EYT Yasasıyla Prim Gün Şartı 7200'e Çekilebilir, Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Yeni Bir Fırsat

EYT Yasasıyla Prim Gün Şartı 7200'e Çekilebilir, Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Yeni Bir Fırsat

EYT Yasasıyla Prim Gün Şartı 7200'e Çekilebilir, Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Yeni Bir Fırsat
Yayın Tarihi: 13.06.2023 20:49:00

Kulislerde konuşulan bir düzenleme, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için umut verici bir fırsat sunabilir. Bu düzenleme hayata geçirildiğinde, küçük esnaf için emekli olma şansı 5 yıl önce doğabilecektir. Ayrıca, düzenlemenin kapsamının genişletilmesi durumunda tüm Bağ-Kur emeklileri bu fırsattan yararlanabilecektir. Şu anda 8 Eylül 1999-30 Ocak 2008 tarihleri arasında sigortalı olan Bağ-Kur emeklileri için kadın ve erkeklerde gün sayısı şartı 25 yıl yani 9 bin gündür.

Yaş şartı ise kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olarak uygulanmaktadır. Ancak gündemde yer alan yeni bir düzenlemeyle, prim gün şartı 9000'den 7200'e çekilecektir. Böylelikle 7200 prim gününü tamamlayanlar, sigortalılık başlangıç tarihlerine göre belirlenen yaş şartını sağladıklarında emekli olma hakkına sahip olacaklardır.

Bununla birlikte, prim günlerinin doldurulması halinde bile yaş bekleme süresi geçerli olacaktır. Diğer yandan, 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigortalılığı başlayanlar için ise yine 9000 gün prim şartı ve kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartıyla başlayan ve kademeli olarak 65'e kadar artan emeklilik yaşının tamamlanması gerekmektedir.

EYT yasasıyla birlikte emeklilikte yaşa takılanlar için prim gün şartının 7200'e çekilmesi durumunda küçük esnaf ve Bağ-Kur emeklileri için yeni bir fırsat doğabilir. Bu düzenlemeyle birlikte, daha önce emekli olma hakkını elde edemeyen bireylerin emeklilik süreçlerinde iyileşmeler sağlanabilir.

Ancak bu düzenlemenin hayata geçip geçmeyeceği ve detayları ilgili merciler tarafından açıklanmadığı için, emeklilik başvurusu yapacak kişilerin güncel bilgilere ve resmi açıklamalara dikkat etmeleri önemlidir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR