Koronavirüs Aşısında Beklenen Gelişme. Yerli Aşıda İlk Doz Uygulandı Mı?

Koronavirüs aşısında son durum nedir? Koronavirüs ekonomiyi nasıl etkiledi? İlk doz kimlere uygulandı? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aşı ile ilgili açıklama...

Koronavirüs Aşısında Beklenen Gelişme. Yerli Aşıda İlk Doz Uygulandı Mı?
Yayın Tarihi: 6.11.2020 13:24:00

Tüm dünyayı etkisi altına alana koronavirüs salgınında bilim insanlarınca yapılan araştırmalar devam ediyor. Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce (ERAGEM), Covid 19'a karşı geliştirilen yerli ve milli ERUCOV-VAC inaktif aşısının insan deneyleri başladı. Aşının ilk dozu gönüllü bir vatandaşa uygulandı.


KORONAVİRÜS AŞISINDA İLK DOZ UYGULANDI. CUMHURBAŞKANI SON DURUMU AÇIKLADI

Koronavirüs aşı çalışmalarında Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ)'de önemli noktaya gelindi. ERAGEM'de Covid19’a karşı geliştirilen, Koçak Farma’da GMP şartlarında üretimi yapılan ve Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen ERUCOV-VAC inaktif aşı adayının AR-GE çalışmaları tamamlanmış durumda. Tamamen yerli ve milli olan ERUCOV-VAC inaktif aşı adayının etik kurul izni ve Sağlık Bakanlığı’ndan alınan onayların ardından Erciyes Üniversitesi İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (İKUM) ilk dozu gönüllü Nazif Durna'ya uygulandı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile ilgi açıklama Cumhurbaşkanı'ndan geldi. Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan:"Yıl sonunda yurt dışında üretilen aşının ülkemizde kullanılacak hale geleceğine inanıyorum. Yerli aşı da Sonbahar zamanında hazır hale gelecektir." dedi.



Faz 1 Ne Zaman Tamamlanacak

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, ERAGEM tarafından Covid-19’a karşı geliştirilen ERUCOV-VAC aday aşısının periklinik çalışmalarının tamamlandığını söyleyerek, Faz 1 çalışmalarını gelecek yıl ocak ayının başlarında bitirmeyi planladıklarını belirtti.
Rektör Çalış, "Periklinik çalışmalarını tamamladığımız aday aşımızı bugün ilk gönüllümüze uyguladık. Böylece aşı çalışmamızda Faz 1 çalışmasına geçmiş bulunmaktayız. Faz 1 çalışması yaklaşık iki ay gibi bir zaman sürecektir. İnşallah önümüzdeki yıl ocak ayının başlarında bitirmeyi planlamaktayız. Faz 1 çalışmalarının başarılı olması halinde ise üniversitemizde diğer Faz çalışmalarına geçilmesi planlanmaktadır. Üniversitemiz tarafından geliştirilen aday aşımız ve ülkemizdeki diğer aşı merkezler tarafından geliştirilen aşılar inşallah Covid-19’a karşı vatandaşlarımıza sunulmuş milli aşılarımız olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.


Koronavirüs Ekonomiyi Etkiledi mi?

Koronavirüs (Kovid-19) salgınının başta Avrupa olmak üzere bazı bölgelerde yeniden hızlanması, küresel ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Salgının kontrol edilemez boyuta ulaşması halinde, aşı ve tedavide hedeflenen ilerlemenin sağlanamaması durumunda, uluslararası kuruluşların gelecek yıl için yüzde 4-5 civarında beklediği küresel büyümenin de gerçekleşemeyeceğini gösteriyor.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR