Erken emekli olmak isteyenler dikkat! 45 yaş civarı olan herkes Emeklilik başvurusu yapabilecek

Erken emekli olmak isteyenler dikkat! 45 yaş civarı olan herkes Emeklilik başvurusu yapabilecek

Erken emekli olmak isteyenler dikkat! 45 yaş civarı olan herkes Emeklilik başvurusu yapabilecek
Yayın Tarihi: 20.10.2023 22:45:00

Türkiye'de genel olarak 65 yaşında emekli olma düşünülse de, bazı stratejiler ve haklar sayesinde daha erken bir emeklilik fırsatı yakalanabilir. İşte erken emeklilik için kullanılabilecek bazı yöntemler:

1. Yıpranma Payı: Yorucu işlerde çalışan işçiler ve devlet memurları için erken emeklilik imkânı sunan bir stratejidir. Erken emeklilik için gereken primleri ne kadar erken öderseniz, emeklilik yaşı o kadar erken olabilir. Yıpranma payı, 45 farklı işletme kategorisine fayda sağlar. Erkekler için emeklilik yaşı 55, kadınlar içinse 50 olabilir. Eylül 1999'dan önce sigorta girişi olan kişiler için erken emeklilik hakkı bulunmaktadır. Doğum borçlanması ve askerlik borçlanması hakları da emeklilik yaşı hesaplamasında etkilidir.

2. Sigorta Başlangıcı ve Prim Günleri: En yaygın erken emeklilik stratejilerinden biri, sigorta başlangıcı ve prim günleri üzerine kuruludur. 3600 prim günü hedefleyenler, kadınlar için 50, erkekler için 55 yaşını doldurduktan sonra emekli olabilirler. 15 yıl hizmet ve 3600 prim gününe sahip olanlar emekli olabilirler.

3. 2008 Sonrası Değişiklikler: 1 Mayıs 2008'den sonra sigortalı olanlar için tam emeklilik için gereken prim gün sayısı 7200'ye çıkar. Bu tarihten sonra sigorta başlangıcı olan erkekler için emeklilik yaşı 60, kadınlar içinse 58 veya 65 olabilir. Emeklilik primi için 15 yıl sigorta gerekmektedir. İlk sigorta tarihinden sonra 25 yıl geçmesi gerekliliği devam etmektedir.

4. Askerlik: Erken emeklilik hakkından yararlanmak isteyen erkek sigortalılar, askerlik yapmaları ve 15 yaş - 3600 gün şartını yerine getirmeleri halinde emeklilik hakkı elde edebilirler. Askerlik hizmetini sigorta başlangıcından önce tamamlayanlar, askerlik borçlanması yaparak sigorta başlangıcı tarihini geriye alabilirler.

5. Tarım Sigortası: Tarım işçileri için 2011'de getirilen yeni bir tarım sigortası uygulaması, emeklilik haklarına etki etmez.

6. BAĞ-KUR İçin Yaş Hesabı: Bağ-Kur'a kayıt yaptıranların emeklilik yaşı, cinsiyetlerine ve sigortalılık başlangıç tarihlerine göre değişir. Bu nedenle emeklilik süreçlerinin kademeli olarak uygulandığı unutulmamalıdır.

Erken emeklilik için bu yöntemlerden birini seçmek, maddi durumunuzu ve iş geçmişinizi dikkate almayı gerektirir. Uygun stratejiyi seçerek emeklilik yaşınızı belirlemek, daha erken emekli olma hayalinizi gerçeğe dönüştürebilir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR