Leonardo Da Vinci'nin Sırlarla Dolu Tablosu Mona Lisa Kimdir?

Mona Lisa gün geçirmiyor ki hala bize sıralarını gösteriyor. Gizem dolu sırlar kapısına geçiş yapmaya hazırlanın.

Leonardo Da Vinci'nin Sırlarla Dolu Tablosu Mona Lisa Kimdir?
Yayın Tarihi: 25.10.2018 12:39:00

Seneler önce bir ressam enteresan ve sırlarla dolu bir resim çizmiştir. O zamanlarda sadece bir resimdi ama günümüzde tuhaf ve ilginç bir resimdir. Bazıları tabloya bakıp sadece kadın der ama bazıları ise güzel ve sırlı bir tablo olduğu iddasını ortaya atmıştır.  Mona Lisa farklı stüdyolara taşınarak  ince ayrıntılarla düşünülerek, 16 yılda  tamamlanan ve altın oran kullanılan 500 yılda 2 kere çalınmış ve 1 kerede asitle tahrip edilen bir resimdir.  İşte bu özellikler onu eşsiz yapıyor.



Leonardo'nun ressamlık ustalığının en şahane eseridir. Hayatı boyunda 230'dan az tablo yapan Loenardo son akşam yemeği tablosunda olduğu gibi sırlar sakladığı biliniyor. Not defterinde ve çalışmalarında kullandığı şifreler. Leonardo, yazılarının çalınmaması ve anlaşılmaması için yazılarını tersten yazmıştır. Çok önemli notlarını ise karışık bir şekilde yazardı. Sadece kendisinin çözebileceği türden bir şifreleme yapmıştır. Bu adamın nesi var böyle paranoyak mı? diyebilirsiniz ama bunu yapmak zorunda kaldı. 



Pascal Cotte, tabloyu en ince ayrıntısına kadar yeniden oluşturan bir tarama ortamında 240 milyon piksel çözünürlükle 13 ışık dalga boyunu kaydederek yapmak istiyor. Tablonun 4 farklı katmanı günümüz teknolojisi ile gün yüzüne çıkmış bulundu. Leonardo'nun hazırlık çalışmaları kızılötesi yansıma ile sağ üstte, boya tabakasının inceliği ve sabitlendiği tuvalin izleri x-radyografi ile sağ altta ardaşık boya katmanları ve çizim sırasındaki kazalar ultraviyole floresan ışığıyla sağ altta, tablonun son hali yani günümüz hali ise sol üstte görünmektedir. 



Tablonun sağ tarafında duran köprünün hemen altında 7 ve 2 rakamı vardır. Mona Lisa'nın gözlerinin içinde silik bir şekilde oluşan çizgilere dikkatle bakıldığında sağ gözünde L harfi ve sol gözünde ise S harfi  olduğu ortaya çıkmıştır. Arka köprüde yazan 72 sayısı, köprünün 1472 yılında meydana gelen selde büyük kemerin ağır tahribi sonucu köprünün yeniden restore edildiği bilgisi ortaya çıkan 72 sayısını anlamlı kılıyor. Tam da Leonar'da dönemidir. L ve S harfi ne anlama geliyor? L harfi Leonardo anlamına gelebilir, peki ya S harfi? 



Leonardo, hayatının bir kısmında 10 yaşında yanına aldığı fakir bir ailenin çocuğu olan Giam Giacomo Oreno isimli genç iler ki yaşlarında yaptığı yaramazlıklardan ve kötü davranışlarıyla Leonardo tarafından "Salai" yani "küçük şeytan" lakabını almıştır.  Bir çok kişiye göre salai Da Vinci'nin ilham kaynağı, sevgilisi, çırağı ve belkide üçüde beraberdir.




Salai isimli genci birden fazla tabloda yansıtması onunla bir ilişki içerinde olduğunun kanıtı mıydı?  Beraber yer aldıkları resimden de göründüğü gibi bu teoramizi gerçekleştiriyor  Birebir Salai isimli genci çizmiş olduğu resim ile Mona Lisa karşılaştırıldığında yüz hatları birebir aynı olduğu ortaya çıkmıştır. 



Leonardo ilk başlarda Salai'yi önemsemede yaşı ilerledikçe aralarında güçlü bir bağ olmuştur. Fakat o dönemlerde eşcinsellik cezası idamdı. İnsanların bunu bilmesi onların hayatına mal olurdu.



Salai'nin değerini birebir değil ancak farkı bir şekilde resmedebilirdi. Başka bir adla ve yüzle en mükemmel bir şekilde çizerek yaşatmak, böylelikle Salai'ye olan aşkını ve değerini gösterebilirdi. Bunun için resmi sürekli yanında taşıdı ve birden fazla stüdyoda 16 yıl boyunca gizlice çizimlere devam etti. Kusursuz olmak zorundaydı. Burun, çene, dudaklar hepsi birbirine benzemeliydi ama asla tanınmamalıydı.  Tablonun ismi Salai olamazdı lakabını bilen bir sürü insan vardı. Bunun yerine "benim küçük şeytanım" anlamındaki  "Mon Salai"ismini şifreledi. Mona Lisa olarak yeniden düzenlemiştir. Gözünün  içindeki S harfide Salai isminin baş harfiydi. 



Gözlerinin içindeki "L" harfi Leonardo Da Vinci ve "S" harfi ise Salai'nin baş harfiydi. Böyleylikle bir esrarengiz olayda sıralar kapısını bize kapatmış bulunuyor.






HABERİ PAYLAŞ

 
 
 


ÇOK TIKLANANLAR