Gökyüzünde Şölen: Geminid Meteor Yağmuru

Gökyüzü meraklıları ve fotoğrafçıların heyecanla beklediği yılın son ve en büyük görsel şöleni Geminid Meteor Yağmuru bu gece Dünya'nın dört bir yanından izlenebilecek.

Gökyüzünde Şölen: Geminid Meteor Yağmuru
Yayın Tarihi: 13.12.2017 12:23:00

5 Aralık'ta başlayan Geminid meteor yağmurunun doruk noktasına ulaştığı gün 13 Aralık  yani bu gece. Gözlem için en uygun saatler gece yarısı ile gündoğumu arasındaki Ay’ın küçülmeye başladığı saatler. Yeterince karanlık alanlarda 00.00'dan sonra saatte ortalama 50'ye yakın yıldız kayması görülebilecek. Bu meteor yağmurunda ay hilal evresinde olacak yani ay ışığı az olacak ki bu atmosfere giren göktaşlarının yanarak sağladığı ışığı görmemize yardımcı olacak.
Geminid Meteor Yağmuru, Gemini(İkizler) takımyıldızının yakınındaki parlak noktadan görünecek. Meteorlar gökyüzünün her kısmında görülecek olsa da doğu tarafına bakmanızda fayda var. Göktaşlarını en iyi şekilde izlemek için mümkün olduğu kadar şehir ışıklarından uzakta, karanlık bir bölgede bulunmanızı öneririz.


GEMİNİD  METEOR YAĞMURU  NEDİR?

"Meteor yağmurlarının kralı" olarak bilinen Geminid, 3200 Phaethon adlı sönük bir kuyrukluyıldızın, Güneş etrafındaki yörüngesinde dönerken arkasında bıraktığı kaya parçaları sonucunda oluşuyor. Diğer meteor yağmurlarının aksine Geminid Meteor Yağmuru bir kuyrukluyıldızın kozmik kalıntıları değildir. Asteroidler, uzay metaller, kayalık maddeler ve buzdan oluşur.
Bilim insanları, Geminid Meteor Yağmuru'na sebep olan olayın, Jüpiter gezegeninin yaydığı ağırık dalgalarının, Dünya'ya her yıl daha çok yaklaşan 3200 Phaethon asteroidini çekmesi sebebiyle oluştuğunu açıklıyor. Geminid Meteor Yağmuru ilk olarak 1880'li yılların ortalarında keşfedilmiştir.
 



HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR