tamamlayarak geri iade alabilir. 

Kadınlar İçin Yirmi Yıl Şartı

Başvuru yapacak vatandaşlar için bilinmesi gereken konulardan biri ise kadınlar için yirmi yıl şartının doldurulmasıdır. Sigortalı bir işte hali hazırda çalışmıyor olmak da aranan şartlar arasında yer almaktadır. Yanı sıra prim iadesi almak isteyen vatandaşların kendi iş yerini kurmamış olması gerekir. Kadınlar için aranan yirmi yıl şartı erkekler içinse yirmi beş yıl olarak belirlenmiştir. 

Yanı sıra miras hak sahibi bireylerin de SGK prim ödemesini iade olarak alabildiği bilinmektedir. Miras hak sahiplerinin bunun için belirli evraklar ile başvuru yapması gerekmektedir. Prim iadesi talebi yapacak ve de alacak olan vatandaşların dul ve yetim aylığı almıyor olması aranan şartlar arasındadır. 

Dilekçe İle Başvuru

Prim iadesi almak isteyen vatandaşların ikamet ettikleri adreslere bağlı olan SGK İl Müdürlüğü ve ya İlçe Merkezlerine dilekçe yazarak başvuru yapması gerekmektedir.
 



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR