Erken Emeklilik İçin Prim İndirimi Gündemde: 45, 46, 47, 48, 55 Yaşa Kadar Erken Emeklilik Planlaması

Erken Emeklilik İçin Prim İndirimi Gündemde: 45, 46, 47, 48, 55 Yaşa Kadar Erken Emeklilik Planlaması

Erken Emeklilik İçin Prim İndirimi Gündemde: 45, 46, 47, 48, 55 Yaşa Kadar Erken Emeklilik Planlaması
Yayın Tarihi: 27.06.2023 19:02:00

Türkiye'de emeklilik yaş sınırının altında daha erken emeklilik imkanı sağlanması gündemde. Son düzenlemelerle erken emeklilik planlaması, çalışma bilgilerine dayanarak vatandaşların emeklilik haklarının belirlenebileceği şekilde ilerleyecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından açıklanan haberde, erken emeklilik müjdesi vergi indirimleriyle duyuruldu. 2000 sonrasında işe giriş yapanlar için ise kademeli emeklilik uygulaması düşünülmektedir. Peki, erken emeklilik için hangi şartlar geçerli? İşte detaylar...

Çalışanların en büyük hayallerinden biri daha az primle erken emekli olabilmektir. SGK mevzuatına göre, 3600 gün prim ödeme şartıyla emekli olma durumu bulunmaktadır. Bu süreçte sigortalılık süresi de 15 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak erken emeklilikten kimler yararlanabilir?

Bağ-Kur'lu vatandaşlar için prim indirimi müjdesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim öncesinde verildi. Şu anda Bağ-Kur primi SSK'lılarla aynı düzeye getirilmesi planlanmaktadır, yani 9000 gün prim ödeme şartı bulunmaktadır. Prim indiriminin onaylanması durumunda, Bağ-Kur'lu vatandaşlar da 7200 gün prim ödeyerek tam emeklilik hakkına sahip olabilecektir. Bu düzenlemelerle birlikte emeklilik reformunda neler olduğu, EYT (Erken Emeklilik Talepleri) kapsamında yeni bir düzenleme olup olmayacağı ve kısmi emeklilik şartlarının değişip değişmeyeceği merak konusu olmaktadır.

EYT kapsamında 8 Eylül 1999 öncesi sigortası başlayan SSK'lı vatandaşlar, şu anki şartlara göre 3600 gün prim ödeyerek kısmi emekli olabilmektedir. Ancak yaş şartı da bulunmaktadır; kadınlarda 50, erkeklerde ise 55 yaşını doldurmak gerekmektedir. Ancak yıl ve prim ödeme süresi tamamlanmış olsa bile emeklilik tarihi de etkili olabilmekte ve bu nedenle yaş sınırı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60'a kadar çıkabilmektedir.

Bağ-Kur prim indirimi sağlandığında, EYT kapsamındaki 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar da bu indirimden faydalanabilecektir. Bu reform sayesinde 1 milyon Bağ-Kur'lu küçük esnaf, 9000 gün prim ödeme şartının 7200 güne düşmesiyle avantaj elde edecektir. Bu durumda 9000 gün primi tamamlayamayan EYT'li Bağ-Kur'lu küçük esnaflar da erken emeklilikten faydalanabilecektir.

Bağ-Kur prim indiriminin sağlanmasından sonra SSK'lılar için de emeklilik konusunda kolaylık sağlanacağı öngörülmektedir. EYT kapsamına giren SSK'lılar için de 5000 ile 5975 prim günü şartı, 5000 günle sabitleneceği düşünülmektedir.

Bu düzenlemeler, çalışanlar arasında erken emeklilik hayalini gerçekleştirmek isteyenler için önemli bir adım olarak değerlendirilmekte ve emeklilik sürecini etkileyen faktörleri değiştirmektedir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR