Erken Emeklilik İçin Yeni Fırsatlar: BAĞ-KUR'lular İçin Kısmi Emeklilik ve Prim Eşitlemesi Geliyor!

Erken Emeklilik İçin Yeni Fırsatlar: BAĞ-KUR'lular İçin Kısmi Emeklilik ve Prim Eşitlemesi Geliyor!

Erken Emeklilik İçin Yeni Fırsatlar: BAĞ-KUR'lular İçin Kısmi Emeklilik ve Prim Eşitlemesi Geliyor!
Yayın Tarihi: 6.07.2023 12:47:00

Erken Emeklilik Yasası (EYT) ile birçok insan bir anda emekliliğe geçme fırsatı buldu. Ancak 08.09.1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar bu avantajdan faydalanamadı. Artık bu grubun ve özellikle BAĞ-KUR'luların yüzü gülecek. Yeni bir düzenleme yolda ve emeklilik hakkını kazanmayı bekleyen milyonlar için büyük bir müjde geliyor.

EYT, öncelikli olarak 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olanları kapsıyor ve 5400 gün prim ödeme şartıyla emekli olma hakkı sunuyor. Ancak 08.09.1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar, daha farklı koşullara tabi oluyor. Bu koşullar, tarihlere göre değişiklik gösteriyor ve 20.04.2008 tarihinden sonraki dönem için daha başka bir düzenleme mevcut.

Kısmi emeklilik, belirli koşulları yerine getirebilenlere emekli olma hakkı tanıyan bir sistem. Bu sistemde, 08.09.1999 öncesi sigortalılar 3600 gün prim ödeme ve kadınlar için 50, erkekler için 55 yaş şartını yerine getirerek emekli olabiliyorlar. Bu tarihlerden sonra sigortalı olanlar ise, 4500 gün ve 58-60 yaş koşuluyla emeklilik hakkı kazanabiliyor.

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlar için erken emeklilik de mümkün. Bunun için fiili hizmet süresi zammı uygulanıyor ve bu durumdaki kişilerin daha erken emekli olmaları sağlanıyor. Bu zam, örneğin, 12 ay çalışan bir kişinin 15 ay çalışmış gibi prim girişi yapmasını sağlıyor.

Bütün bu bilgilerin yanında, BAĞ-KUR'lulara yönelik olarak bir prim eşitlemesi düzenlemesi de yapılacak. BAĞ-KUR'lular, normalde emekli olabilmek için 9000 gün prim ödemesi yapmak zorundalar. Ancak bu sürenin 7200 güne düşürülmesi planlanıyor.

Öte yandan, staj ve çıraklık sürelerine yönelik herhangi bir düzenleme beklenmiyor. Ancak, borçlanma yoluyla erken emeklilik hakkı, kadınlar için doğum ve erkekler için askerlik sürelerine yönelik olarak uygulanıyor. Bu düzenlemeler, erken emeklilik hakkını elde etmek isteyenler için başka bir fırsat sunuyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR