Evinde Çalışanların Maaşı Tam Yatacak mı? Maaş Yol Yemek Ücreti Kesilecek mi?

Korona virüsle mücadele kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda pek çok sektör evden çalışmaya geçti. Özellikle bilgisayar başında yapılabilecek olan sektörler son 30 gündür evden çalışıyor. Peki, evinde çalışanların maaşı tam yatacak mı? Maaş yol yemek ücreti kesilecek mi? Sosyal haklardan

Evinde Çalışanların Maaşı Tam Yatacak mı? Maaş Yol Yemek Ücreti Kesilecek mi?
Yayın Tarihi: 16.04.2020 15:32:00

Korona virüsle mücadele kapsamında alınan tedbirler doğrultusunda pek çok sektör evden çalışmaya geçti. Özellikle bilgisayar başında yapılabilecek olan sektörler son 30 gündür evden çalışıyor. Peki, evinde çalışanların maaşı tam yatacak mı? Maaş yol yemek ücreti kesilecek mi? Sosyal haklardan faydalanabilecekler mi? Yol ve yemek ücretleri kesintiye uğrayacak mı?

İnsanlar çalıştıkları şirketlerden bir ücret talep edebilmek için onlara bir hizmet vermesi gerekir. Ancak Korona virüs sebebiyle pek çok sektör sekteye uğradı. Özellikle fiziksel olarak verilmek zorunda olan hizmetlerin büyük bir çoğunluğu hizmetlerine şu zor günlerde devam ediyor. Ancak evden çalışılabilecek türden iş hizmeti verenler artık evlerinden çalışıyor. Reklam, grafik, tasarım ve yazılım ajansları başta olmak üzere hemen hemen pek çok sektör evden çalışmaya geçti. İnsanların en çok merak ettiği soruların başında ise her zaman mevcut sosyal olanaklardan faydalanılmaya devam edilecek mi? Şirketler yol parası, yemek parasını karşılayacak mı? Tüm araştırmalar yapıldı ve detaylar haberimizde paylaşıldı. O halde hemen haberimizi inceleyelim…

Korona Virüsten Etkilenen Sektörler İçin Sosyal Ödemeler Devam Edecek mi?

Tüm dünya Korona virüs ile mücadele verirken etkilenen sektörlerde var. Bu sektörler özellikle çalışanları için sosyal ödenekleri fazla fazla tutuyordu. Bunun en temel sebebi ise çalışanın motive olması ve performansını üst düzeyde tutabilmesiydi. Ancak Korona virüs sebebi ile işine evden devam etmek zorunda olan çalışanların maaşları yatacak mı? Yol ve yemek ücretleri ödenecek mi? Bu soruların herhangi bir cevabı yoktu. Ancak yaptığımız araştırmalar sonucunda net bir karara varılamadı. Sonuç olarak her şirket kendi çalışanına istediği kadar ödeme yapabilir. Ancak yol ücreti konusunda bir kesinlik yok. Çünkü çalışan her sabah evinden çıkıp iş yerine gelmiyor bu sebeple yol ücretleri ödenmemesi konusunda herhangi bir yasal yükümlülük yok. Zaten devletin ayrıca bu konuda herhangi bir kısıtlaması yok. Şirketler çalışanlarına gönüllerinden koptuğunca yol parası ödüyordu. Korona virüs sebebi ile durum ne olur onu ancak şirket ve çalışanları bilebilir.


Evden Çalışanlara Maaşlar Yatacak mı? Yol ve Yemek Ücretleri Ödenecek mi?

Tüm dünyada fiziksel olarak verilmeyen hizmetlerin tamamında evden çalışma modeline geçildi. Özellikle reklam ajansları, haber ajansları, tasarım ajansları ve yazılım ajansları gibi yenilikçi sektörler sadece ev değil her yerde çalışabilme ihtimalini içinde barındıran sektörlerdir. Bu sebeple evden çalışma modeline geçmelerinde herhangi bir sakınca yok. Ancak bu çalışanlara verilen ek ödenekler (Yemek, Yol) gibi ücretler her zaman şirket yetkililerin inisiyatifinde olan bir davranıştır. Bu sebeple evden çalışma döneminde herhangi bir yemek ve yol ücreti ödenmiyorsa bunda resmi bir hak aranamaz. Ancak çalışanlar ücretsiz izine gönderilmemesine rağmen hala maaşları ödenmiyorsa bunda kişiye resmi bir hak doğabiliyor. Kişi eğer evinden hizmet vermeye devam ediyor ve verilen tüm görevleri başarılı bir şekilde tamamlıyorsa, şirket bu kişiye maaşını ödemek zorundadır.

Kısa Çalışma Ödeneği ve Ücretsiz İzine Gönderme Nedir?

Şirket, çalışanını ücretsiz izine gönderebilir. Alamadığı hizmetten ötürü maaş ödeyemeyen şirketler çalışanlarını maaş ve sigorta primi ödemeksizin çalışanlarını evlerine gönderebilir. Kısa çalışma ödeneği tam olarak burada çalışıyor. Şirket, çalışanı için devlete maaş ödeme yardımı talep ediyor. Devlet onay verirse şayet kişiye maaşının yarısı ödeniyor. Asgari ücret için 1177 TL ödeme yapılacağı açıklanmıştı. Eğer şirketiniz maaşınızı ödeyemiyorsa bu yolu anlatabilir ve maaş alabilmenize olanak sağlayabilirsiniz.
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR