Kleptomani Hastalığı Kimlerde Ve Nasıl Görülür? Tedavileri Nelerdir?

Çalma hastalığı diye bildiğimiz Kleptomani rahatsızlığı çoğu insanın başına gelir. Büyük, küçük, erkek yada kadın demeden herkeste görülen bu çalma arzusuyla olan insanların nasıl olduklarına ve tedavilerine bakalım. Belki sende bir kleptomanisin, oku ve gör

Kleptomani Hastalığı Kimlerde Ve Nasıl Görülür? Tedavileri Nelerdir?
Yayın Tarihi: 22.10.2018 17:14:00

Bir şeyleri çalma arzusuyla dolan insanlar, genellikle bunları isteyerek yapmazlar. Yaptıklarının farkına bile varmazlar. Bir eşya görüyorlar ve istemsiz bir şekilde onda olma gereksinimi duyuyorlar. İhtiyaçları olduğu için değil de, beyinlerinde alma arsuzu olduğu içindir. Aldıktan yada çaldıktan sonra büyük bir pişmanlık duygusu kaplıyor içlerini ama ne yazık ki aldıklarını geri veremedikleri içinde onlarda bulunmaya devam ediyor.  Çalmak için plan yapmazlar. Görürler ve alırlar.



Bu sorun, kişinin gereksinim duymadığı halde, parasal değeri ile ilişkisiz olarak nesneleri çalma veya alma dürtüsünü engelleyememesinden kaynaklıdır. Kişi, çalma davranışının olumsuz sonuçlarını bildiği, utanç duyduğu halde dürtülerine karşı koyamamakta, aynı şeyi tekrarlar. Çalma dürtüsü olan kişi aslında çaldığı nesneyi alacak maddi güce genellikle sahiptir. Birinden intikam alma veyahut birine sinirlendiği için değil sevdiği insanın bile eşyasını çalmaktan çekinmez. Bu çalma dürtüsü kişiye değil, eşyadan kaynaklanıyordur.



Geneli hasta olduğunun farkında olmadı için tedavi edilmezler. Kleptomanların yaklaşık üçte ikisi kadınlardan oluşuyor. Bunun nedeni ise, erkeklerin böyle bir tür durumda bu rahatsızlığa sahip olduklarının farkedilmemesi ve bunun sonunda da hastane yerine cezaevine gönderilmeleridir diye düşünülmektedir. Dükkan hırssızlarının %5-25'inde kleptomani vardır. Kadınlarda 50-55 yaşlarında daha sık görülmüştür. Çoğunluğu ergenlikte başlayan, farkedilip tedavi edilmez ise uzun yıllar boyunca devam eden bir sorun olur.



Bu çalma hastalığının ( kleptoman) üç türü vardır.

1- Hayat boyu çalanlar

2- Bir süre boyunca çalıp, belli bir süre ara verenler

3- Aralıklarla çalıp, uzun süre ara verenler


  Nedenleri nelerdir?



Psikanalitik kuruma göre, insanda doğuştan geldiğine inanılan alt benlik vardır. Her an haz almak istemesidir. Üst benlik ise, otoriteyi temsil eden kişilerin etkisiyle olmuş benliktir. Çalma davranışı gösteren kişilerde, alt ve üst benlik arasında olan ego dengeyi sağlayamamaktadır. Üst benliğin etkisi artmış, acımasızlaşmıştır. Kişi, kendisini cezalandırmak, suçlamak için çalma eylemlerine başlamaktadır. Freud’ a göre, bireyin bastırılmış çatışmaları rol oynamaktadır. Çalma davranışı ve çalınan nesneler cinsel bir doyum sağlamaktadır.  Günümüze çalma isteyi olan kişilerin derinliklerinde çocukluktan gelen travmatik bir nedenden kaynaklı olabilir.



Çalma hastalığı sonucunda Psikiyatrik bozukluklar nelerdir?



-Kişilik Bozuklukları 
-Dissosiyatif Bozukluklar 
-Yeme Bozuklukları 
-Kompulsif Alışveriş
-Depresyon
-Takıntılar
-Alkol ve Uyuşturucu Kötüye Kullanımı
-Cinsel İşlev Bozuklukları


Çalma davranışı, epilepsi, beyin atrofisi, demans, bazı tümörler gibi hastalıklarıda tetikleyebilir. 

Tedavisi  



Çocuk ve ergenler hem de erişkinlerde, bir süredir devam eden ve halen varlığını sürdüren aile içi sorunların çalma davranışına yol açabildiği gözler önündedir. İster geçmiş travmatik mevzuların etkisi olsun ister bir süredir devam eden ve hali hazırda süren stres sorunları olsun, belirleyici bu nedenler psikoterapide çalışıldığında çalma dürtüsü ve davranışı ortadan kalkmaktadır.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR