Ev Hizmetlerindeki İşçiler İçin SGK Başvurusu ve Sigorta Zorunluluğu Detayları

Ev Hizmetlerindeki İşçiler İçin SGK Başvurusu ve Sigorta Zorunluluğu Detayları

Ev Hizmetlerindeki İşçiler İçin SGK Başvurusu ve Sigorta Zorunluluğu Detayları
Yayın Tarihi: 1.07.2023 22:20:00

Evde hizmet veren işçilerle ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ilgili yeni bir dönem kapıda. Ev işlerinde 10 günden fazla görev yapan işçiler için sigorta yükümlülüğü geliyor. İşverenler, 10 gün için 1.453 lira, 30 gün için ise 4.359 lira ödemeye tabi tutulacaklar. Aynı ay içerisinde çalışılan süre 10 günün altındaysa, işveren tarafından iş kazası ve meslek hastalığı risklerine karşı sigorta sağlanacak ve primler bu duruma göre hesaplanacak. İşte konu hakkındaki son detaylar...

Birçok aile, temizlik, yemek yapma, alışveriş, çocuk bakımı, hasta veya yaşlı bakımı gibi ev işlerinde yardımcı personel istihdam etmektedir. Evde çalışanların sosyal ve ekonomik haklarının bilinçli bir şekilde yönetilmesi, ileride karşılaşabileceğimiz sorunların önüne geçer.

Ev işlerinde çalışan ve 10 günden daha fazla bir süre boyunca çalışan kişilere SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) hükümleri uygulanır ve bu süre zarfında uzun vadeli sigorta primleri ödenmelidir. Ay içinde 10 günden daha az bir süre boyunca çalıştırılan kişilere ise sadece iş kazası ve meslek hastalığı risklerine karşı kısa vadeli sigorta primi ödemeleri gerekir.

Sabah gazetesinin haberine göre; asgari ücretin yükselmesi sonucu, ev hizmetlerinde 10 günden daha az çalışan işçilerin günlük primi 8.94 lira olarak belirlenmiştir. 10 günden fazla çalışan işçilerin günlük primi ise 145.32 lira olarak belirlenmiştir. 1 Temmuz itibariyle asgari ücretle 10 gün çalışan bir işçi için işverenin hissesi ve işsizlik sigortası primi dahil olmak üzere toplamda 1676 lira ödenmesi gerekmektedir. Ayda 30 gün çalışan işçi için bu miktar 5.030 lira olacaktır.

Düzenli olarak primlerini ödeyen işverenlere %5 indirim uygulanacak ve bu kapsamda 10 gün çalışan işçi için ödenecek prim miktarı 1.453 lira, 30 gün çalışan işçi için bu miktar 4.359 lira olacaktır.

Ev işleri arasında hangi işler yer alır? Ev içi temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır ve bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri, çocuk veya yaşlı bakımı gibi işler, ev halkı dışındaki kişiler tarafından yapıldığında ev hizmeti olarak kabul edilir. Aynı zamanda, ev hizmetinde çalışan bir kişinin evinde veya hastane, bakımevi gibi yerlerde çocuk, yaşlı veya özel bakım işleri yapması da ev hizmeti olarak kabul edilir. Ancak aynı evde yaşayan üçüncü dereceye kadar akrabalar tarafından yapılan işler ev hizmeti sayılmaz.

Evde hasta bakımı yapan veya çocuklara ders verenler ev hizmeti kapsamına girmez. Ayrıca herhangi bir işi olmayanlar, isteğe bağlı sigortalılar ve Kurum’dan aylık veya gelir alanlar da 10 günden az çalışabilirler.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR