Herkes o ödemeyi konuşuyordu! Sonunda oldu, herkese 2 bin 200 TL ödeme yapılacak!

SGK tarafından sigortalı bir şekilde iş hayatına devam eden ve ölen kişilerin yakınları için cenaze yardımı yapılıyor. Bu yardımı alabilmek için en önemli unsur ölen kişinin birinci dereceden yakını olma şartı bulunmaktadır.

Herkes o ödemeyi konuşuyordu! Sonunda oldu, herkese 2 bin 200 TL ödeme yapılacak!
Yayın Tarihi: 29.06.2020 12:20:00

SGK tarafından sigortalı bir şekilde iş hayatına devam eden ve ölen kişilerin yakınları için cenaze yardımı yapılıyor. Bu yardımı alabilmek için en önemli unsur ölen kişinin birinci dereceden yakını olma şartı bulunmaktadır. Ayrıca kişi ölümünden önce beyan ettiği kişiler de bu yardımı alma hakkına sahip olabilmektedir. SGK tarafından vatandaşlar için büyük müjdeli haber geldi! SSK girişi olanlar 2 bin 200 TL alma hakkına sahip oluyor. Konu ile ilgili detaylar haberimizde…

CENAZE YARDIMI NASIL ALINIR? ŞARTLARI NELERDİR?

Cenaze yardımı almak isteyen ölen kişinin yakınları öncelikle veraset ilanı vermek zorunda olmaktadır. Bu verilen ilan sonrasından birinci dereceden yakınlar SGK kurumuna bildirilmesi ve bu ilanı teslim etmesi gerekmektedir. Varisler ardından bu konu ile alakalı dilekçe yazılması gerekir. Bu para ile ölen kişi ardından cenaze masrafını kim karşılamış ise belgelendirmesi gerekmektedir. Belgelerin tamamlanması ardından cenaze için gerekli olan yardım parasını alma hakkına sahip olunabilmektedir.

Cenaze yardım miktarı ölen kişinin yapmış olduğu sigortalılık süresine göre değişkenlik göstermektedir. Hem SSK hem de BAĞKUR olarak çalışan ve vefat eden bireyler için 2020 yılı itibariyle 715 TL ödeme yapılacağı açıklandı. Aynı zamanda emekli sandığı olarak çalışan vatandaşların yakınlarına ise yaklaşık 2200 TL cenaze yardım parası verilme hakkına sahip olunmaktadır.


CENAZE YARDIM PARASINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Cenaze yardım parasından kimlerin yararlanabileceği merak içerisinde araştırılmaktadır. Emekli olduktan sonra vefat eden bireyler için cenaze yardım parası SSK tarafından verilmektedir. Ayrıca sigortalı olarak çalışan ve çalışırken vefat eden kişilerin yakınları için de cenaze yardım parası verilmektedir. Aynı zamanda yaşlılık aylığı alınma süreci içerisinde vefat eden biri var ise bu kişinin yakınları da bu fırsattan yararlanabilmektedir. Sigortalı olarak çalışmasına rağmen işten ayrılmış ve 1 yıldan da az bir vakit geçmiş ise yararlanma fırsatını bulabilmektedir. Bu doğrultusunda ölmeden en az 1 yıl içerisinde sigorta prim ödemesi yapılmış olması gerekmektedir.

Hak sahibi olan dul ya da yetim maaşı gibi aylık alıyor ise cenaze yardımından faydalanma fırsatını elde edememektedir. Ancak cenaze yardımından faydalanması için muhakkak SGK tarafından verilen aylıklardan herhangi birine sahip olmaması ön görülmektedir.

CENAZE YARDIMINDA ZAMAN AŞIMI

Cenaze yardımı almak isteyen vatandaşlar öncelikle zaman aşamasına uğramaması gerekmektedir. Bu zaman aşımı yaklaşık 5 yıl olarak belirlenmiştir. Hane içerisinde sigortalı biri vefat etmiş ise muhakkak 5 yıl içerisinde bu para için başvuru yapmanız gerekmektedir. Eğer 5 yılı geçer ise başvurunuz iptal edilecek ve geçersiz sayılacaktır.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR