Erkekler Nasıl Cilt Bakımı Yapmalıdır?

Erkek ve kadın cilt tipleri birbirinden çok farklıdırlar. Erkeklerin artık daha bakımlı olmaya başladığı bu dönemlerde maalesef yanlış bakımlardan dolayı ciltleri düzelmek yerine daha sert ve kötüdür. Doğru bildikleri yanlışları düzelterek daha temiz ve genç bir cilt vaad ediyoruz.

Erkekler Nasıl Cilt Bakımı Yapmalıdır?
Yayın Tarihi: 7.12.2018 13:29:00

Cilt Kalınlığı

İnsanın cildinin ne kadar kalın olduğu; cinsiyet, yaş ve cildin neresinden bahsedildiği gibi birçok duruma bağlıdır. Mesela, göz kapaklarındaki cilt dokusu çok inceyken, avcumuzdaki deri çok kalındır. Erkek cildi, kadın cildine göre ortalama yüzde 25 daha kalındır. Bunun en büyük sebebi testosteron hormonudur diyebiliriz.

Erkek cildi yaşla birlikte incelirken, kadın cildi 50 yaş civarına kadar değişmeden kalmaktadır. Kadınlar 50 yaşına geldiklerinde, çoğunlukla menopozdan sonra ciltleri incelmeye başlar. Erkek cildi daha kalın olduğu için, kadınlara nazaran elastin ve kolajen miktarı da daha fazladır ve bu nedenle, yaşlanma izlerine karşı kadınlara göre daha dayanıklıdır. Maalesef, kadınlar yaşlanma etkilerine erkeklere göre daha hızlı maruz kalır ve güneşin zararlı UVA ışınlarına karşı daha hassastır. Aman dikkat!

Yağlı, Karma ve Kuru Ciltler

Erkek cildi daha kalın olduğundan, sebum üreten bezler de daha fazladır. Kadın cildinin yağ üretimi, erkeklere göre çok daha erken bir yaş olan 20 yaş civarında azalmaya başlamaktadır. Doğal yağlar cildi korumaya yardımcı olurken, cildin daha yumuşak ve pürüzsüz görünmesini sağlamaktadır. Bu sebeple, kadınlar cilt kuruluğu sorununu daha fazla yaşarken, erkekler daha ziyade geniş gözeneklerden yakınır, siyah nokta ve beyaz nokta sorununa yatkınlık gösterirler. Cilt kuruluğunun daha da arttığı menopoz döneminde iyi bir nemlendirici kadınların en iyi arkadaşı haline gelir. Bol bol nemlendiriciler.



Doku

Cilt dokusu söz konusu olduğunda ise, iki cinsiyet arasında büyük bir fark vardır. Cildin dış koruyucu tabakasının çok daha kalın olması sebebiyle erkek cildi daha serttir.Hormonlar, yağ ve ter bezleri, sakal ve tıraş gibi farklılıkları da eklediğimizde, dokusal farklılıkların çok önemli boyutlarda olduğunu söyleyebiliriz. Erkeklerin sivilce sorunu çoğunlukla daha uzun sürer ve ciltleri daha fazla tahriş olur. 

Renk Değişimi

Güneş lekeleri, yaşa bağlı lekeler, cilt tonunda düzensizlikler ve hiperpigmentasyon, iki cinsiyeti de etkileyen sorunlar. Fakat erkeklerin hormonal dengeleri kadınlara göre çok daha az değiştiği için, cilt lekesinin veya hiperpigmentasyon izlerinin oluşma ihtimali düşüktür. Kadınlarla kıyaslandığında, erkekler daha şanslı. 



Kıl Dönmesi ve Hassasiyet

Erkekler tıraş oldukları için kıl dönmesi, batık ve cilt hassasiyeti sorunlarına daha yatkındırlar. Tıraş cilt yüzeyindeki hidrolipit tabakasına zarar verir ve bunun sonucunda cildin doğal kayganlığı ve koruma seviyesinde azalma oluşur. Tıraş aynı zamanda sıyrık ve çiziklere de yol açarak, erkek cildinin kadınlara göre çok daha hassas olmasına ve daha kolay tahriş olmasına neden olmaktadır. Doğru tıraş bıçaklarıda, tıraş olma biçimi kadar önemlidir. 


Erkeklerin Günlük Cilt Bakımları

Kalıp Sabundan Kullanmamak

Yüzünüzü yıkamak için nazik bir yüz temizleyicisi tercih etmelisiniz. Yüzünüzün hassasiyetinden dolayı daha nazik ven hassasiyet içeren ürünler kullanmalısınız. Yüzünüzü sabunla yıkamaya alışmış olabilirsiniz ama bu alışkanlık cildinize iyi gelmez. Sabunlar, yüz için uygun olmayan sert deterjanlar ve deodorantlar içermektedir. Bu içerikler cildinizin pH dengesini bozabilir ve cildinizin ihtiyaç duyduğu sağlıklı yağların yok olmasına neden olabilir. Yüz yıkamaları için özel olarak satılan yüz temizleme ürünlerini cilt tipinize göre uygun olanı bularak kullanabilirsiniz.

Sadece fazla yağı hedef alarak kir, yağ, ter ve birikintileri tam olarak temizleyen ve cilde ihtiyaç duyduğu nemi kazandıran bir yüz temizleyicisi seçiniz. Sülfat veya paraben içermeyen ancak ilave nem için antioksidan vitaminler ve aloe vera ile desteklenen formülleri tercih ediniz. 



Alkol İçeren Ürünler Kullanmama

Tıraş sonrası ürünlerin birçoğu alkol içerdiği için, cilde uygulandığında yanma ve batma hissine neden olur. Cildiniz için sağlıklı olmayan bu tahriş edici ürünleri bir kenara bırakınız. Bu ürünler kullanıldığında ölü cilt hücrelerinin birikerek kıllarının ciltte hapsolmasına neden olarak, batıklara ve tahrişe yol açar. Tıraş sonrasında cildinizi rahatlatmak için alkol içermeyen antioksidan içeriği yüksek bir yüz toneri kullanınız. Böylelikle batma ve yanmalara veda edebilirsiniz. Cilde olan zararını yüzde yanma oluşturduğu sırada anlayabilirsiniz. Hissiyat açısından yanma çok can acıttığından, yanma etkisi bırakmayacak ürünleri tercih ediniz.

Peeling Kullanımı

Erkek cildi kalın olduğu için peeling kesinlikle şarttır ve kadınlara göre daha sık yapılabilirler. Biriken ölü hücreleri düzenli olarak arındırdığınızda gözeneklerinizin temizlenmesine, beyaz ve siyah noktaların azalmasına yardımcı olursunuz. Haftada belli gün aralıklarla düzenli bir şekilde uyguladığınız zaman yüzünüzün eskisinden daha iyi göründüğüne tanıklık edeceksiniz. 



Güneş Koruyucusu 

Hem kadınlar, hem de erkekler her gün dışarı çıkmadan önce güneş koruyucusu kullanmalıdır. Ancak bu, özellikle erkekler için daha önemlidir. Erkekler kadınlara kıyasla dışarıda daha çok zaman geçirdikleri için genellikle çevresel faktörlere daha fazla maruz kalmaktadırlar. Köpek gezdirmek, bahçe işi yapmak ya da araç kullanmak nedeniyle güneşe maruz kalmak bile büyük bir risk oluşturur. Güneş koruyucu içeren erkek ürünleri kullanmakta bir o kadar yararlı olacaktır. 

Bu nedenle, erkekler ve kadınlar erken yaşlanma izlerinden kaçınmak için mutlaka SPF 30 güneş koruma faktörlü bir nemlendirici kullanmalıdırlar. Bu yazılanlara dikkat edip, yapılması gerekenleri yapıp, yapılmaması gerekenleri yapmazsanız düzenli bir cilt bakım rutininiz olursa daha temiz ve genç bir cilde sahip olursunuz.  




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR