Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?

Hangi bankalar kentsel dönüşüm kredisi veriyor? Kentsel dönüşümden yararlanabilme şartları neler? Kimler kentsel dönüşüm kredisi çekebilir? Ayrıntılar haberimizde...

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?
Yayın Tarihi: 21.11.2020 16:00:00

Kentsel döüşüm kredisi başvuruları sayesinde hak sahipleri hem devlet desteğinden yararlanmak için ilk adımı atacak hem de banka faaliyetlerinden yararlanma imkanına sahip olacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ NASIL ALINIR?

2020 yılında kentsel dönüşüm kredisi alınabilmesi için 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamındaki bir binada oturuluyor olunması gerekmektedir.

Kentsel dönüşüm kredisi almak isteyenlerin öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetki verdiği kuruluşlara giderek başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Bu kurumlardan riskli yapı tespiti için rapor almaları istenmektedir. 2/3 oy çoğunluğunun sağlanması ile beraber bina için dönüşüm kararı alınmaktadır. Bir müteahhit firması belirlemektedir ve bu firma ile hak sahipleri arasında bir sözleşme imzalanmaktadır. Ardından hak sahipleri belirledikleri bir bankaya gerekli evraklar ile beraber giderek kentsel dönüşüm kredisi başvurusunda bulunabilmektedirler. 

Başvuru sayesinde hak sahipleri hem devlet desteğinden yararlanmak için ilk adımı atacak hem de banka faaliyetlerinden yararlanacaktır.

Kentsel dönüşüm kredisi için faiz desteği alacak olanların oturdukları binanın enerji verimliliği sertifikasının sınıfına göre farklı miktarlarda faiz desteği sunulmaktadır. Bankaların şartlarına ve sundukları hizmete göre değişiklik göstermesi ile beraber; 10 yıla kadar vade seçeneği ile kredi verilebilmektedir.

KİMLER KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ ALABİLİR?

Konutlarının yeniden inşa edilmesini isteyen hak sahipleri kentsel döüşüm kredisine başvuru yapabilmektedirler. Riskli yapı olduğu belgelenen binalarda en az 1 sene boyunca oturan kiracılar ya da ev sahipleri bu kredi imkanından yararlanabilmektedirler.

Riskli yapıda oturanların farklı bir konut almak istemeleri durumunda, kentsel dönüşüm kredisi alabilmeleri mümkündür.

Başvuru için gerekli olan evraklar ise şunlardır:


Kentsel dönüşüm başvuru dilekçesi 

- Binanın tapu belgesinin fotokopisi ve güncel tapu takyidat belgesi

- Yapı için inceleme raporunun alınıp sunulması

- Emlak vergisi bina bildirimi 

- Bakanlığın teknik eğitimine katılım belgesinin bir nüshası 

- Jeoloji ve jeofizik mühendislerinin oda kaydı ile 5 yıllık tecrübelerini gösteren belge.

HANGİ BANKALARDAN KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ ALINABİLİR?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın riskli yapı olarak kabul ettiği binalarda oturanların kentsel dönüşüm kredisi almak için başvuru yapabilecekleri bankalar şu şekildedir:

Türkiye Vakıflar bankası
Deniz bank
Türkiye Finans bankası
Halk bankası
Yapı Kredi
Türkiye İş bankası
TEB
Akbank
Bank Asya
Şeker Bank
Garanti Bankası
Kuveyt Türk
Albaraka
Finans bank
T.C. Ziraat bankası
Alternatif bank
ING

Kentsel dönüşüme giren ve Bakanlık tarafından yıkım kararı alan ev sahipleri, sunulan imkandan yararlanabilmek için kentsel imar kredisi veren sözleşmeli banka şubesine başvurabilirler.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR