EYT Sonrası Yeni Emeklilik Sistemi İçin Çalışmalar Başlatılıyor: İşte Detaylar

EYT Sonrası Yeni Emeklilik Sistemi İçin Çalışmalar Başlatılıyor: İşte Detaylar

EYT Sonrası Yeni Emeklilik Sistemi İçin Çalışmalar Başlatılıyor: İşte Detaylar
Yayın Tarihi: 1.06.2023 21:43:00

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda yeni bir emeklilik sistemi üzerinde çalışmalar başlatıldı. Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, konuyla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. İşte açıklamalarının öne çıkan detayları:

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan bir kişi, EYT kapsamında emekli olurken, ertesi gün (9 Eylül 99) veya daha sonraki yıllarda sigortalı olan bir kişi daha geç emekli olabiliyor. Bu durumda kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını beklemek zorunda kalınıyor. Sadece birkaç günlük bir fark için 15-16-17 yıl gibi bir zaman farkı ortaya çıkıyor.

Yeni bir reform ile yaş şartının esnetilmesi gündeme gelebilir. Bu durumda 2 kriter öne çıkacak:

1- Primin tamamlanması
2- Belli bir sigortalılık yılı

Yaş şartının kademeli olarak düşürülmesi söz konusu olduğunda, 2000 yılında işe giren bir kişi 7000 gün primini tamamladığında, onun için olan 60 yaş şartı geri çekilebilir veya başka bir kriter olarak 25 yıl sigortalılık süresi uygulanabilir.

Bu konular üzerinde çalışmalar yapılacak. Ancak ne kadar erken sigortalı olunmuş veya ne kadar erken prim tamamlanmışsa, o kişiler için olan 60 ve 58 yaş şartının kademeli olarak geri çekilmesi düşünülebilir.

Bu sayede emeklilik sistemi yeniden değerlendirilecek, adaletsizlikler ortadan kaldırılacak ve Türkiye daha sağlam bir emeklilik sistemiyle tanışmış olacak.

Ayrıca anneler için yapılacak çalışmalarla birlikte kademeli emeklilik konusu da gündeme gelecektir. Eylül 1999 tarihinden sonra emekli olan tüm vatandaşların yaş şartında esneme olabileceği düşünülmektedir.

Çıraklık sigortası konusunda da çalışmalar yapılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj ve çıraklık sigortasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştur. Staj bir çalışma olarak kabul edilmediği için işçi işveren ilişkisi bulunmamaktadır. Çıraklık durumu ise farklılık göstermektedir. EYT konusunda çalışmalara daha önce başlanmış olup, emekli olacak kişilerin yaş ortalamasının nasıl etkileneceği incelenmektedir.

EYT sonrası yeni emeklilik sistemi ve çıraklık sigortasıyla ilgili yapılan çalışmalar, adaletli ve daha iyi bir sistem oluşturmayı hedeflemektedir. Detaylı bilgi için gelişmeler takip edilmelidir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR