Kredi kartı olanlar dikkat! Bu ay toplu kesinti yapılacak

Kredi kartı olanlar dikkat! Bu ay toplu kesinti yapılacak

Kredi kartı olanlar dikkat! Bu ay toplu kesinti yapılacak
Yayın Tarihi: 1.12.2023 22:30:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 23 Kasım'da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında aldığı 500 baz puanlık faiz artırım kararıyla ekonomi gündemine damga vurmuştu. Ancak, bu kararın kredi kartlarına olan etkisiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. TCMB, yayımladığı karar ile faiz artışının kasım ve aralık aylarında kredi kartlarına yansıtılmayacağını açıkladı. Ancak, 2024'ün başında alınan toplu kararla birlikte kart borçlularını zorlu bir dönem bekliyor.

Haziran ayında başlatılan parasal sıkılaşma süreciyle birlikte TCMB, 6 PPK toplantısı üst üste faiz artışına giderek politika faizlerini yüzde 40'a çıkardı. Bu beklenmedik artış, piyasalarda sürpriz etkisi yaratırken, kararın ardından kredi kartı borçlularını uyarıcı bir tebliğ de yayımlandı.

Haziran ayında yüzde 1.36 olan kredi kartı akdi faizleri, alınan faiz artırım kararlarının etkisiyle hızla yükselerek yüzde 3.71'e çıktı. Ancak, 1 Aralık itibarıyla yüzde 4.17'ye çıkması beklenen kart faizleri, TCMB'nin aldığı yeni kararla Aralık ayında değişmeyecek. Bu durum, kart borçlularını bir nebze rahatlatsa da, önümüzdeki dönem için belirsizlikleri beraberinde getiriyor.

TCMB, yayımladığı tebliğ ile kasım ayında alınan faiz artışının bu ay kredi kartlarına yansıtılmayacağını belirtirken, PPK toplantı metninde ocak ayında toplu bir şekilde kasım ve aralık aylarının faiz kararlarının yansıtılacağı sinyalini verdi.

Piyasaların beklentileri doğrultusunda ocak ayında 250 baz puanlık bir artış bekleniyor. Bu durumda, toplamda 750 baz puanlık ekleme ile 1 Ocak 2024 itibarıyla kredi kartı akdi faizleri yüzde 4.40 seviyesine yükselecek. Kredili mevduat hesapları ve nakit avans işlemleri için uygulanacak faiz oranı ise yüzde 5.16 olacak. Bu durum, 6 ay içerisinde kart faizlerini üç katın üzerinde artıran TCMB'nin, özellikle dar gelirli vatandaşları zor durumda bırakarak yeni bir yıl başlangıcına damga vurmasına neden olacak.




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR