Emeklilere Yüzde 4 Ek Ödeme Müjdesi Geldi! Emeklilere yapılacak olan ek ödemenin tüm ayrıntıları belli oldu

Buna göre bütün emekliler, maaşlarını alırken artık her ay olmak üzere, maaşlarının % 4’ ü oranında ek ödeme alacak. Doktor emeklilerindeyse, üçüncü ve farklı bir ödeme olanağı geliyor. Koşulları uygun olan emeklilere, 1625 TL ile 2072 TL arasında ödeme gerçekleştirilecek. Haberle ilgili bütün

Emeklilere Yüzde 4 Ek Ödeme Müjdesi Geldi! Emeklilere yapılacak olan ek ödemenin tüm ayrıntıları belli oldu
Yayın Tarihi: 6.09.2020 12:12:00

Buna göre bütün emekliler, maaşlarını alırken artık her ay olmak üzere, maaşlarının % 4’ ü oranında ek ödeme alacak. Doktor emeklilerindeyse, üçüncü ve farklı bir ödeme olanağı geliyor. Koşulları uygun olan emeklilere, 1625 TL ile 2072 TL arasında ödeme gerçekleştirilecek. Haberle ilgili bütün ayrıntılar yazımızda…

Emeklilerin Corona ile daha da zorlaşan yaşam koşullarını daha iyi göğüsleyebilmesi için yapılan düzenlemeler peşi sıra geliyor. Her ay emekli maaşlarına ilave olarak % 4 oranında belirlenen ek ödemeler başladı. Buna ilave olarak doktor emeklileri için diğer bir ek ödeme olanağı geldi. Geçtiğimiz yıl yeni bir uygulama olarak başlatılan bu sistemde, Emekli Sandığı’ ndan emekli doktorlara, her ay ek bir ödeme daha yapılacak. Bu ödemelerin maaşlara yansımaları, Uzman doktorlar ile Uzman olmayan doktor emeklileri için değişiyor. Buna göre Uzman olmuş emekli doktorlar için ilave ödeme 2065 TL olurken, uzman olmadan emekli olmuş doktorlar için ek ödeme miktarı 2007 TL oluyor. Ayrıca bu ilave ödemeler, memur maaşlarını belirleyen kat sayının artışına paralel olarak artış gösterecek.

Ocak Ayında Kat Sayı Artacak

Ocak ayında memur maaşlarının belirlenmesini sağlayan memur maaşları kat sayı % 3 olarak arttırılacak ve buna paralel ilave ödemelerde artacak. Bunun yanında 2020 yılının son altı ayını kapsayan dönemde oluşacak olan enflasyon oranı %4’ ün üzerinde gerçekleşirse, % +2 ün üzerindeki oranda, % 3 ‘ lük katsayı oranının üzerine ilave edilecek. Kat sayı böylece belirlenecek ve ilave ödemelere de doğrudan yansıyacak. Şimdiden yapılan hesaplamalarda bu artışlar uzman doktorlara 2703 TL, uzman olmayan doktorlara ise 2067 TL rakamlarına kadar çıkabilir. Şimdiden sonra gerçekleşen olan enflasyon oranında beklenmedik bir artış gerçekleşirse, buna paralel olarak kat sayıda artış gerçekleşecek.

İlave Ödemelerden Kim Yararlanabiliyor?

  • Ek ödemeden yararlanan doktorların, aylık maaşları ile birlikte gelen makam tazminatı ödemesi için haklarının oluşmuş olması gerekiyor.
  • Emekli olan doktorların, emeklilik sonrasında yeniden çalışması halinde, ilave ödemeler kesiliyor.
  • Doktorların vefat etmeleri durumunda, ek ödemeleri hak sahibi olan yakınlarına devrediliyor. Bu hak sahipleri, maaş bağlanma oranlarına göre ilave ödeme alternatifinden de yararlanma hakkı sahibi oluyor.
Bu duruma örnek olarak, vefat etmiş bir doktor emeklisinin eşlerinin, aylık bağlanma oranları % 50 olduğu varsayılırsa, bugün için 1302,92 TL ilave ödeme alabiliyor. % 25 oranıyla Maaş bağlanan çocuklar içinse ilave ödeme miktarı 656,46 TL olarak ilave ödeme alabiliyor.

Diğer emekliler maaşlarıyla birlikte verilen % 4 oranında ki ilave ödemeleri almaya başladılar. Maaşlarının tutarının % 4’ ü oranında verilen ek ödemeyle ilgili net bilgi almak için E-Devlet sistemi üzerinden maaş miktarınızı ve ek ödeme miktarını ayrıntılı şekilde öğrenebilirsiniz. Emeklilerin değişen maaş miktarları da, verilen ilave ödemenin miktarının değişmesine neden oluyor. Eşit dağılım hakkı çerçevesinde yapılan bu ilave ödeme sistemi, alınan emekli maaşının % 4’ ü oranına ulaşması amacıyla geliştirildi. Bu sayede farklı emekli hak sahipleri, farklı oranlarda ilave ödeme alıyor. İlave ödemeler maaşlarla birlikte yapılmaya başlandı. İlave ödemelerle birlikte daha iyi koşullara sahip emekliler oluşması için bir adım daha atılmış oldu. Emeklilerin özellikle Corona nedeniyle daha da güçleşen durumunu iyileştirmek için yeni düzenlemeler de yolda. Corona’ nın ekonomide oluşturduğu sorunlar, hayat pahalılığının artması ve yaşam koşullarının da değişmesine sebep oluyor. Bu % 4’ lük ilave ödemelerin yanı sıra, yeni düzenlemelerle emeklilerin koşullarının iyileştirilmesi öngörülüyor.
 



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR