EYT Yasası ile Emeklilik Hakkını Kıl Payı Kaçıranlar İçin Kademeli Emeklilik Tablosu Belli Oldu!

EYT Yasası ile Emeklilik Hakkını Kıl Payı Kaçıranlar İçin Kademeli Emeklilik Tablosu Belli Oldu!

EYT Yasası ile Emeklilik Hakkını Kıl Payı Kaçıranlar İçin Kademeli Emeklilik Tablosu Belli Oldu!
Yayın Tarihi: 29.05.2023 13:51:00

Son zamanlarda yapılan çalışmalarla birlikte, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunuyla ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. 4 milyondan fazla vatandaşın emeklilik hakkının onaylandığı ve erken emeklilik yolunu açacak düzenlemeler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Yeni Meclis'in attığı adımlar büyük bir merakla beklenirken, erken emeklilik için 4 farklı model gündeme geliyor. Bu kapsamda, 1999-2000 arası ve 2008 sonrası için kademeli emeklilik formülü tartışılıyor. İşte, detaylar...

EYT yasasıyla milyonlarca kişiye emeklilik hakkı verilmiş olsa da, bazı kişiler kıl payıyla bu haktan yararlanamamıştır. Özellikle 1999-2000 arası ve 2008 sonrası işe giriş yapanlar için kademeli emeklilik formülü gündeme gelmiştir. EYT düzenlemesiyle 1999 öncesi işe girişi olanlar büyük sevinç yaşarken, bir yıl, ay hatta gün farkıyla bu tarihi kaçıranlar da bulunmaktadır. Hükümet kanadından ise bu kişilere yönelik olumlu açıklamalar gelmeye başlamıştır. Ayrıca, yeni kademeli emeklilik tablosu da ortaya çıkmıştır. Peki, 2000 sonrası sigortalılar için erken emeklilik adımları nasıl şekillenecek? İşte, detaylar...

EYT yasası kapsamı dışında kalan ve emeklilik hakkını kıl payı kaçıran kişiler, kademeli emeklilik beklentisi içerisine girmiştir. Mevcut düzenlemeye göre, kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı bulunmaktadır.

Ancak, emeklilik şartlarının 1999 öncesine dönmesi durumunda, 3600 prim gün sayısını dolduran vatandaşlar 50-55 yaş aralığında emekli olabilme hakkına sahip olacaklardır.

EYT yasasına göre emekliliği bir gün kaçıran kişiler, 17 yıl daha çalışmak zorunda kaldıklarından dolayı kademeli emeklilik taleplerini dile getirmişlerdir.

Özellikle 2000 sonrası işe girenler, kademeli emeklilik sistemi müjdesini beklemektedir. EYT'ye takılan kişilerin 2023 yılı başından itibaren "kademeli" olarak emeklilik hakkı elde edebilmesine yönelik bir düzenleme üzerinde çalışılmaktadır. Bu düzenleme, EYT'yi kaçıran kişilerin emeklilik hakkını biraz olsun geri kazanmalarını amaçlamaktadır.

Yasanın şartlarına göre, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı çalışmaya başlayanlar için yaş koşulu kaldırılmıştır. Söz konusu tarihten önce çalışmaya başlayanlar, yaş dışındaki diğer koşulları sağladıklarında hemen emekli olabilmektedirler. EYT'li SSK'lılar için 5000-5975 gün ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranmaktadır. Bağkur'lu ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar ise belirli bir prim gün sayısını tamamladıklarında emekli olma hakkına sahip olmaktadır.

EYT'de gereken günler şu şekildedir:

  • SSK'lı kadınlar: 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000-5975 gün arası.
  • SSK'lı erkekler: 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000-5975 gün arası.
  • Bağ-Kur'lu kadınlar: 7200 gün.
  • Bağ-Kur'lu erkekler: 9000 gün.
  • Emekli Sandığı'na tabi kadınlar: 7200 gün.
  • Emekli Sandığı'na tabi erkekler: 9000 gün.

Bu şekildeki kademeli emeklilik sistemi, EYT'yi kaçıran kişilerin umutlarını canlandırmış ve emeklilik hakkını bir adım daha yaklaştırmıştır. Bu süreçte yapılacak düzenlemeler, EYT sorununun çözümüne katkı sağlayacak ve vatandaşların emeklilik beklentilerine yanıt verecektir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR