ESpor Hakkında Her Şey

ESpor nedir? Kimler izliyor? Kimler oynuyor? Milyar dolarlık endüstriyle ilgili bilgiler..

ESpor Hakkında Her Şey
Yayın Tarihi: 23.11.2018 11:30:00

ESpor'un rekabetçi oyun dünyasını tanımladığını söyleyebiliriz. Elektronik oyunların kısa adı olarak geçen ESpor, farklı liglerden veya takımlardan gelen oyuncuların birbiri ile yarışmasıdır. Fortnite, League of Legends, Counter Strike, Call of Duty, Overwatch, Madden NFL gibi oyunlar oynanmaktadır. Bu oyuncular dünyadaki milyonlarca hayranları tarafından izleniyor, canlı etkinliklere katılıyor. Twitch gibi sitelerden izleyiciler, en sevdikleri oyuncuları yarıştıkları esnada izleyebiliyorlar. 



ESporlar bir çok kişi tarafından izleniyor. Bilgisayar oyun araştırma şirketi Newzoo'ya göre İngiltere'de Oyuncular 2016 yılında bilgisayar oyunları için yaklaşık 3.3 milyar £ harcadılar ve yaptıkları başka bir araştırmaya göre dünya çapında 380 milyon insan bu yıl ESporları izleyecek. Bunların arasında 165 milyon ESpor meraklısı bulunmaktadır. Bu meraklıların büyük bir kısmı Kuzey Amerika, Çin ve Güney Kore'den. Turnuvalar ve diğer etkinlikler, en geleneksel profesyonel spor turnuvalarına rakip olacak kadar izleyici kitlesi çekebilir. 2017 League of Legends Dünya Şampiyonası 80 milyondan fazla izleyiciyi çekti ve bu sayede şimdiye kadarki en popüler ESpor yarışmalarından biri oldu. Temmuz ayında ESPN ve Disney XD, Overwatch ligini yayınlamak için uzun süreli bir anlaşma sağladıklarını duyurdular. Newzoo'da yapılan araştırmaya göre, 2017 yılında 588 Espor etkinliği düzenlendi. 




NFL veya NBA gibi geleneksel spor ligleri tarzında hayal etmek zor olsa da, ESporlar en az onlar kadar benzer işliyor. Hatta Nisan ayında, NBA basketbol temalı NBA 2k oyun serisinin etrafında toplanan yeni ESpor liginin lansmanı için bir taslak hazırladı. Taslak sırasında 102 profesyonel ESpor oyuncusu seçildi. Bazı insanlar sporun fiziksel olarak daha aktif olmayı içermesi gerektiğini düşünüyor. Ancak diğerleri, tenis ya da futbol gibi fiziksel olarak atletik olmasa bile, kendilerini bu alanda başarılı buluyor. İşiniz için bilgisayar oyunları oynamak, bir rüyanın gerçekleşmesi gibi gelebilir ama ESpor oyuncuları çok fazla sıkı çalışmaya ve eğitime katlanmak zorunda. Bazı oyuncular son derece hızlı refleksleri ve tepkileri olduğundan emin olmak için günde 14 saate kadar eğitime tabi tutulabiliyorlar. 



Premier League futbol takımları gibi "geleneksel" spor kulüpleri, ESpor oyuncularını yarışmalarda temsil etmek için satın almaya başlıyor. 2016'nın başlarında ESpor, FIFA'nın futbol için yaptığı gibi spordan sorumlu olmak üzere Dünya ESpor Derneği olarak adlandırılan resmi bir organizasyon yapacağını açıkladı.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR