Emeklilik İntibakı nihayet TBMM'de! Düşük Maaş Alan Kalmayacak

Emeklilik intibakı nihayet TBMM'de.Emeklilik intibakı için yeni gelişmeler Türkiye Büyük Millet Meclisine uzun bir aradan sonra ilk defa geldi. Erken Emeklilik'de dahil Emeklilik intibakı nasıl olacak, şartları neler? Kimlerin maaşları ne kadar artacak, ne kadar yükselecek.

Emeklilik İntibakı nihayet TBMM'de! Düşük Maaş Alan Kalmayacak
Yayın Tarihi: 2.04.2020 15:14:00

Emeklilik intibakı nihayet TBMM'de.Emeklilik intibakı için yeni gelişmeler Türkiye Büyük Millet Meclisine uzun bir aradan sonra ilk defa geldi. Erken Emeklilik'de dahil Emeklilik intibakı nasıl olacak, şartları neler? Kimlerin maaşları ne kadar artacak, ne kadar yükselecek.

Emekli aylıkları yeni maaş!

Emekli aylıkları yeniden hesaplanıyor. 2012 yılında ilk defa yapılan değişiklikler, 2013/Ocak ödeme ayında dönemi itibariyle yasalaşmıştı. Emeklilik intibakı olarak bilinen bu düzenleme sonrası 2000 yılı sonrası emekli olanlar için ilk adım atılıyor. Uzun zaman görüşülmeyen milyonlarca kişi kendileriyle ilgili intibak düzenlemesi ne olacağını, bu konuda nasıl bir gelişme olacağını soruyor. Boxer Dergisi olarak ilk defa duyurduğumuz maaş değişikleri TBMM'de görüşülüyor!

Sosyal Sigortalalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

2000 yılı sonrası emekli olanlar için nihayet "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası emeklileri ve emeklli olacaklarına dair kanun teklifi" adı altında 26 Mart'ta verilen önerge 2 Nisan 2020 günü TBMM komisyonlarına ulaştı.

Maaşı Değişmeyen Emekli Kalmayacak

2000 yılı sonrası aylık alanlar, sigortalının tüm hizmet süresinde prime esas kazançlarını tahsis talep yılı, TİK tarafından açıklanan en çok temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki ortaş oranı ve gayrisafi yurt için hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızı ile güncellenerek taşınması suretiyle toplam bulunan kazanç, sigortalının toplam prim ödeme gün sayısına bölünme suretiyle hesaplanıyordu. Yine prim ödeme gün sayısına göre aylık bağlanma oranıyla çarpılarak maaşlar hesaplanıyordu.


Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan kentsel yerler tüketici fiyatları endeksindeki artış oranına bağlanarak 2000 yılı sonrası 506 sayılı kanunun 81. maddesi uyarınca karma sisteme göre hesaplanmaktadır. 2000 yılı sonrası aylık hesaplama sistemler 1 Ekim 2008 sonrası emekliler ve 1 Ocak 2000 emekliler arasında bir çok değişiklikler görünüyor ve bunların çözüm yolu aranıyor. Bu çözüm yolunda maaşlarda değişiklikleri kapsayan yasa için intibak veriliyor. İntibak, herkesin aynı emekli parasını sağlayacak yasayla dengeleyecek.

Maaş farkı olmayacak!

20 sene önce emekli olan biri, 2200 TL alırken, 3-5 yıl önce emekli olanlar 1600 TL ödeme alması ve değişen geçim fiyatları nedeniyle az emekli maaşı kalmaması TBMM geçti.

Peki Yeni İntibak yasasında neler değişecek?

2 Nisan tarihinde TBMM komisyonuna gelen emekli aylığı intibaklarına ilişkin kanun teklifi, 2006 yılında Sosyal Güvenlik Kurumuna ilişkin bazı düzenlemeler hakkında kanun ile sosyal güvenlik kurumları Bağ-kur, Emekli Sandığı ve SSK birleşerek SGK tarafından maaş ödemesi sağlanması amacıyla, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu uygulanıyordu.

Bu yasayla birlikte insanların gelirlerine bakılmaksızın toplam huzurunu ve refahını bozan sosyal tehlikelerin verdiği zararlardan "Devlet görevi" yada "insan hakkı" olarak primsiz primli tüm sistemlerde malüllük, kaza, ölüm ve yaşlılık risklerine karşı Türkiye Cumhuriyet Anayasına 10. maddesi 5. fıkrasına göre tüm maaşlar eşit şekile getirilerek ödenecek.

Yüksek maaş alanları maaşında düşüklük sorunu çözülür çözülmez düşük maaş alan kalmayacak.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR