Kamu ve belediye taşeron işçilerine tayin hakkı ve maaş düzenlemesi geliyor! Bundan böyle herkes istediği gibi

Kamu ve belediye kurumlarında çalışan taşeron işçileri için il içi ve il dışı için tayin alma durumlarında düzenleme yapılacak. TİS görüşmelerinde değinilecek konulardan birisi olan bu konuyu taşeron işçiler yakından takip ediyor.

Kamu ve belediye taşeron işçilerine tayin hakkı ve maaş düzenlemesi geliyor! Bundan böyle herkes istediği gibi
Yayın Tarihi: 10.08.2020 20:44:00

Kamu ve belediye kurumlarında çalışan taşeron işçileri için il içi ve il dışı için tayin alma durumlarında düzenleme yapılacak. TİS görüşmelerinde değinilecek konulardan birisi olan bu konuyu taşeron işçiler yakından takip ediyor. Kadro alma konusunda yıllardır mücadele veren taşeron işçiler geleceklerini garanti alma adına uğraşı gösteriyorlar. Bunun yanında taşeron işçilerin maaşlarında da düzenleme yapılacak. Her yıl enflasyon ile birlikte zam alan taşeron işçileri bu yıl enflasyon oranının üzerinde maaş almayı bekliyor. Emeklilere olduğu gibi onlara da yıl iki kere zam yapıldığının da altını çizen işçiler bu yıl işverenlerinden daha yüksek zam beklemekteler.

Taşeron işçilerinin yıllardır verdiği en önemli mücadele kadroya geçirilmeleriydi. Açtıkları mahkeme ile kadroya geçen taşeron işçilerin maaşları tekrar belirlendi. Kadroya geçmeden önce yüksek maaş alan işçiler yeni belirleme ile daha yüksek maaş almayı bekliyorlar. Ancak söylentilere göre maaşlarında bir değişim olmayacak. Aldıkları maaş asgari ücret seviyelerinde olduğundan maaşları geçim sıkıntısı yapıyor. Normalde asgari ücretten %5 oranında daha fazla maaş almaları gerekirken hala asgari ücret almaları sıkıntıya sokuyor. Yeni düzenleme ile asgari ücretten %5 daha fazla almayı talep ediyorlar. Bunun yanında Taşeron işçileri destekleyen sendikalar kadro sonrası yapılması gereken zammın %20’leri bulması gerektiğini söylerken Çalışma Bakanlığı tarafından verilecek en yüksek zammın %15’leri bulabileceği söylentileri var.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI KONU İLE İLGİLENİYOR MU?

Çalışma Bakanlığı ile Türk İş Sendikası TİS görüşmeleri Ağustos Eylül aylarında yapılacağı bildirildi. Bu toplantıda taşeron işçilerin sorunlarının konuşulacağı ve taşeron işçiler ile alakalı bütün sorunların çözüme kavuşacağı söyleniyor. Tayin ve maaş konularının yanında taşeron işçilerinin son zamanlarda büyük şikayette bulunduğu kadro sonrası kendi alanlarında çalışmadıklarına dair olan konu tartışılacak. Bu konuda büyük sıkıntı yaşayan işçilerin açıklamalarına göre işçilerin bu sebepten ötürü eli kolu bağlı oldu anlaşılıyor. Bilmedikleri işlerde çalıştıklarından ötürü bir şey yapamadıkları anlaşılıyor. Bu konuda bir an önce düzenleme bekleyen taşeron işçiler bu konunun yakında TİS toplantısında dile getirilerek çözülmesini istiyorlar.


TAŞERONLARA TAYİN DÜZENLEMESİ

Taşeronlar uzun zamandır tayin haklarındaki düzenlemenin yapılmasını istiyorlar. Yakında yapılacak TİS görüşmelerinde de gündeme gelecek olan bu konu hakkındaki söylentiler şöyle:
Kamu ve belediyelerde çalışan bütün çalışanlara koşulsuz şartsız tayin hakkı verilmesi yönünde karar çıkması bekleniyor. Taşeron işçinin eşinin Kamuda çalışması halinde aile birliğinin sağlanması adında tayin isteyebilme hakkının verilmesi de çıkabilecek kararlar arasında. Bunların dışında taşeron işçiye sadece kurum içinde veya il içinde de verilebileceği söylentiler arasında.

Bu kararlar normalde yaz aylarının başlarında yapılacak olan TİS toplantısında ele alınacaktı ancak pandemi sebebiyle toplantı tarihi ileri taşındığı için Ağustos veya Eylülde yapılacağı gündemde olmaktadır.

HANGİ İŞÇİ NE MAAŞ ALACAK?

Taşeron işçiler ile ilgili yüzdelik dilim düzenlemesi gündemde bulunmaktadır. Yüzdelik dilim düzenlemesi bulunulduğu takdirde düzenlendiği dönemde asgari ücret alıyorsa düzenlemeden sonra da asgari ücret almaya devam edecek ancak kişi düzenleme yapıldığı dönemde asgari ücretten %5 daha fazla alıyorsa düzenlemeden sonra da aynı şekilde asgari ücretten %5 daha fazla alacak. Konuyu mahkemeye taşıyan işçiler başarılı oldu ve mahkemeyi kazandı. Taşeron işçiler ile ilgili düzenleme yapılacak ve işçilerin maaşları bugün ki asgari ücrete oranlanarak ayarlanacak. Öncesinde asgari ücret düzeyinde alan asgari ücret almaya devam edecek. Asgari ücretin %5 üzerinde alan ise güncel asgari ücret tutarının % üstüne çıkarak fazla alıcak.
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR