EYT 2000 Sonrası Kademeli Emeklilik Tablosu Ortaya Çıktı

EYT 2000 Sonrası Kademeli Emeklilik Tablosu Ortaya Çıktı

EYT 2000 Sonrası Kademeli Emeklilik Tablosu Ortaya Çıktı
Yayın Tarihi: 27.05.2023 16:35:00

Son günlerde, emeklilik hakkını bir gün farkla kaçıran kişilerin kademeli emeklilik talepleri gündeme gelmiştir. Bu kapsamda EYT (Erken Emeklilik Hakkı) yasası dışında kalan ve emeklilik hakkını kıl payı kaçıranlar için düzenlemeler masada yer almaktadır. Özellikle 2000 sonrası işe girenler, kademeli emeklilik sistemi müjdesini beklemektedir. Ancak, 2023 yılında kademeli emeklilik sisteminin yeniden çıkıp çıkmayacağı ve kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartının geçerli olup olmayacağı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır.

EYT yasasına takılan kişiler, emeklilik hakkını bir gün kaçırdıklarından dolayı 17 yıl daha çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Bu sebeple kademeli emeklilik talepleri ortaya çıkmıştır. Ancak, mevcut düzenlemeye göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı bulunmaktadır.

EYT'ye takılan kişilerin 2023 yılı başından itibaren 'kademeli' olarak emeklilik hakkına kavuşabilmelerini sağlayacak bir düzenleme üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Bu düzenleme, EYT'yi kaçıran kişilerin emeklilik hakkını biraz olsun geri kazanmalarını amaçlamaktadır.

Geçmişte yürürlükte olan düzenlemeye göre, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanların emeklilik yaş şartı kaldırılmıştı. Ancak, mevcut düzenlemeye göre kısmi emeklilik için 3600 prim günü ve 15 yıl sigortalılık süresi gerekmektedir. 1999 öncesi şartlara dönülmesi durumunda ise 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar 50-55 yaş aralığında emekli olabilme hakkına sahip olacaklardır.

Kademeli emeklilik konusunda net bir açıklama yapılmadığı için kesin tarihler ve koşullar belirlenmemiştir. Konuyla ilgili gelişmeler meclis görüşmelerinde ortaya çıktığında, ilgili düzenlemeler haberlerde yer alacak ve vatandaşlar bilgilendirilecektir.

Kademeli emeklilik sistemi, SSK'lı kadınlar, SSK'lı erkekler, BAĞ-KUR'lu kadınlar, BAĞ-KUR'lu erkekler ve Emekli Sandığı'na tabi kadınlar ve erkekleri kapsamaktadır. Her bir grup için farklı prim günü ve sigortalılık süresi şartları belirlenmiştir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR