KYK borçları silinecek! KYK borçları bu şekilde siliniyor

Öğrencilerin oldukça sık kullandığı ve tercih ettiği KYK kredi imkânları bilindiği üzere daha sonradan geri ödenmektedir. Fakat pek çok öğrencinin aklında olan bu borçların silineceği konusu halen gündemde olmaktadır. Bu konu hakkında şöyle söylenebilir ki KYK kredisi alan öğrenciler öğrenim süreler

KYK borçları silinecek! KYK borçları bu şekilde siliniyor
Yayın Tarihi: 10.08.2020 21:35:00

Öğrencilerin oldukça sık kullandığı ve tercih ettiği KYK kredi imkânları bilindiği üzere daha sonradan geri ödenmektedir. Fakat pek çok öğrencinin aklında olan bu borçların silineceği konusu halen gündemde olmaktadır. Bu konu hakkında şöyle söylenebilir ki KYK kredisi alan öğrenciler öğrenim süreleri boyunca bu kredileri kullandıktan sonra bu borçlarını taksitli bir şekilde ödeyebileceklerdir. Yani 4-5 yıl krediyi kullanan kişiler okuldan mezun olduktan sonra işe girme durumlarına göre borç ödemelerine başlayabilmektedirler.

KYK borçlarının silineceği konusu ise kesinlik kazanmamış bir konudur. Yayınlanan KYK bildirisine göre borçlar silinmeyecek ancak çeşitli avantajlı taksit imkânları ve indirimler söz konusu olabilecektir.  62 maddelik torba yasası gereğince borçlar bu şekilde indirime ve taksite gidebilmektedir. Ancak bu konuda da netleşmiş bir durum yoktur. Herkes yakın bir zamanda KYK tarafından yayınlanacak açıklamayı beklemektedir. Şu an için söylenen her şey taslak aşamasındadır.

KYK BORÇLARI YARI YARIYA DÜŞEBİLİR

Öğrencilerin oldukça merak ettiği KYK borçlarının ertelenebilme durumu yapılan açıklamalara göre mümkün olabilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumuna bağlı olarak değişebilen yurt içi üretici fiyat endeksine göre KYK borçları yarı yarıya düşebilecektir. Çeşitli fiyat hesaplamaları sonrasında uygulanabilecek olan bu yarı yarıya düşüş şu an için geçerli değil ancak yakın bir zamanda uygulamaya geçebilecektir. Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa da direkt olarak KYK borcu olan kişilere uygulanacaktır.

KYK BORÇLARI NASIL TAKSİTLENECEK? ÖDEMELER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?


KYK borçlarının ne zaman ödenmeye başlayacağı ve taksitlendirmenin nasıl olacağı konuları uzun bir zamandır gündemde olan konulardandır. Şöyle ki bilinenin aksine KYK borçları direkt mezun olunduktan sonra ödenmeye başlanmıyor. KYK bu ödemeler için özel koşullar sunmaktadır. Örneğin mezun olan bir öğrenci bir işe girdikten 2 yıl sonra bu ödemelere başlayabilmektedir. Yani girilen işte 2 yıl dolduran kişiler taksitli bir şekilde KYK borçlarını kapatabilmektedir.

KYK borçlarının nasıl bir taksitlendirmeye uğrayacağı da öğrenciler arasında merak uyandırmaktadır. KYK borç taksitlendirmesi faizsiz bir şekilde gerçekleşmektedir. Fakat faizsiz olmasına karşın zaman içerisinde gerçekleşen enflasyon gibi değerlerin de hesaba katılmasıyla hesaplanan borç tutarı uygun taksit imkânlarıyla borç sahiplerine sunulmaktadır. Bu şekilde de borçlular taksitlerini sıkıntıya girmeden ödeme şansına sahip olmaktadır.

KYK BORÇ YAPILANDIRMASI NASIL YAPILMAKTADIR?

KYK borçları ödenmediği takdirde mecburen borç yapılandırmasına gitmektedir. Bu yapılandırma ise çeşitli işlemler dahilinde geçerli olmaktadır. Öncelikle borç yapılandırması yapmak isteyen kişiler vergi dairesine giderek ilgili işlemler doğrultusunda borç yapılandırmasını gerçekleştirebilmektedirler. Bunun haricinde ise e-Devlet kapısı üzerinden de bu borç yapılandırmasını yapabilmek mümkündür. E-Devlet sistemi içerisine giriş yaptıktan sonra KYK borç yapılandırma sayfasına girerek işlemleri tamamladıktan sonra işlem başarıyla sonlanmaktadır.

Fakat bu borç yapılandırması hakkında bilinmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Şöyle ki borç yapılandırmaları 6, 9, 12 ve 18 ay süreler barındırmaktadır. KYK borç yapılandırması gerçekleştiren kişiler bu taksit imkânlarından yararlanabilmektedir. Bunun dışında borç yapılandırması yapıldıktan sonra 2 ayda bir kez ödenebildiği de akıllarda bulunması gereken hususlardan olmaktadır. Eğer iki ayda bir olan taksitleri ödemezseniz borç yapılandırması sonlanmaktadır. Bunun yanında borçları ödememeye devam ederseniz de çeşitli icra ve cezai işlemlere tabii tutulabilirsiniz. Bu yüzden borçları elinizden geldiğince ödemeye ve çeşitli hukuksal sorunlarla karşılaşmamaya özen gösteriniz. KYK genel olarak borç sahiplerine uygun ödeme planları sunmaktadır ancak bazen maddi sıkıntılardan dolayı ödemeler gecikebilmektedir. Böyle durumlarda ilgili kurumlardan yardım almak ya da dilekçe göndermek daha kötü sorunların doğmasına engel olmaktadır.
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR