Hindistan Sadece Elektrikli Otomobil Satacak

Hindistan hükümeti devrim niteliğinde bir karar aldı. Hükümet 2030 yılından itibaren Hindistan’da sadece elektrikli otomobil satılacağına karar verdi.

Hindistan Sadece Elektrikli Otomobil Satacak
Yayın Tarihi: 10.08.2017 12:10:00

Bu kararın Hint ekonomisine 60 milyar dolar tasarruf getirmesi bekleniyor. Hindistan hükümeti bu girişimi ilk iki-üç yıl destekleyecek. Sonrasında ise elektrikli otomobil üretimi teşvik yerine talep üzerinden devam edecek.

Hindistan hükümetinin bu kararı çevrecileri mutlu ederken, petrol endüstrisinde ise gerginlik yarattı. Çünkü Hindistan ekonomisi dünyanın en büyük üçüncü petrol ithalatçısı konumunda yer alıyor. Ülke her sene petrole 150 milyar dolar döküyor. 


Petrolün getirdiği bir başka sorun ise Hindistan’da her sene hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklardan hayatını kaybedenlerin sayısı bir milyonun üzerinde olması. 2014 yılında, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen dünyanın en kirli havasına sahip 20 şehir sıralamasında, Hindistan’dan 13 şehir yer aldı. Ülkede hava kirliliği o kadar ilerlemiş durumdaki 2016 yılı Ocak ayı itibariyle, erkeklerin şehir içinde otomobil kullanımı plakalarındaki numaralar doğrultusunda belli günlerle sınırlandı. 

Yapılan tahminlere göre elektrikli otomobil kullanımı sonrası Hindistan’daki karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 37 oranında azalmasına yol açacak.

Bu gelişmeler sonrası petrol patronları, elektrikli otomobillerin sektörde yaratacağı etkiye dair henüz net bir açıklama yapmadı. Ancak büyük petrol tüketicileri olan Hindistan ve Çin’deki bu gelişmeler, sektörün geleceğini belirlemek açısından oldukça etkili olacak gibi.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR