İşçi ve İşverenler Dikkat! Kısa Çalışma Ödeneği Hilesi Ceza Sebebi Olabilir

Kısa çalışma ödeneğini kimler alabilir? Kısa ödenek alıp işçiyi çalıştıran işverene ceza. Kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanan işçi ve işveren nelere dikkat etmelidir?

İşçi ve İşverenler Dikkat! Kısa Çalışma Ödeneği Hilesi Ceza Sebebi Olabilir
Yayın Tarihi: 11.11.2020 13:00:00

Koronavirüs süreciyle birlikte çalışanların işten çıkarılması yasaklandı. İşten çıkarma işlemi, işçinin rızasıyla yapılsa bile yasak kapsamına girmekte. Her ne kadar çalışanın rızası alınsa ve tazminatını almış olsa da, fesih yasağının ihlali anlamına gelen arabulucu veya ikale yoluyla çıkış işlemleri, işverenleri idari para cezası ile karşı karşıya bırakabilir.


KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ HİLESİ CEZA SEBEBİ OLABİLİR


Koronavirüs salgını nedeniyle nisan ayı içinde işlemeye başlayan  (İş Yasası Geçici Md. 10) fesih yasağı, 17 Kasım’dan sonraki iki ay için daha uzatıldı. Buna göre, çalışanının işten ayrılışını, SGK’ya bildiren işyerleri fesih türüne göre kod seçmek zorunda. İstifa için ‘03’, işçinin haklı nedenle feshi için ’25’, işverenin haklı nedenle feshi için ‘29’ ve işyeri kapanması için ‘17’ no.lu kodlar seçiliyor. Bu kodlar fesih yasağı kapsamına girmeyen durumları da ifade etmekte. 


Bazı işletmelerin devletin kısa çalışma ödeneği imkanını kötüye kullandıkları yolunda şikayetler bulunmakta. Özellikle hem üretime devam edip hem de Kısa Çalışma Ödeneği alanlar bu şikayetlerin çoğunluğunu oluşturmakta. Yani devletten maaş alıp işçiyi ücretsiz çalıştırma uygulaması yapılmakta. Üretiminin durduğunu beyan eden bir işletme bu süre içinde işçiyi çalıştıramaz, primini yatırmaz ve ödenek çalışana verilir. Kısmen üretim durduysa burada çalışılan gün sayısı ve çalışılmayacak gün sayısı İŞKUR'a bildirilir ve buna uyulur. Çalışılan günlerin ücreti işçiye ödenir ve SGK primi yatırılır, çalışılmayan günler için de Kısa Çalışma Ödeneği alınır. Bu kurallara uymayan işletme sahiplerine bazı yaptırımlar uygulanmakta. 

Bu yaptırımların başında ödenen tüm maaşların işverenden yasal faiziyle geri alınması gelmekte. Sadece kısa çalışma ödeneği miktarı yasal faiziyle geri alınmakla kalmayacak, bu sürede işçilere ödenmeyen maaşlar da işveren tarafından faiziyle ödenecektir. Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili yapılan hile ve yanlış beyanlar karşılığında da yüklü idari para cezaları kesilecektir.

İşverenlerin bu süreç zarfında işçilerin maaşını ödemediği gibi SGK primlerini de yatırmamış olduğundan ayrıca bir ceza daha kesilecektir. Primler hem cezai olarak hem de faiziyle geri alınacaktır. Bunun yanında teşviklerden men olma ile karşı karşıya da kalınacaktır.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR