İŞKUR 10 ay 2 Bin 336 TL Ödeme Yapıyor! Almayanların 20 Bin TL Hakkı duruyor

Ekonomi gündeminde en çok araştırılan konular içerisinde İŞKUR işsizlik maaşı alma koşulları nelerdir? sorusu yer almaktadır. Her gün binlerce kişi bu konuya yönelik araştırmalar yapmaktadır. İşini kaybeden ve ekonomik olarak geçimini sağlayamayan çalışanlar için ödenmekte olan İŞKUR işsizlik maaşı

İŞKUR 10 ay 2 Bin 336 TL Ödeme Yapıyor! Almayanların 20 Bin TL Hakkı duruyor
Yayın Tarihi: 23.09.2020 09:23:00

Ekonomi gündeminde en çok araştırılan konular içerisinde İŞKUR işsizlik maaşı alma koşulları nelerdir? sorusu yer almaktadır. Her gün binlerce kişi bu konuya yönelik araştırmalar yapmaktadır. İşini kaybeden ve ekonomik olarak geçimini sağlayamayan çalışanlar için ödenmekte olan İŞKUR işsizlik maaşı alabilmek için hangi koşulları sağlamak gerekmektedir? İşsizlik ödeneği başvuru nasıl yapılmaktadır? Haberimizin devamında konuya ilişkin detayları sizler için hazırladık...

Türkiye İş Kurumu (SGK) tarafınca belirli tarihler aralığında işinden ayrılmış olan vatandaşlara işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor. Bu sayede ekonomik zorluk çekmeleri önlenmiş oluyor. İŞKUR işsizlik maaşı sahibi olmak için belli koşulları yerine getirmiş ve istenen şartları sağlamış olmak gerekmektedir.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

- Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması durumu,
- Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi bulunmak,
- Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içerisinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemesi yapmış olmak,
- Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine şahsen veya elektronik ortamda başvuru yapmak,

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILMAKTADIR?

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine başvuruda bulunmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gidilerek ya da elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresi üzerinden yapılabilmektedir. Mücbir nedenler haricinde 30 gün içerisinde başvuru yapılmaması durumunda, başvuruda gecikilen zaman, toplam hak sahipliği süresinden düşülüyor.


İşsizlik ödeneğinin gerçekleştirilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır biçimde olması gerekiyor. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmaktadır ve güncellenmektedir. Bu sayede sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması imkanı yerine getirilmektedir. Bu nedenle vekaletname ile başvuru yapılması imkanı mevcut değildir.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY VE NE KADAR VERİLİR?

Kendi isteği dahilinde ya da işten çıkartılmış olan kişilere son 3 yıldaki prim gün sayılarına göre 10 aya kadar maaş ödemesi gerçekleştirilmektedir. En yüksek işsizlik maaşo tutarı 2 bin 336,53 TL olarak görülmektedir. En düşük işsizlik maaşı tutarı ise bin 168,27 TL olarak görülüyor. 

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalı kişinin son dört aylık prime esas kazançlarına bakılarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40'ı olarak hesaplanıyor. Bu biçimde hesaplanmakta olan işsizlik ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt miktarının %80'ini geçmemekte. İşsizlik ödeneği damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞI TANIMI

Sigortalı olan işsiz kişilere 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda belirtilmiş olan koşulları taşımaları durumunda işsiz kaldıkları dönem için yine Kanunda belirtilmiş olan süre ve tutarda gerçekleştirilen ödemedir.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR