Hemen başvuru yapana günlük 99 TL ödeme yapılacak! Bakanlık açıklama yaptı

Artık tüm ihtiyaç sahiplerine günlük 99 TL ödeme yapılacağı duyuruldu. Sigorta primleri tam anlamıyla yatırılan tüm işçi çalışanlarımızın işe gidemediği günler için maaşlarından kesinti yapılan ödemeleri tekrar devletten almaları mümkün hale getirildi.

Hemen başvuru yapana günlük 99 TL ödeme yapılacak! Bakanlık açıklama yaptı
Yayın Tarihi: 29.06.2020 12:22:00

Artık tüm ihtiyaç sahiplerine günlük 99 TL ödeme yapılacağı duyuruldu. Sigorta primleri tam anlamıyla yatırılan tüm işçi çalışanlarımızın işe gidemediği günler için maaşlarından kesinti yapılan ödemeleri tekrar devletten almaları mümkün hale getirildi.

Sadece işe gidemediği günler için rapor alan vatandaşlarımızın maaşlarından yapılan kesintiler devlet tarafından tekrar ödenecektir. Bu ödemeye halk arasında kısaca iş görmezlik ödeneği deniyor. İş görmezlik ödeneğinden faydalanabilmek için doktor raporu şart. Ancak bunun çeşitli yolları da yok değil! İşte rapor parası bir diğer adı ile iş görmezlik ödeneğine ilişkin tüm detaylar…

Vatandaşlar arasında iş görmezlik ödeneği veya rapor parası olarak anılan ödemenin yapılabilmesi için öncelikli olarak şartların karşılanması gerekiyor. Eğer bir kişi tam zamanlı bir şekilde işe gidemiyorsa devlet ödeme yapıyor. Ancak her iş görmezlik ödeneği alan bu ödemelerden faydalanamıyor. 30 gün boyunca işe gidemeyen vatandaşlarımızın günlük kayıplarını devlet üstleniyor. Bundan böyle tüm vatandaşlarımızın iş görmezlik raporu almaları durumunda günlük giderleri devlet tarafından karşılanabilecek. 7 günden büyük iş görmezlik raporu alan vatandaşlarımızın tamamına günlük olarak ödenecek olan 99 TL ödeme ile alakalı yapılan açıklamalar neticesinde eğer uygun görülürseniz 90 güne kadar bu ödemeyi alabilirsiniz. Ancak keyfi olarak işe gitmeyen ve rapor alan vatandaşlar hakkında ise ağır yaptırımlar söz konusu. Bu nedenle eğer sadece gerçekten rapora ve iş görmezlik ödeneğine ihtiyacınız varsa yardım başvurusu yapın. Bu gibi durumların tespiti ve gerekli kontrollerin yapıldığını bilmeniz çok önemli. Zira 1 gün ile 6 gün arasında iş görmezlik raporu alıyorsanız devlet bunun için ödeme yapmıyor, eğer 7 günden uzun iş görmezlik ödeneği alıyorsanız mutlaka bunu e-Rapor sistemine işletmeniz gerekiyor.

KİMLER RAPOR PARASI ALABİLİR?


Rapor parası alabilmek için 365 gün içerisinde en az 90 gün sigorta priminizin yatırılmış olması gerekiyor. Eğer 365 gün yani 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigorta primleriniz yatırılmamışsa rapor parası yani iş görmezlik ödeneğinden faydalanamazsınız. Eğer faydalanmak istiyorsanız öncelikle son bir yıl içindeki tüm sigorta dökümlerinizi incelemeniz gerekiyor. Ayrıca sadece çalışma süreleri içerisinde iş kazası geçirmiş olan vatandaşlarımızın 7 günlük ve daha uzun iş görmezlik raporu almış olması gerekiyor.

RAPOR PARASI İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILIR?

Rapor parası alabilmek için öncelikle 7 gün ve daha uzun iş görmezlik raporu almış olmanız gerekiyor. Eğer aldığınız iş görmezlik ödeneği 7 gün ve daha uzun süreleri içeriyorsa işvereninizin e-Rapor sistemine bu iş görmezlik raporunu işlemesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) incelemesi için göndermesi gerekiyor. Ondan sonrası sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) bilgi gelmesini beklemek olacaktır.

RAPOR PARASI NE KADAR?
  • Raporlu Gün: 17
  • Üç aylık brüt maaş: 12.000 TL
  • Üç aylık toplam prim sayısı: 90 gün
  • 12.000 TL / 90 gün = 133,33 TL günlük brüt ücret
  • Raporun ilk 2 günü sayılmadığı için 17 gün -2 gün =15 gün
  • 15 gün x 133,33 TL = 1.999,95 TL
  • 1.999,95 TL x2 /3 = 1.333,3 TL (ayakta tedavi gören raporlu çalışan)
  • 1.999,95 TL / 2 = 999,975 TL (yatarak tedavi gören raporlu çalışan)

     
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR