Emeklilikte Flaş Gelişme! SGK'dan Milyonlarca Emekliyi İlgilendiren Düzenleme!

Milyonlarca vatandaşın beklediği düzenlemeler hayata geçiyor. SGK sisteminde yapılacak olan değişiklik ilk kez resmi belgeye girdi. Düzenleme emekli maaşlarının düşmemesinin sağlanması, işsizlik ödeneği alınan süreler için borçlanma hakkı tanınması, kadınların doğum borçlanmasını ele alıyor.

Emeklilikte Flaş Gelişme! SGK'dan Milyonlarca Emekliyi İlgilendiren Düzenleme!
Yayın Tarihi: 18.05.2020 14:05:00

Milyonlarca vatandaşın beklediği düzenlemeler hayata geçiyor. SGK sisteminde yapılacak olan değişiklik ilk kez resmi belgeye girdi. Düzenleme emekli maaşlarının düşmemesinin sağlanması, işsizlik ödeneği alınan süreler için borçlanma hakkı tanınması, kadınların doğum borçlanmasını ele alıyor. Emeklilik bekleyen çalışanlar ile milyonlarca emekliyi ilgilendiren yeni değişiklik önerilerinin tüm detayları haberimizde sizlerle...

Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan milyonlarca vatandaşı çok yakından ilgilendiren SGK sisteminde yapılacak olan  değişiklik artık uygulamaya geçmeye hazır. Bir çok vatandaşın talep ettiği değişiklikler emekli aylığının azalmasının durdurulması, kadınların doğum borçlanması yapması, düşük bir ücrete çalışan emeklilerin emekli maaşlarının düşmesini kapsıyor. Peki şartlar nasıl olacak?

Milyonlarca vatandaş tarafından talep edilen durumların rapor olarak Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Bakanlığı tarafından yayınlandı. 2019-2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma planı ile bir çok vatandaşın talep ettiği değişiklikler hayata geçmeye hazır oldu. Raporun içeriğinde emekli maaşı düşüşü, işsizlik ödeneği, kadınlar doğum borçlanması gibi durumlarda değişiklikler barınıyor. İşte düzenlemelerin ayrıntıları...

Kadınlarda Doğum Borçlanması Nasıl Olacak? Kimler Yararlanabilecek?

4A, 4B, 4C sigorta kollarına mensup olan kadınlar yeni sistemin getirdiği kadınlarda doğum borçlanması hakkından yararlanabilecek. Her çocuk için 2 yılı kapsayan doğum borçlanması 3  çocuk için 6 yıla kadar çıkabiliyor. Yapılan düzenlemelerin sonrasında kadınlar sigortalılık sürecinden önce yaptıkları doğumlar için de kadınlarda doğum borçlanması düzenlemesinden yararlanabilecek.

Çalıştıkça Düşen Emekli Aylığına Çare

Çalıştıkça düşen emekli maaşına çözüm getirilmesi bekleniyor. Düşük ücretli sigortalıların prim günlerini doldurmaları ardından kayıt dışı çalışmalarına engel olmak için gereken sistemin değişmesi bekleniyor. Özellikle de sistemden ortalama çıkış yaşı olan 52 yaşın sonrasında emeklilerin çalışmasını teşvik etmek için emeklilik parametrelerinin düzenlenmesi bekleniyor.

Yayımlanan çalışmada emekli maaşlarının çalıştıkça düşmesine de büyük ölçüde yer ayrıldı. Sosyal güvenlik primlerinin kayıt dışı olmaması için ödenen prim için ilave hakların verilmesi de gündeme getirildi. Yeni sistemde emekli olan vatandaşların maaşlarının düşmesi engellenerek vatandaşlarında istihdam içerisinde kalmaya teşvik edileceği düşünülüyor. 


Kolay Sigorta İmkanı Nedir?

Esnek istihdam yaratmak için çalışan kişilerin kayıt altına alınması daha kolay bir hale getirilecek. İş vereni de ilgilendiren kolay sigorta imkanı sürekli olarak işçi istihdam eden işverenin de daha kolay sigorta yapma imkanı sunacak.

İşsizlik Ödeneklerinde Borçlanma İmkanı Geliyor!

İşsiz olan vatandaşlar işsiz kaldıkları süreç boyunca çalışma hayatına geri döndüklerinde geriye dönük borçlanmalarını kapatabilecek. Yine işsiz kalan vatandaşlar işsiz olduğu süreçte sigorta primlerini yatırarak borçlarını yatırma imkanı geliyor. Rapor içerisinde askerlik dönemini andıran primlerde borçlanma imkanı olacak. 

Düşük Gelirli Çalışanlara Tam Maaş Hakkı Geliyor

Mikro sosyal sigorta programları ile daha düşük gelirle çalışan vatandaşlara tam maaş hakkı gelmesi bekleniyor. Vergiden muaf olan düşük gelirli çalışanlar daha düşük sigorta primi ödeneği içeren bazı programlardan yararlanabilmesi bekleniyor. Eksik maaş alma hakkından faydalanması bekleniyor.

Prim Yapılandırmaları Nasıl olacak

Prim yapılandırmalarına da yeni bir düzenleme geliyor. Artık olası bir ekonomik kriz sel deprem gibi doğal afet durumları meydana gelmemesi durumunda prim yapılandırması uygulanmayacak.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR