Güzel Sanatlar yetenek sınavı kalktı mı? Hangi bölümlerde yetenek sınavı yapılmayacak? İşte YÖK'ün yeni kararı

Günlerdir Yök'ün Güzel Sanatlar'da yetenek sınavını kaldırma kararı tartışılıyor. Çoğu vatandaş bu duruma tepki gösterirken Güzel Sanatlar yetenek sınavı kalktı mı? Hangi bölümlerde yetenek sınavı yapılmayacak? her yerde aranmaya başladı. Peki bundan sonra ne olacak?

Güzel Sanatlar yetenek sınavı kalktı mı? Hangi bölümlerde yetenek sınavı yapılmayacak? İşte YÖK'ün yeni kararı
Yayın Tarihi: 17.10.2019 11:42:00

10 Ekim perşembe günü YÖK Genel Kurulu’nda alınan kararla 2020 YKS itibariyle 14 programda özel yetenek sınavının kaldırdığını açıklamıştı. Yani karara dahil edilen 14 bölüme artık sadece ÖSYM'nin yaptığı YKS ve TYT sınavlarıyla giriş yapılacak. Hal böyle olunca tüm Güzel Sanatlar Fakülteleri'nde yetenek sınavı kalktı mı? Hangi bölümlerde yetenek sınavı yapılmayacak? aranmaya başladı. Biz de haberimizde tüm bu soruları sizler için yanıtladık.

Ancak anlaşılan gibi tüm Güzel Sanatlar Fakülteleri'nde yetenek sınavının kalkmadığını YÖK Başkanı açıkladı. 



Yök Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç “YÖK Genel Kurulu kararıyla birlikte özel yetenekle öğrenci alan 128 programdan sadece 14’üne merkezi yerleştirme alımına geçilecek. Bu 14 programın hepsi zaten merkezi yerleştirme ile de öğrenci alıyordu. Özel yetenek sınavı kalkmadı, halen 114 programda devam ediyor. Dolayısıyla bunlar sadece özel yetenekle girilebilecek programlardır.” diyerek durumu açıklığa kavuşturdu. 


"Özel yetenek sınavı kalkmadı, halen 114 programda devam ediliyor." diyen Saraç, bunlar arasında beden eğitimi ve spor, resim iş, müzik öğretmenliği başta olmak üzere, resim, müzik, bale, heykel, keman, cam, çalgı eğitimi, çalgı yapımı, opera, orkestra şefliği, oyunculuk, fotoğraf, geleneksel Türk el sanatları, sahne sanatları, seramik, şan, Türk halk oyunları, yaylı çalgılar gibi bölümlerin bulunduğunu da açıkladı. 

YETENEK SINAVI KALDIRILAN BÖLÜMLER HANGİLERİ?

YÖK tarafından hem özel yetenek sınavı ile hem de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlardan 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan (YKS) itibaren merkezi yerleştirme ile öğrenci almasına karar verilen 14 program şu şekilde;

- Çizgi film
- grafik
- grafik resimleme ve baskı
- grafik tasarım
- moda giyim tasarımı
- moda tasarımı
- moda ve tekstil tasarımı
- rekreasyon
- spor bilimleri
- spor yöneticiliği
- tekstil
- tekstil geliştirme ve pazarlama
- tekstil tasarımı
- tekstil ve moda tasarımı




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR