İşsizlere 9 Ay Boyunca Asgari Ücret Müjdesi!

Toplum Yardım Programları (TYP) kapsamında işsiz vatandaşlarımıza müjde! Özellikle salgın sonrası işsiz kalan vatandaşlarımıza 9 ay asgari ücret imkânı sunuldu. 2020 yılında vatandaşlarımız toplam 21 bin lira kazanabilir. Programdan ayrılan vatandaşlar toplamda 24 aylık asgari ücret programından

İşsizlere 9 Ay Boyunca Asgari Ücret Müjdesi!
Yayın Tarihi: 12.08.2020 20:52:00

Toplum Yardım Programları (TYP) kapsamında işsiz vatandaşlarımıza müjde! Özellikle salgın sonrası işsiz kalan vatandaşlarımıza 9 ay asgari ücret imkânı sunuldu. 2020 yılında vatandaşlarımız toplam 21 bin lira kazanabilir. Programdan ayrılan vatandaşlar toplamda 24 aylık asgari ücret programından yararlanabilirler.

T.C.Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde bulunan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), özellikle pandemi döneminde artan işsizlik nedeniyle çalışanların alışkanlık ve disiplinden uzak durmaları nedeniyle Toplum Yardım Programları (CIP) uygulamasını başlattı. Toplum Yarar Programları (TYP) çerçevesinde vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çevre temizliği, ağaçlandırma, park düzenlemeleri, bakım, onarım ve temizlik işleri VE 9 kişilik sigorta gibi farklı alanlarda çalışabilirler.

Pandemi döneminde işten çıkarmaların artmasıyla birlikte işsiz olan vatandaşlar yoğun bir iş arama sürecine girdi. Devletten işsiz vatandaşlara müjde geldi. Toplum Yardımı Programları (TYP) kapsamında insanlar asgari ücretle 9 ay çalışabilecek. Vatandaşlar, TYP'ye adil bir seçim yöntemi ile seçilir. İŞKUR, katılımcı aramak için belirli dönemlerde TYP web sitesinde reklamlar yayınlamaktadır. TYP' ye dair tüm merak edilenler haberimizde...

Toplum Faydaları İçin Programa Başvuru Şartları Nelerdir?

  • 18 yaşını doldurmuş olmalısın.
  • İŞKUR'a kayıtlı işsiz olmanız gerekmektedir.
  • Emekli veya geçersiz bir emekli maaşı almamalısınız.
  • Açık lise ve açık öğretim dışında öğrenci olmamalısınız.

TYP'ye Nasıl Başvurulur?

İş ilanlarını https://esube.iskur.gov.tr/ adresinde iş arayan bölümünden giriş yapıp, üst menüdeki çevrimiçi işlemler sekmesine ve Topluluk Yarar Programlarına tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.

Katılımcılar Nasıl Seçilir?

Katılımcılar 3 farklı şekilde seçilir. Çalışma alanına göre hangi yöntemin kullanılacağını Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü seçer. Bu yöntemler noter çekme yöntemi, liste yöntemi veya yüzde 80 noter çekilişi ve yüzde 20 liste yöntemidir. İstihdamlarında zorluk çeken gruplar Birinci Listede yer almaktadır. İlk listede kadınlar, 35 yaş üstü kişiler, eski hükümlüler, engelliler, terörle mücadelede engelli sayılamayacak şekilde yaralılar yer alıyor. Bu kişiler dışında ikinci listeye alınacaktır. Birinci listede yer alanlar işe başladıklarında ikinci listede olanlar değerlendirilir. Listede öncelik sırası yoktur.

Ücret Nedir?

Toplum Yardımı Programına katılanlar sigortalıdır ve asgari ücret düzeyinde ödeme alır.

Haftalık Çalışma Süresi Nedir?

Haftada 45 saat çalışma süresine sahiptir. Toplam başvuru süresi her program için maksimum 9 aydır.

Hangi Alanlarda İş Fırsatları Var?

  • Kamu altyapısının yenilenmesinde
  • Çevre temizliğinde
  • Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çevre düzenleme, bakım ve temizlik işleri
  • Restorasyon
  • Ağaçlandırma
  • Vadi ve akarsuların iyileştirilmesinde
  • Erozyon önleme çalışmalarında
  • Kamu Yararı Programı park düzenlemelerinde uygulanmaktadır.
Programdan Tekrar Yararlanabilir Mi?


9 ay çalıştıktan sonra kişi program sonunda 3 ay bekleyip tekrar başvurabilir. Program maksimum 24 ay kullanılabilir.

İzin süresi ve engellilik hakkı var mı?

Süreklilik zorunludur ancak İŞKUR'a ve kuruma haber verip onay alırsa 9 ay içinde 14 gün ücretsiz izin alabilir. Bu süre içerisinde kişiye herhangi bir ücret ödenmez.

Bu Kişiler Typ'den Faydalanamaz
  • Girişimcilik eğitim programı ve çalışanların mesleki eğitimleri dışında İŞKUR tarafından düzenlenen kurs veya programlardan yararlananlar 6 ay geçmeden TYP'ye başvuramaz.
  • Kendi kusuru nedeniyle programdan çıkarılan ve mazeretsiz olarak kurumdan ayrılanlar, son CIP yardım tarihinden itibaren 24 ay geçmemişse başvuru yapamazlar.
  • TYP sona erdiğinde kurum tarafından sunulan en az 3 iş teklifini reddedenler, 24 ay geçmeden yeni TYP'ye başvuramazlar.
  • Herhangi bir kursa veya programa katılmama cezası olan kişiler, yaptırım süresince TYP'den yararlanamaz.





HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR