KYK borcuna erteleme ve indirim müjdesi Bakan’dan geldi! Eğer bunları yaparsanız

Üniversite hayatında insanların en sık duyduğu kelimeler KYK kelimeleridir. Öğrenci yurdunda kalıyor ve evden harçlık almıyorsanız mutlaka KYK ile içli dışlı olmuşsunuz demektir.

KYK borcuna erteleme ve indirim müjdesi Bakan’dan geldi! Eğer bunları yaparsanız
Yayın Tarihi: 11.06.2020 14:49:00

Üniversite hayatında insanların en sık duyduğu kelimeler KYK kelimeleridir. Öğrenci yurdunda kalıyor ve evden harçlık almıyorsanız mutlaka KYK ile içli dışlı olmuşsunuz demektir. KYK öğrenim kredisi alan öğrencilerin hemen hemen hepsi öğrenim hayatından sonra karşılarına çıkacak olan faturadan kaçınmak ister. Özellikle iyi bir gelire sahip olmayacak olan öğrenciler için KYK öğrenim kredisi geri ödeme koşulları zorlayıcı olabilir.

KYK öğrenim kredisi genellikle okul bittikten iki yıl sonra başlar ama bazı kişilerde iş hayatına başladıktan iki yıl sonra başlandığı görülmüştür. Mevzuatta da iş hayatına başladıktan iki yıl sonra KYK öğrenim kredisi geri ödeme başlaması belirtilir. KYK kelime açılımı olarak Kredi Yurtlar Kurumu anlamına gelir, bu kurum öğrencilere öğrenim kredisi vermektedir. Aynı zamanda KYK yurtları ile pek çok öğrenci çok cüzi miktarlara yurtta kalmaktadır.
Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisi T.C. vatandaşı olan tüm öğrencilerin maddi yönden desteklemek amacıyla kurulmuştur. Sadece yükseköğretim eğitimi görmekte olan öğrencilere ödenir. Öğrenim kredisinin miktarında Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Endeksindeki artışlar baz alarak hesaplama yapılır. Resmi başvurunun yapılmasından sonra şartları uygun olan öğrencilere verilen öğrenim kredisi belirlenen sürenin ardından devlete geri ödenir. Üstelik öğrencilerin borcunun hesaplanması sırasında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alınır. Öğrencilerden alınacak olan borç ödemesinin kurumca ödenen kredi miktarının 3 katını geçmemesine dikkat edilir. Ancak her şey tablolar ve hesaplamalardan ibaret değildir. Ülkemizde yüz binlerce KYK borçlusu öğrenci var ve eğitim hayatını bir şekilde sonlandırmış ancak henüz orta düzey gelirin üzerine çıkamadığı için KYK öğrenim kredisini ödeyemeyen insanlarla doldu taştı. KYK borcunu ödeyemeyenler ne yapacak? Kolaylık sağlanacak mı? Türkiye gerçekleri ile yüzleşmeye hazır olun. İşte ayrıntılar…

KYK ÖĞRENİM KREDİSİ ERTELENEBİLİR Mİ?

KYK öğrenim kredisi borç ödeme vadesi henüz gelmemiş olan kişilerin borç taksitlerini aksatmadan ödemesi gerekmektedir. KYK yani Kredi Yurtlar Kurumu’na müracaat etmesi durumunda Yİ-ÜFE uygulanması halinde bir yıllık süreler ile beraber borç ödemesi ertelenebilmektedir. Belirlenen durumlar dışında kişilerin başka bir okulda öğrenci olması ya da işsiz kalması vb. hallerde borcun ertelenmesi, silinmesi ya da yeniden taksitlendirilmesi söz konusu değildir.


KYK ÖĞRENİM KREDİSİ NE ZAMAN ÖDENMEYE BAŞLANIR?

KYK öğrenim kredisi ortalama olarak iş hayatına başladıktan iki yıl sonra ödenmeye başlar. Ancak mevzuatta belirtilen farklılıklar sebebiyle bazı kişilerde eğitim hayatının bitmesini takiben iki yıl sonra başlayabilir. KYK öğrenim kredisi alan tüm öğrenciler kredi alma sırasındayken Ziraat Bankası ile kredi taahhütnamesi imzalar. Bu taahhütname içerisinde kredi ödeme süresi ve ödeme miktarının Yİ-ÜFE oranından hesaplanacağı belirtilir. Kişi eğer KYK öğrenim kredisi borcunu ödemezse Ziraat Bankası bu ödemeyi vergi dairesine devreder ve vergi daireleri bu konuda ödeme yapmayan kişilerin adına icra işlemi başlatabilir. İcra başlatma yasal yükümlülükleri içerisindedir.

KİMLER KYK ÖĞRENİM KREDİSİ BORCU ÖDEMEZ?

Öğrenim kredisi borcunun silinebilmesi için kişilerin çalışamaz durumda olması şarttır. Eğer ilerleyen tarihlerde yeni bir kanun teklifi gelmezse hala bu kanun geçerli sayılacaktır. Yetkilendirilmiş tam teşekküllü bir hastaneden alınan sağlık raporunda "hayatını çalışarak kazanamaz" ibaresi bulunuyorsa borçların silmesi mümkündür.
 
 




HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR