Korkutan Açıklama! Depremin Ardından Tsunami Gelecek! Tsunami İstanbul'un Hangi İlçelerini Etkileyecek?

İstanbullular için uyarı geldi! Depremle beraber gelecek olan Tsunami hangi ilçeleri etkileyecek? Hangi ilçeler kaç metre yükseklikte etkilenecek? Hangi ilçeler sular altında kalacak? Uzmanlar açıkladı! İşte detaylar...

Korkutan Açıklama! Depremin Ardından Tsunami Gelecek!  Tsunami İstanbul'un Hangi İlçelerini Etkileyecek?
Yayın Tarihi: 5.11.2020 15:00:00

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ODTÜ işbirliği ile gerçekleştirilen “İstanbul Tsunami Bilgi Kitapçıkları’” çalışması nihayete erdi. Marmara depreminden sonra tsunami olabileceğini ve dalgaların yaklaşık 200 metre içeriye girebileceğini söylendi.

İSTANBUL'DA TSUNAMİ ALARMI!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ODTÜ işbirliği ile gerçekleştirilen çalışma sonrasında  İstanbul'un denize kıyısı olan ve tsunamiden belirgin şekilde etkileneceği öngörülen 17 ilçe için yapılan açıklamalar şu şekilde:

Adalar: Binden fazla yapı etkilenecek, dalgalar 12.3 metreye ulaşacağı hesaplandı.

Avcılar'da su basma derinliği 5.2 metre, yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 780 metre olacak.

Bakırköy'de su basma mesafesi, dere yatağı boyunca yaklaşık bin 200 metre. Maksimum su basma derinliğinin noktasal olarak 6.41 metreye ulaşacak.

Beşiktaş'ta su basma mesafesi denizden yaklaşık 200 metre.

Beylikdüzü'nde su basma derinliği 5.11 metre. Yatayda ise su basma mesafesi yaklaşık 350 metre olacak.

Beyoğlu'nda karadaki su basma derinliği 3.04 metre. 170'den fazla yapı etkilenebilir.

Büyükçekmece'de su basma derinliği 8.59 metre; 1400 bina etkilenebilir.

KADIKÖY VE MALTEPE DİKKAT! DERİNKİK 7 METREYİ AŞACAK!

Fatih'te su basma derinliği 7.02 metre; su basma mesafesi yaklaşık 650 metre olacak.


Kadıköy'de su basma derinliği 7.79 metre, su basma mesafesi dere yatakları boyunca 1.000 metre civarında.

Kartal'da su basma derinliği 5.84, yatayda mesafe 300 metre.

Küçükçekmece'de su basma derinliği 5.38 metre, yatayda mesafe bin 230 metre.

Maltepe'de su basma derinliği 7.96 metre, yatayda ise mesafe yaklaşık 670 metre. Orhan Gazi Şehir Parkı tamamen sular altında kalacaktır.

Pendik'te su basma derinliği 5.71 metre, yatayda ise mesafe 400 metre.

Tuzla'da su basma derinliği 6.34 metre, yatayda ise mesafe yaklaşık 600 metre olacak.

Üsküdar'da su basma derinliği 3.37 metre, yatayda ise yaklaşık 365 metre olacak.

Zeytinburnu'nda su basma derinliği 5.95 metre, su basma mesafesi 470 metre olacak.

İŞTE KORKUTAN TSUNAMİ AÇIKLAMASI!

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Ulutaş tarafından, beklenen Marmara depreminde deniz içi heyelan olma ihtimali olduğunu ve tsunami etkisi olacağını belirterek, "Çok büyük boyutlu dalgalar yerine dalgayla beraber su ne kadar içeri girer bunu düşünmek lazım. Özellikle Marmara sanayi kuruluşlarının bol olduğu, limanların ve işletmelerin olduğu bir yer. Böyle bir yerde eğer dalgalar içeri girecek olursa 200 metre kadar girme ihtimali olası" dedi.

Olası Marmara depreminde meydaana gelebilecek tsunami nedeniyle dalgaların yaklaşık 200 metre içeriye girme ihtimalinin olacağını ifade eden Doç. Dr. Ulutaş, şunları ekledi: "Bu tür simülasyonlar zaten Marmara üzerinde birçok araştırmacı tarafından yapıldı. Marmara'da Kuzey Anadolu fayının etkisi var ve bu doğrultu atımlı bir faylanma. Yani diğer faylanma türüne göre biraz daha dalga etkisi düşük. Ancak Marmara içerisinde deniz içi heyelan olma ihtimalleri var.

Dolayısıyla bu depremin ardından tetiklemelerle birlikte heyelanlar oluşması durumunda Marmara içerisinde de ciddi tsunami etkisi olacaktır. Burada Marmara'yı etkileyecek tsunami etkisinde şunu düşünmemiz lazım. Çok büyük boyutlu dalgalar yerine dalgayla beraber su ne kadar içeri girer bunu düşünmek lazım. Özellikle Marmara sanayi kuruluşlarının bol olduğu, limanların ve işletmelerin olduğu bir yer.

Böyle bir yerde eğer dalgalar içeri girecek olursa örneğin 200 metre kadar girme ihtimali olası, çünkü düz alanlarımız da çok. Biz buna tırmanma yüksekliği diyoruz. Daha düşük eğimli yerlerde dalga daha uzak yerlere gidebiliyor. Dolayısıyla sanayi kuruluşlarının bu durumdan etkilenme olasılığı yüksek olacaktır bu açıdan önlemlerimizi almamız lazım."




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR