İzmir Depremi Sonrası Prefabrik Evlere Olan Talep Arttı. 30 Bin TL Hibe Parası...

Prefabrik ev nedir, avantajları neler? Prefabrik ev yapacaklara 30 bin tl yardım... Kimler bu yardımdan yararlanabilir? Devlet desteği şartları nedir?

İzmir Depremi Sonrası Prefabrik Evlere Olan Talep Arttı. 30 Bin TL Hibe Parası...
Yayın Tarihi: 17.11.2020 09:00:00

Geçtiğiğmiz günlerde İzmir'de meydana gelen depremin ardından vatandaşlar prefabrik evlere yöneldi. Artan talaple beraber prefabrik evlerin fiyatlarında da beklenmedik bir artış meydan geldi.

PREFABRİK EV TALEPLERİ ARTTI

İzmir depreminin ardından bölgede kiraların da yükselmesiyle beraber vatandaşlar kendilerini daha güvenilir hissettikleri prefabrik evlere yönelmeye başladılar. Deprem sonrası prefabrik evlere talebin arttığını ifade eden İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün şunları kaydetti: "Deprem sonrası insanlar, korku ve endişeyle birlikte emlakçıları ziyaret ediyor. Prefabrik konut için parsel veya arsa bakıyorlar. Özellikle müstakil arsalar üzerine prefabrik konutlar veya müstakil villalar çok yapılmak isteniyor. Durum böyle olunca da arz ve talep çoğalıyor. Son 1 hafta 10 gündür, prefabrik evlere bakıldığında prefabrik evlerin fiyatlarının yüzde 40'tan fazla arttığını görüyoruz. Daha önce bir prefabrik evi, 70-80-100 bin TL'ye alıyorsa vatandaş, şimdi 150-200 bin TL'ye satın almak zorunda kalıyor." 

DEVLETTEN 30 BİN TL DESTEK 

Devlet prefabrik ev yapacak olan ihtiyaç sahibi vatandaşlara 30 bin TL'ye kadar yardım yapmaya başladı. Verilen 30 bin liralık hibe para devlet desteği vatandaşın tercih sebeplerinde etkili oldu. Genel olarak bakıldığında 100 metrekare tek katlı bir prefabrik ev yaklaşık 30 bin liradan başlıyor. Fakat seçilen model, boyut, istenilen özellikler ve evin metrekaresi gibi etmenler fiyatın artmasına neden oluyor.

Prefabrik Ev Yapımı Desteği, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Sosyal Yardım Genel Müdürlüğü tarafından sağlanmakta. Başvuru alma ve destek sağlama işlemleri ise bu kuruma bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca sunulmakta.

Barınma Yardımları kapsamında sağlanan prefabrik ev desteğine ilişkin bakanlık şu açıklamada bulundu: "Oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşayan muhtaç vatandaşlara evlerinin bakım-onarımı, betonarme ev yapım yardımı, prefabrik ev yapım yardımı ve afet kapsamında ev eşyası alımı için ayni veya nakdi olarak yapılan yardımlardır."

DEVLET DESTEĞİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Prefabrik ev yardımı almak için 18 yaşının tamamlanmış olması gerekmektedir. Belirtilen yardım tutarı sadece alt gelir grubu muhtaç aileleri kapsamaktadır. Devletin sağladığı yardımdan yararlanmak isteyen vatandaşların şu kriterlere sahip olması gerekmektedir:

*Oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evde ikamet etmek,


*Muhtaç durumda olmak,

*Hane halkı aylık gelir toplamının hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az olması yani 701,32 lira rakamını aşmaması,

*Yaşlılık, engellilik, tek ebeveynli aile, dul olma gibi özel şartlardan en az bir tanesine sahip olmak,

*Onarımı yapılacak ya da üzerine prefabrik ev kurulacak olan arsanın tam hisseli tapusuna sahip olmak.

Yukarıda belirtilen başvuru şartlarını sağlayan ve başvuruları onaylanan vatandaşlara 30.000 TL'ye kadar destek sağlanacaktır.

PREFABRİK EV NEDİR, NASIL YAPILIR?

Prefabrik evler Türkiye'de ilk olarak büyük depremlerden sonra gündeme gelmiş ve depremde evini kaybeden vatandaşlar için tek katlı olarak devlet tarafından inşa edilmiştir. Yurt dışında oldukça yaygın olan prefabrik evler kısa sürede ve pratik bir şekilde inşa edilebilmektedir. Yaklaşık ömrü 50 yıl olan prefabrik evlerde hazır malzemelerin yanında çelik ve çimento gibi malzemeler de kullanılıyor. 

Beton bir zemin üzerine yapılan prefabrik evlerin kurulumu önceden planlanmakta olup kolay işçilikle yapılan bu evlerin malzemelerini fabrikada üretilmekte. Çelik bir iskelet üzerine kurulan prefabrik evlerde maksimum 3 kat çıkılabilmektedir.

Prefabrik evlerde de imara açık alanlar için ruhsat alınması gerekmektedir.

Malzemeleri esnek olan prefabrik evler depreme de dayanıklıdır.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR