Konut kredisi faizleri düştü ancak konut fiyatları arttı! Çözüm ne?

Kamu bankaları tarihimizin en düşük faizli konut kredi kampanyasını başlatmış bulunuyor. Kamu bankalarından yapılacak olan kredi başvuruları için vatandaşlarımızın ilgili banka şubelerini kimlik belgeleri ile beraber ziyaret etmek zorunda olacak.

Konut kredisi faizleri düştü ancak konut fiyatları arttı! Çözüm ne?
Yayın Tarihi: 11.06.2020 21:33:00

Kamu bankaları tarihimizin en düşük faizli konut kredi kampanyasını başlatmış bulunuyor. Kamu bankalarından yapılacak olan kredi başvuruları için vatandaşlarımızın ilgili banka şubelerini kimlik belgeleri ile beraber ziyaret etmek zorunda olacak. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından eş zamanlı olarak başlatılan kamu bankaları süper 4’lü kredi paketi için başvurular sadece banka şubelerinden yapılabilmektedir. Bununla beraber kamu bankaları konut kredilerinde müthiş fırsatlar sunulabiliyor.

Konut kredilerindeki mevcut düşüş sebebiyle konut fiyatlarında yüksek artış görüldü. İnsanlar tıpkı bedava alırmış gibi bu kredi ödemeleri için herhangi bir ödeme yapılmıyormuş gibi konut fiyatlarında yüksek artışlar görüldü. Korona virüs sonrası vatandaşlarımızın tüm isteklerine cevap verebilmek için başlatılan konut kredisi faiz oranları sebebiyle milyonlarca kişi konut kredisi başvurusu yaptı. İşte tüm ayrıntılar…

Kamu bankaları tarihin en düşük kredi faiz oranlarını uygulamış bulunmaktadır. Ancak bir sorun bu kredilerin hiçbirine internet üzerinden, mobil bankacılık ve telefon bankacılığı üzerinden kredi başvurusu yapılmamaktadır. İnsanlar kredi başvurusu yapabilmek için Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank şubelerinden herhangi birini kimlik belgeleri ile beraber ziyaret etmek zorundadır. Kamu bankalarının sağlamış olduğu bu kolaylık sayesinde insanlar konut alabilmek için gerekli olan başvuruları yaptı, pek çok kişiye konut kredisi hemen onaylandı ancak ortada daha büyük bir sorun var. Konut kredisi faiz oranları düştü ancak konut fiyatları arttı. Yüzde 0,64 kredi faiz oranı ile verilen konut kredisi faiz oranları, ikinci el konut için ise 0,74 kredi faiz oranı kullanılmaktadır. Birinci el dairelerde tarihin en düşük seviyesi olarak belirtilen konut kredisi faiz oranları ile beraber kredi taleplerinin 2 Haziran 2020 tarihinden sonra fırladığı belirtiliyor. Ancak bu talep fırlaması ile beraber konut fiyatları da yükseldi. İnsanlar 170 bin TL talep ettikleri apartman dairesine bugün 230 bin TL talep ediyor. Korona virüsten sonra insanlar tamamen şaşırmış duruma geldi, ikinci el araba fiyatları ve konut fiyatları yükselişe geçti. Sektör temsilcileri, kredi faizlerinin düşmesinin ardından konuta ilginin yüzde 50 arttığını, satılık dairelerin müşteriyle dolup taştığını ancak bazı ev sahipleri ve gayrimenkul şirketlerinin haksız zam yapması ve tüketicide yeterli peşinat bulunmaması gibi nedenlerle talebin satışa dönüşme oranının düşük kaldığını belirtti.


TALEBİN SATIŞA DÖNME ORANI DÜŞÜK KALDI!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kredilerin düşmesi sonrası satılık konuta ilginin yüzde 50'ye varan oranda arttığını, özellikle orta gelir grubunun ciddi konut talebi bulunduğunu söyledi. Bazı ev sahipleri ve gayrimenkul şirketlerinin haksız zam yapması yüzünden ev almak isteyenlerin hayal kırıklığına uğradığını ifade eden Aşa, şöyle devam etti: "Ayrıca, düşük faizli ve 180 ay vadeli krediyi duyanlar, ev almak için satılık konutları doldurup taşırdı. Fakat talep edenlerin önemli bir bölümünde yeterli peşinatın olmadığını da görüyoruz. Satılık konuta ilgi yüzde 50 arttı ancak haksız zam ve yeterli peşinat bulunmaması nedeniyle bu ilginin satışa dönme oranı yüzde 5-10'da kaldı." Şu anda piyasada bir köpük olduğunu ifade eden Aşa, bu yangının söneceğini, köpüğün gideceğini, haksız zam yapanların konutlarını istedikleri fiyatlara satamayacağını söyledi.

'AZ KATLI, BALKONLU VE BAHÇELİ KONUTLARA İLGİ ARTTI'

Demand Grup İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Demirbaş da yüksek kredi faizi nedeniyle son yıllarda ertelenen konut talebinin, 2019'un son çeyreğiyle birlikte harekete geçtiğini ancak salgınla birlikte sektörde martta tekrar durgunluğun başladığını ifade etti. Tekrar beklemeye geçen talebin, kamu bankalarının başlattığı tarihin en düşük oranlı kredi kampanyasıyla hareketlendiğini belirten Demirbaş, şu bilgileri verdi: "Hem yatırımlık hem oturumluk konut talebi var. Tüm konut tiplerine rağbet oluyor ancak en yüksek talep 3+1 ve 4+1 dairelere. Konutta yaşanan hareketlilik, 200'den fazla sektöre yansıyor. Sadece inşaatı yapmak için kullanılan malzemeleri bir yana bırakırsak daire alanlar mobilya, aksesuar, halı gibi çok farklı eşya alıyor. Taşırken nakliyeci kazanıyor. Yani konut sektörü hareketli olursa ekonomimiz kazanıyor." Atalay Demirbaş, salgın sonrası özellikle bahçeli, balkonlu ve az katlı dairelere talebin arttığını aktararak, "Haksız zamların önüne geçilir, bankalar bu oranları sağlamaya devam ederse bir yılda yapılamayan daire satışını 2 ayda yapabiliriz. Bu satışların olması yastık altındaki paraların ekonomiye kazandırılması açısından da çok önemli." diye konuştu. Haksız zam yapan ev sahipleri ve gayrimenkul şirketlerine tepki gösteren Demirbaş, "Herkes konutun nerede ne kadar olduğunu biliyor. Fiyatı suni olarak yükselen konutlar talep görmeyecek, elde kalacak." dedi.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR