Her ayın 14'ünde ödemenizi almayı unutmayın! Aile ve Çalışma Bakanlığı'ndan güzel haber geldi

Her ayın 14'ünde ödemenizi almayı unutmayın. Aile ve Çalışma Bakanlığı'ndan güzel haber geldi. Aile ve Çalışma Bakanlığı tarafından yeni doğum yapmış annelere farklı isimler altında çeşitli para desteği ödemesi yapılır. 2020 süt parası, emzirme parası ne kadar ? Süt parasına nasıl başvurulur ?

Her ayın 14'ünde ödemenizi almayı unutmayın! Aile ve Çalışma Bakanlığı'ndan güzel haber geldi
Yayın Tarihi: 15.10.2020 20:00:00

Her ayın 14'ünde ödemenizi almayı unutmayın. Aile ve Çalışma Bakanlığı'ndan güzel haber geldi. Aile ve Çalışma Bakanlığı tarafından yeni doğum yapmış annelere farklı isimler altında çeşitli para desteği ödemesi yapılır. 2020 süt parası, emzirme parası ne kadar ? Süt parasına nasıl başvurulur ?

Bir defaya mahsus olmak üzere yeni doğum yapan annelere emzirme parası ödemesi verilemktedir. Bir anne kaç kere doğum yaparsa yapsın her doğum yaptıktan sonra süt parası alır. Doğum yapmaya hazırlanan anne adayları ya da doğum yapmış anneler tarafından süt parası ne kadar sorusu hem internetten hem de kulaktan kulağa dolaşmaya başladı. Gelin bakalım 2020 süt parası yani emzirme parası ne kadar oldu ? Yeni doğum yapmış anne, süt parası başvurusunu nasıl yapacak, emzirme parası başvurusu nasıl yapılır, süt parası doğumdan kaç gün sonra yatar ?



Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeni doğum yapan annelere hem kendilerine hem de bebeklerine daha iyi bakabilmeleri ve kafalarının rahat olabilmesi adına bazı sosyal desteklerde bulunuyor. Doğum yapan annenin, doğum yapıp annenin doğumunun sisteme düşmesinden hemen ardından, doğum yapan anneye emzirme parası verilmesine karar verilir. Doğum yapan anneye süt parası verilmesi kararından sonra anneye verilecek süt parasının nereye yatacağını ve o bankayla çalışma yapılıyor muı diye kontrol etmek için banka hesabına bakılır. Doğum yapan kadının ilgili bankalarda hesabı varsa, emzirme parası başka hesaplara bakmadan ya da yeni hesap açmaya gerek duymadan direkt olarak bu hesaplara yatırılır. Süt parası ödemesi, emekli sandığına (4C) bağlı kadın veya erkek sigortalı çalışanlar için geçerli değildir ve o kişilere süt parası ödemesi yapılmaz. Süt parası doğumun ardından yaklaşık iki ay içerisinde ödemesi yapılır. Emzirme parasının ödemesini PTT'ye giderek TC kimlik numarasını söyleyip alabilirsiniz. Ödemeleri sadece annenin alabileceği gibi anne haricinde sadece baba ödemeyi tahsis edebilir.

Süt parası desteğinden kimler yararlanabilir ?

Süt parası desteğinden 4A ve 4B sigortası kapsamın çalışan kadınlar ve eşleri çalışmayan erkek çalışanlar ödeme alabilir. Ancak emekli sandığına yani 4C'ye bağlı kadın ya da erkek sigortalı çalışanlara süt parası ödemesi yapılmaz. 2015 yılından sonra doğan her çocuk için ayrı yapılan süt parası ödemesi sadece bir kez olmak şartıyla her doğan çocuktan sonra başvurusu onaylanan anne ve babalara ödenir.
 

• Süt parası desteği T.C. vatandaşı olan tüm kadınlara verilir.


• Emzirme ödeneği başvurusundan önce bebeklerin kimliğinin çıkarılması şarttır.

• Kadınların emzirme desteğinden yararlanmak için kendisinin ya da eşinin 4A ve 4B kapsamında sigortalı olması yeterlidir.

• 4A ve 4B sigorta kolunda olanların; doğumun tarihinden önceki son 1 yıl içinde en az 120 gün sigorta primlerinin yatırılmış olması ve SGK'ya herhangi bir prim borcunun olmaması gerekir.

• 2015 yılından sonra dünyaya gelen bebeklerin hayatta olması gerekir. Bu bebekler için 5 yaşını tamamlamadan süt parası yardımı alınabilmesi söz konusudur.

 

Süt parası başvurusu nasıl yapılır?

Süt parası için bazı durumlarda başvuruya gerek bile kalmaz. Emzirme parası için gerek kalmayan vatandaşlar kimlerdir derseniz; 4A sigortalı annelerin ya da eşleri çalışmayan babaların normal şartlarda süt parası desteği için başvuruda bulunmasına gerek yoktur. Doğumun hemen ardından bebeğin doğduğu hastane tarafından, bebeğin ve ebeveynlerin bilgileri Sosyal Güvenlik Kuruma sistemine yüklenir. Anne ve babanın banka hesabının olması durumunda süt parası bu banka hesabına yatırılır. Eğer anne babanın banka hesabı yoksa PTT'ye aktarılır.

4B sigortalı annelerin ya da eşleri çalışmayan babaların süt parası yardımında faydalanması içinde yapılacaklar; ikamet ettikleri il ya da ilçedeki SGK'ya başvurularını vermeleri gerekmektedir. Süt parası başvuru sırasında başvuran kişinin yanında olması gerekenler; süt parası başvuru dilekçesi, doğum raporu ve kimlik belgesi gibi evraklarının olması gerekiyor.

Süt parası ödemesi ne zaman yapılır ?

Süt parası desteği başvurusu onaylanan anne baba onaylanan tarihten sonraki takip eden ayın 8-14 günleri arasında banka hesabına ya da PTT'ye yatırılır. Süt parasını bebek hemen doğduktan sonra almak şart değildir. İstenirse bebeğin doğumundan itibaren 5 yıl içinde süt parası ödeneği için başvuruda bulunabilir. Her bebek için yalnızca bir kez ödenen emzirme parası, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tanımlanan banka hesapları ile süt parası bekleyen vatandaşlara ulaştırılır. Annenin Ziraat Bankası hesabı varsa; süt parası direkt olarak bu hesaba aktarılır. Ziraat Bankası hesabı olmayanlar için ise evine en yakın yerdeki PTT şubesine yatırılır. Ayrıca SGK üzerinden Vakıfbank, Halkbank, ve Akbank hesaplarından birini tanımlayarak da süt parası ödemesi alınabilir.






HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR