Erken Emeklilik Bekleyenlere Güzel Haber! Erken Emeklilik İçin 3,5 Yıl Formülü

Emeklilik hesaplamaları pek çok vatandaşımız tarafından yanlış yapılabiliyor veyahut doğru yaptığını düşünse dahi aslında erken emeklilik için kişinin uymadığı alanlar olabilir. Özellikle SSK ve Bağ-Kur gibi sigortalarla devam eden kişilerin çalıştıkları günler boyunca tüm primlerinin tamamının yatm

Erken Emeklilik Bekleyenlere Güzel Haber! Erken Emeklilik İçin 3,5 Yıl Formülü
Yayın Tarihi: 6.04.2020 23:12:00

Emeklilik hesaplamaları pek çok vatandaşımız tarafından yanlış yapılabiliyor veyahut doğru yaptığını düşünse dahi aslında erken emeklilik için kişinin uymadığı alanlar olabilir. Özellikle SSK ve Bağ-Kur gibi sigortalarla devam eden kişilerin çalıştıkları günler boyunca tüm primlerinin tamamının yatması çok önemli. Ancak ülkemizde hala gizliden gizliye sigortasız çalıştırılan veyahut sürekli girdi çıktı yapılarak çalışanına sigortasından eksiklik sağlayan işveren çok.

Bu gibi durumlarda vatandaşlarımız aslında emekli olabileceklerini düşünürken aslında koca bir kayıp ile karşı karşıya kalıyorlar! Ve özellikle hem SSK hem Bağ-Kur gibi kurumlarla beraber çalışan kişilerin gün kayıpları nadiren de olsa görülebiliyor. Bu gibi durumlarda ise erken emeklilik beklerken birden karşınıza 3,5 yıl veyahut daha fazla süre çıkabilir. Peki, bu durumda ne yapmak gerekir? Hadi gelin hep beraber erken emeklilik için 3,5 yıl formülünü inceleyelim!

Emeklilik Hesabı Nasıl Yapılmalıdır?

Emeklilik hesabı yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli kurallardan bir tanesi kesinlikle e-devlet üzerinden yatan sigorta primlerinizin toplamının görülmesi gerekir. Kişilerin e-devletten kontrol etmeden tahmini olarak söyledikleri prim sayısının hiçbir önemi yoktur. Bu nedenle eğer emeklilik hesabı yapıyorsanız mutlaka ama mutlaka e-devlet üzerinden kontrol etmeniz gerekir. Kontrol edilmeyen sigorta girişlerinin eksik olabileceği, yanlış biliniyor olabileceği gibi birden çok olasılık vardır. Ayrıca yatan sigorta primlerinizin bilgisi ile beraber buradaki uygulamayı kullanarak ne zaman emekli olurum sorunuza otomatik olarak yanıt buluyor olacaksınız. Ayrıca hem Bağ-Kur hem SSK girişli olmanızın bir dezavantaj olmadığını bu uygulama sayesinde her ikisini de tek bir sayfa içerisinde görebileceğinizi bilmelisiniz. Emeklilik tarihinden, emeklilik yaşına kadar tüm detayları ayrıntılı bir şekilde sunan bu uygulama SGK’nın resmi bir uygulamasıdır.


Emekli Olurken Borçlanma Oluyorsa Ne Yapılmalı?

Hem SSK hem Bağ-Kur tarafında çalışan kişiler emekli olmak için gerekli başvuruları yaptığı zaman genellikle karşılarına borç çıkartılır. Bunun sebebi ise SSK’dan emekli olmak isteyenler için Bağ-Kur tarafından verilerin çekilmediği, Bağ-Kur tarafından emekli olmak isteyenlerin ise SSK verilerini çekmediği görülür. Bu nedenle ne taraftan emekli olmak istiyorsanız diğer tarafın verilerinin çekilmesini istemeniz gerekecek. Genellikle Bağ-Kur tarafında emekli olmak isteyenlerin karşısına 1261 gün yani 3,5 yıl tutarında bir borç çıkartılır. Bunu sildirebilmenin en kolay yolu ise SSK tarafındaki tüm verilerin Bağ-Kur tarafına çekilmesidir.

Hizmet Birleştirmesi Nasıl Yapılır?

Hizmet birleştirmesi adı verilen uygulama az önce yukarıda verdiğimiz uygulamadır. Yani ne taraftan emekli olmak istiyorsanız o tarafa diğer tarafın verilerini eklettirmek. Örnek: SSK tarafında emekli olacak olan kişinin Bağ-Kur tarafında verisi varsa onların tamamının SSK tarafına çekilmesi gerekir. Bunun için ise kişinin bizzat başvuru yapması ve onaylanması gerekir.

Aksi takdirde başvuru yapmamış kişilerin verileri otomatik olarak aktarılmayacaktır.
1 Ekim 2008 ve sonrasında sigortalı olan kişiler için ise 7 yıl içerisindeki 1261 günlük borcun otomatik silinecek olmasıdır. Ancak daha önceki yıllarda sigorta başlangıcı yaptıran kişilerin bu işlemi bizzat kendilerinin yapması gerekiyor. Ayrıca 1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigorta başlangıcı yaptıran kişi, hangi kuruma daha çok prim ödemişse sadece o kurumdan emekli olabiliyor. Örneğin Ahmet adlı kişi SSK kurumuna çok daha fazla prim ödemişse sadece bu kurumdan emekli olabilir. Bağ-Kur tarafından emekli olması imkânsız hale gelmiştir. Ancak 2008 tarihinden önce sigorta girişi yaptıranların böyle bir zorunluluğu yoktur.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR