Kredi kartı kullananlar dikkat: Sizi ilgilendiren Kanun Resmi Gazete’de yayınlandı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan son dakika açıklaması doğrultusunda 1 Temmuz 2020 tarihi itibari ile kredi kartı hesap özetlerini dijital kanallar ve posta yolu ile müşterilerine göndermeyeceklerini bildirmeleri ile gündemimizde ki yerini aldı.

Kredi kartı kullananlar dikkat: Sizi ilgilendiren Kanun Resmi Gazete’de yayınlandı!
Yayın Tarihi: 18.06.2020 15:35:00

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan son dakika açıklaması doğrultusunda 1 Temmuz 2020 tarihi itibari ile kredi kartı hesap özetlerini dijital kanallar ve posta yolu ile müşterilerine göndermeyeceklerini bildirmeleri ile gündemimizde ki yerini aldı. Kredi kartı kullanan vatandaşlarımız için üzücü haber verilmesinin ardından Resmi Gazete de yayımlanarak kesinleşti. İşte konuya dair detaylar…

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yani BDDK tarafından yapılan bu değişiklik söz konusu olması ile birlikte bankalar tarafından hayata geçirilen bu uygulamaların içeriğin neler olduğu pek çok vatandaşımız tarafından merak ediliyor. Neden bankalar böylesine bir değişiklik yapma gereğinde bulunduğunun açıklaması ile dikkatleri üzerinde çekiyor. Alınan karar kapsamı doğrultusunda yapılan değişiklik sadece ekstreler ile sınırlı olmayacak. Müşteriler ATM ve kredi kartı üzerinden yapmış oldukları işlem makbuzlarını da mail ya da SMS olarak talep edemeyeceklerini bildirildi.

DOLANDIRICILIĞI ÖNÜNE BU ŞEKİLDE GEÇİLECEK!

Günümüzde dolandırıcılık artış gösterilmesinin ardında BDDK tarafından alınan kararlar doğrultusunda bankalar çerçevesinde hayata geçirilen bu uygulama sayesinde dolandırıcılık yapan bireylere engel olmak hedeflenmektedir. Vatandaşlarımız mail üzerinden almış olduğu sahte e posta sebebiyle tuzağa düşmesi doğrultusunda kart bilgilerini çaldırma olanağına sahip olmaktaydı. Ancak BDDK tarafından alınan bu karar doğrultusunda uygulamanın hayata geçirilmesinin ardından bu yöntem ile yapılan dolandırıcılık olaylarının engellenmesi bekleniyor. 


Aynı zamanda bu uygulama sayesinde banka müşterilerinin mail adreslerinde yapılan değişiklikler söz konusu olması ile beraber yaşanan karışıklık durumlarının en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Böylelikle şahısların herhangi bir işlem yapmaması ile birlikte tek bir kanal aracılığı ile günlük ekstrelerini kontrol edebilmeleri sağlanacak. Böylelikle BDDK tarafından her ne kadar vatandaşlar için üzücü haber gelse de bu durum vatandaşların yararına olacağı açıklanmıştır. Bu şekilde dolandırılan vatandaşlarımız bu süre zarfında dolandırılmaktan kurtulma fırsatını elde edebileceklerdir. Böylelikle artış gösteren dolandırıcıların önüne geçilerek güvenliğin sağlanması hedeflenmektedir.

BANKA MÜŞTERİLERİ EKSTRELERİNE NASIL ULAŞIM SAĞLAYACAK?

Banka müşterileri tarafından merak edilen en önemli sorular arasında ekstrelerine nasıl ulaşım sağlayacakları bulunmaktadır. Müşteriler kredi kartı ekstrelerine SMS ya da e posta ile değil sadece bankaların kendilerine ait dijital kanalları üzerinden erişim sağlayabilecekleri bildirildi. Böylelikle SMS ya da e posta yolu ile gündemimizde ki yerini alan dolandırıcılığın engellenmesi ön görülmektedir. Bankaların mobil uygulamaları sayesinde internet şubesi günlük ekstrelerini müşterilerine aktarabilme olanağına sahip olabileceklerdir. Bu durum her ne kadar alışık olunmayan durumların dışında da olsa bu karar doğrultusunda vatandaşlarımızın güvenli olmaları sağlanacak. Ancak bazı vatandaşlarımız bu yeni sisteme şimdiden tepki göstermesiyle ön plana çıkmaktadır.

BANKA MÜŞTERİLERİNDEN BÜYÜK TEPKİ GELDİ!

BDDK tarafından yapılan bu değişiklik sonucunda bazı müşteriler tarafından şimdiden tepkilere yol açtığı bilinmektedir. Pek çok vatandaşımız sosyal medya üzerinden konuya dair tepkilerini belirtmeleri durumunda seslerini duyurmaya çalışmaktadırlar. Bu tepki gösteren pek çok vatandaşımızın en önemli sebepleri arasında akıllı telefon kullanımının olmaması bulunmaktadır. Bu durumda konuya dair yapılan açıklama doğrultusunda BDDK tarafından alınan bu karar ile birlikte Resmi Gazete de yayımlanan Bankalar Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri kapsamı doğrultusunda yönetmeliğin 37. Maddesinde belirtilmektedir. Bu madde de yapılan açıklama doğrultusunda, “Bankanın elektronik ortamda müşterilerine ileteceği hassas veri veya sır niteliğinde veri içeren her türlü ekstre, dekont, hesap özeti gibi bilgilerin elektronik bankacılık hizmeti sunulan kanallar üzerinden gönderilmesi esastır.” İbaresi ile  Tüm Bankalar bu yeni düzenlemeye dahil oldular.
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR