İkinci el araç alım ve satımına gelir vergisi geliyor! Bundan böyle gelir vergisi ödenecek!

İkinci el araç alım satımları için günümüzde piyasalarda pek çok artış görünüyor. Bu konuda üçüncü kişilerin alım satım yapmaları doğrultusunda düzenlemeleri getirilmesi gerekmektedir.  Son zamanlar içerisinde kulisler de ve basında yer alan düzenlemeler sonucunda

İkinci el araç alım ve satımına gelir vergisi geliyor! Bundan böyle gelir vergisi ödenecek!
Yayın Tarihi: 6.06.2020 21:22:00

İkinci el araç alım satımları için günümüzde piyasalarda pek çok artış görünüyor. Bu konuda üçüncü kişilerin alım satım yapmaları doğrultusunda düzenlemeleri getirilmesi gerekmektedir.  Son zamanlar içerisinde kulisler de ve basında yer alan düzenlemeler sonucunda bazı iddialar ön plana çıkmaktadır. Yapılan bu iddialar doğrultusunda herhangi bir düzenleme yapılacak mı? İşte son dakika ayrıntıları…

İkinci el araç alım ve satım konusun son zamanların ekonomi açısından en temel konuları arasında bulunmasıyla birlikte pek çok banka tarafından destek kredileri sağlanıyor. Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank günümüzde ikinci el araç kredileri ile araba piyasasının canlanması ve ekonomi açısından olumsuz etkilenen firmalar ile anlaşma yapılmasını sağlamasıyla birlikte destek krediler sunuyor. Ancak araç alım satımları için hem alıcılar hem de günümüzde bulunan galericiler bu fiyatların artış göstermesinden dolayı şikâyetlerini dile getiriyor.

2. EL ARABA ALIM SATIMLARINDA DÜZENLEME YAPILACAK MI?

İkinci el araba alım satım işlemlerine ilişkin geçtiğimiz dönem içerisinde İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Bakanı Hayrettin Ertemel bulunmuş olduğu bazı açıklamalar ile gündemimiz deki yerini aldı. Yapmış olduğu açıklamalar doğrultusunda ikinci el araba piyasasında son dönemlerde hareketli olması sebebiyle fiyatlarda ki artışın dikkatleri çektiğini belirtti.


Aynı zamanda 2. El araç piyasasında bulunan fiyat değişimleri ile en önemli kayıt dışı alım satımları ifade eden İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel bu durumu kangren olarak değerlendirdi. Bu konu doğrultusunda 2019 tarihi itibariyle açıklanan İMAS başkanı 7 Milyon ikinci el araç satışını yapıldığı ve bu satışından 3,5 milyonunun kayıt dışı olduğunu bildirdi.

İkinci el araç fiyatlarında meydana gelen bu fiyat artışı doğrultusunda pek çok vatandaşımız gelir vergisinde düzenlemeler bekleyerek taleplerini oluşturdu. Bu fiyat artışının yüzde 30’luk kısmı için köpük artışına sebep olduğunu belirten Ertelemel kayıt dışı alım satım konusunda dikkatleri üzerine çekerek bildirdi.

BAZI İDDİALAR GÜNDEME GELDİ!

İkinci el alım satımlara ilişkin olarak yeni bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağı merak içerisinde araştırılan konular arasında bulundu. Yapılan iddialar sonucunda 3. Kişiler tarafından alım satımlar için süre sınırı geleceğini ve bu süre dışında satış yapılacağını belirledi. Bu gelir vergisi talebinin de konuşulduğunu açıklanmasının ardından bu iddialarından henüz doğrulanmadığını ve henüz net resmi bir açıklama bulunmadığı gösterilmektedir.

Aynı zamanda bazı bankalar firmalar ile anlaşma yaparak günümüzde pek çok vatandaşlarımızın araba alması için büyük destek sağlayacaktır. Bu doğrultuda anlaşma yapılan firmalar şu şekildedir;
  • Fiat,
  • Ford,
  • Honda,
  • Hyundai,
  • Toyota,
  • BMC,
  • GAZ,
  • Güleryüz
  • Isuzu
  • Karsan,
  • Mercedes (Ticari)
  • Otokar markaları üzerinden kredi alımlarından özel faiz oranlarından yararlanılabilir.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR