Koronavirüs Aşısı Ücretli Mi Olacak? Türkiye'ye Ne Kadar Aşı Verilecek?

Koronavirüs salgınına yönelik yapılan aşı çalışmaları devam ederken 'aşı ücertli mi olacak' sorusu merak konusu olmaya başladı. Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara aşı ücretlendirmesi ile ilgili açıklamada bulundu...

Koronavirüs Aşısı Ücretli Mi Olacak? Türkiye'ye Ne Kadar Aşı Verilecek?
Yayın Tarihi: 20.11.2020 18:00:00

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüs süreci ve koronavirüs aşısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kara, koronavirüs salgınına karşı geliştirilecek aşının Türkiye'de yüzde 99.9 ücretsiz olacağını söyledi.

'AŞI YÜZDE 99 ÜCRETSİZ OLUR'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüs süreci ve koronavirüs aşısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Aşının ücretlendirme politikasının nasıl olacağı araştırılırken Kara,"Türkiye'nin özelliği şu, özellikle çocukluk çağındaki aşılarımız ve risk grubu dediğimiz aşıya ihtiyacı olan grubun aşıları devlet tarafından karşılanıyor. Türkiye'de koronavirüs aşısı yüzde 99.9 ücretsiz olacaktır." dedi.

'ARALIK AYINDA EN AZ ON MİLYON AŞI ALABİLECEĞİZ'

Sağlık Bakanı Fahrettin  Koca, Plan ve Bütçe Komisyonunda Sağlık Bakanlığı ve bağlı kurumların bütçe görüşmelerine katılarak soruları cevapladı. Koca, Covid-19 aşı çalışmalarına yönelik olarak şunları aktardı;


"İki tane aşı Pfizer, Çin Sinovak aşısı. Bu ikisinin Faz3 aşaması üniversitelerimizde devam ediyor. Rus aşısının teknik olarak yetersizliğini, Dünya Sağlık Örgütü'nün standartları var, onu tamamlamak üzere başlandı. Eğer o tamamlanırsa, Rus aşısı da devreye girecek. Burada bu aşılarla ilgili bizim irtibatımız devam ediyor.

Pfizer ile ilgili Aralık ayında olma ihtimali Sayın Uğur hocanın söylemiyle çok zayıf. En erken 15 Aralık'tan sonra ruhsat alınabilir. FDA müracaat edildi. Türkiye'ye verebileceği bir milyon. Ocak ayından itibaren tedrici yıl içinde 25 milyona kadar olabileceği yönünde görüşmelerimiz var. Çin aşısı ile ilgili Aralık ayında en az 10 milyon gibi bir aşıyı alabilir olacağız.

Ocak ayında da en az bu kadar olacak. Bu sayı iki katına kadar çıkabilir. Bir iki gün içerisinde sözleşme imzalanır olacak."

YERLİ AŞI NE ZAMAN TAMAMLANACAK

Türkiye'de 16 tane aşı çalışması olduğunu belirten Koca, “İnsan Faz1 çalışmasını geçen bir aşımız var. Bu inaktif aşının ilk 44 kişiye yapılacaktı. Bu hafta itibariyle 44 kişi tamamlanacak. Bizim aşımızın devreye girmesi tahminimiz Nisan ayında olur.

Bizim dünyada erken dönemde Aralık ayında aşı çıkar çıkmaz vatandaşımıza güvenilir olanı uyguluyoruz. Aralık ayında başlayabilirliğimizden çok yüksek olduğunu bilelim. On milyonlarla ifade edilen sayılardır” dedi.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR