Emeklilik sistemi değişti: Artık herkes erken emekli olabilecek! Resmi gazetede açıklandı!

Emeklilik sistemi değişti: Artık herkes erken emekli olabilecek! Resmi gazetede açıklandı!

Emeklilik sistemi değişti: Artık herkes erken emekli olabilecek! Resmi gazetede açıklandı!
Yayın Tarihi: 17.06.2023 11:36:00

İşsiz kalan ancak emeklilik hakkına sahip olan kişiler, sigorta girişi tespit edildiği halde iş yaşamına geri dönemeyenler için isteğe bağlı sigorta primi ödeme seçeneği bulunmaktadır.

İşsizler için en yaygın kullanılan yöntemlerden biri, dışarıdan prim ödemesidir. İsteğe bağlı sigortalılık adı verilen bu yöntemde, kişi kendi primini aylık olarak yatırarak emekli olabilmektedir. Ancak bu durumda Bağ-Kur emeklilik koşulları geçerli olmaktadır.

İsteğe bağlı prim ödeyen bir kişinin, SGK'lı bir çalışana göre daha fazla prim gününe sahip olması gerekmektedir. Bu şekilde kişilerin yaşlılık dönemleri güvence altına alınmaktadır. Prim oranları, asgari ücrete göre belirlenmektedir. Yani asgari ücret arttıkça prim miktarı da artmaktadır.

Ayrıca, en az 1261 gün prim ödemesi tespit edilen ve daha sonra işe devam etmeyen kişiler, kalan prim borçlarını ödeyerek emekli olma imkanına sahiptir.

Başvuru işlemi için yapılması gereken, en yakın SGK genel müdürlüğüne gitmek ve ilgili dilekçeyi doldurmaktır. Bu süreci takip ederek her ay prim ödemesi yaparak emekli olma yolunda ilerlenir.

2023 yılında asgari ücrete yüzde 54,66 oranında zam yapıldı. Buna göre, en düşük isteğe bağlı sigorta primi 3218,4 TL, en yükseği ise 24.144 TL olarak belirlendi. Unutulmamalıdır ki ne kadar yüksek prim ödenirse, emeklilik maaşı da buna göre değişiklik gösterecektir. Daha önce çalışmış kişiler de aynı şekilde müdürlüklere başvurarak ödenmemiş prim borçlarını borçlanma yöntemiyle ödeyebilirler.

İsteğe Bağlı Sigorta Kimleri Kapsar?

  • Türkiye'de ikamet eden ve sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından çalışmayanlar,
  • Ay içinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmayan sigortalılar,
  • Malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar,
  • 18 yaşını dolduranlar.

Yürürlükteki kanuna göre isteğe bağlı sigortaya devam edenler, herhangi bir işleme gerek kalmadan sigortalılıklarını devam ettirecektir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR