Ermenistan Savunma Bakanı David Tonoyan Neden İstifa Etti! Yerine Kim Geçti?

Ermenistan Savunma Bakanı neden istifa etti? Yerine geçen isim kim? Ermenistan'da dikkat çeken istifalar ardı ardına geliyor...

Ermenistan Savunma Bakanı David Tonoyan Neden İstifa Etti! Yerine Kim Geçti?
Yayın Tarihi: 23.11.2020 08:00:00

27 Eylül'de Dağlık Karabağ'da yeniden alevlenen çatışmalar sonucunda yaklaşık 30 yıldır işgal ettiği toprakları kaybederek ağır yenilgi alan Ermenistan'da bakanlar görevlerinden ayrılmaya devam etmekte.

ERMENİSTAN’DA İSTİFALAR ARD ARDA GELİYOR

Ermenistan'ın 27 Eylül tarihinde Azerbaycan'ın sivil yerleşim yerlerine saldırmasıyla başlayan çatışmalar 44'üncü gününde son buldu. Şuşa'nın da kaybedilmesiyle birlikte yenilgiyi kabul eden Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ve Rusya liderleriyle anlaşarak bölgeden çıkacaklarının garantisini verdi.

Yapılan anlaşma Ermenistan'da deprem etkisi yaratırken, muhalefet bloğu vatandaşları organize ederek protesto gösterileri başlattı. Gösteriler kapsamında Paşinyan'ın istifası istenirken, başbakan görevinin başında olduğunu vurguladı ve anlaşmayı imzalamasaydı binlerce Ermeni askerinin öleceğini ifade etti.

Ermenistan'da Dağlık Karabağ yenilgisinin sorumlusu olarak gösterilen Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifası için protestolarını sürdüren muhalefet üyeleri bu kez yolları kapattı. Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ'da çatışmaların sonlandırılmasına yönelik 10 Kasım'da imzalanan anlaşmanın kaybeden tarafı Ermenistan oldu. Yenilginin faturasının kesildiği Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifası için gerçekleştirilen protestolar hız kesmeden devam etmekte.

Anlaşmanın yapıldığı günden beri siyasi krizin patlak verdiği ülkede muhalefet bloğu Paşinyan istifa edene kadar protestolarını sürdürme kararı alırken, sabah saatlerinde başkent Erivan'da bulunan Amiral İsakov Caddesi'ne ulaşan bir grup muhalefet üyesi megafonlarla sloganlar atarak yolu trafiğe kapattı.

Son yaşanan gelişmenin ardından Ermenistan Savunma Bakanı David Tonoyan'ın görevinden istifa ettiğini belirtildi. Cumhurbaşkanlığı basın servisinden yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Savunma Bakanı Tonoyan'ın istifasını onaylayan kararı imzaladı.


Tonoyan'ın yerine Başbakan Nikol Paşinyan'ın baş danışmanı olan ve 1999-2000 yıllarında Savunma Bakanı olarak görev yapan Vagarşak Harutyunyan atandı.

Harutyunyan, 1999-2000 yıllarında savunma bakanlığı yapmıştı.

Sarkisyan'ın imzaladığı kararnamede, Ermenistan Acil Durumlar Bakanı Feliks Tsolakyan ve Çalışma Bakanı Zaruyi Batoyan da görevlerinden alındı.

Hafta başında da Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan istifa etmişti.

VAGARŞAK HARUTYUNYAN KİMDİR?

63 yaşındaki Harutyunyan, daha önce içişleri bakan yardımcılığı, BDT Ülkeleri Birleşik Silahlı Kuvvetleri Ana Komutanlığı ikinci komutanı, BDT Ülkeleri Askeri İşbirliği Koordinasyon Merkezi başkan yardımcılığı ve savunma bakanı pozisyonlarında görev almıştı.

27 Eylül 1999'da Ermenistan parlamentosunda düzenlenen saldırı nedeniyle dönemin Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'la tartışan dönemin Savunma Bakanı Harutyunyan, rütbesinin düşürülmesi nedeniyle görevinden istifa etmişti.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR